"Tilanne on huono" – asiantuntija muistuttaa siviilien hädästä Itä-Ukrainassa

Ulkoministeriön Itä-Euroopan ja Keski-Aasian yksikön päällikkö Päivi Peltokoski sanoo, että taistelut ovat levinneet Itä-Ukrainassa viime päivinä.

Ukraina
Taisteluissa tuhoutuneita rakennuksia Makijivkan kaupungissa 29. tammikuuta 2017.
Itä-Ukrainassa taistelut ja tykistötuli kiihtyivät uudelleen noin viikko sitten. Suomikin on ilmaissut huolensa maan tilanteesta. Päällikkö Päivi Peltokoski ulkoministeriön Itä-Euroopan ja Keski-Aasian yksiköstä kertoi Aamu-tv:ssä Ukrainan tilanteesta.

Venäjän tukemien kapinallisten ja Ukrainan armeijan yhteenotot ovat kiihtyneet runsaan viikon aikana Itä-Ukrainassa.

– Siviilien tilanne on erityisen huono Avdijivkan kaupungissa. Siviilit ovat siellä täysin riippuvaisia humanitaarisesta avusta, sanoo Itä-Euroopan ja Keski-Aasian yksikön päällikkö Päivi Peltokoski ulkoministeriöstä Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Väkivaltaisuudet alkoivat Avdijivkan kaupungista runsas viikko sitten. Taistelut ovat levinneet kymmeniin eri paikkoihin Ukrainan armeijan ja kapinallisten väliselle kontaktilinjalle, joka erottaa kapinallisten hallitseman Itä-Ukrainan muusta maasta.

Ukrainan kartta.
Yle Uutisgrafiikka

– Meillä ei ole tietoa, kumpi osapuoli aloitti taistelut uudestaan ja voi olla, että se selviää tuskin koskaan. Kaikki jää spekulaatioiden varaan, että miksi taistelut alkoivat juuri nyt uudestaan, päällikkö Päivi Peltokoski sanoo.

Peltokoski muistuttaa, että melkein kolme vuotta jatkuneesta sodasta huolimatta Ukrainassa on tapahtunut paljon hyvää EU:n kannalta.

– Ukrainassa on tehty kahden viime vuoden aikana enemmän uudistuksia kuin parina viime vuosikymmenenä. Hyviä uudistuksia on tehty korruption vastaisessa työssä, oikeussektorilla ja energiatehokkuudessa.

Peltokoski ei usko, että Itä-Ukrainan taistelut ratkeavat pian.

– Neuvotteluja tulee jatkaa ja avaimet ovat Venäjän kädessä. Venäjällä on suuri vaikutus kapinallisiin ja sitä kautta tilanne voitaisiin pysäyttää, Peltokoski sanoo.