1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Neste Oyj

Tulosta tehnyt Neste nostaa osinkoaan ja katsoo Yhdysvaltoihin

Yhdysvaltain presidentin vaihtuminen ei Nestettä huoleta. Kalifornia on sille edelleen tärkeä markkina. Se saattaa myös lisätä tuotantoaan Yhdysvalloissa.

Neste Oyj
Nesteen pääkonttori.
Tomi Parkkonen Neste

Öljy-, energia- ja kemianteollisuuden yritys Neste kertoo tehneensä ennätyksellisen korkean tuloksen viime vuonna. Yrityksen hallitus esittää osinkoa nostettavan 30 prosenttia eli 1,30 euroon osakkeelta. Summa on 30 senttiä suurempi kuin vuoden 2015 osinko.

Neste teki viime vuonna voittoa 1,155 miljardia euroa IFRS-lukujen mukaan. Vuotta aiemmin luku oli 699 miljoonaa. Vuoden viimeisen neljänneksen liikevoitto oli 302 miljoonaa. Vuotta aiemmin vastaavana ajankohtana yritys teki voittoa 245 miljoonaa euroa.

Yhtiö ennakoi raakaöljyn hinnan nousevan maltillisesti, koska sen kysynnän ja tarjonnan odotetaan tasapainottuvan. Neste katsoo myös uusille markkinoille.

– Esimerkiksi Norja on asettanut liikennepolttoaineiden biovelvoitteen, joka nousee nykyisestä 7,5 prosentista 20 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä, toimitusjohtaja Matti Lievonen kuvailee.

Myös Kalifornia kuuluu edelleen Nesteelle tärkeisiin markkinoihin. Lisäksi yritys kertoo arvioivansa edellytyksiä sijoittaa uuteen tuotantoon. Sijaintivaihtoehtoina se mainitsee Yhdysvallat ja Singaporen. Uusi laitos tuottaisi uusiutuvista raaka-aineista dieseliä ja lentopolttoainetta sekä raaka-aineita Nesteen liuttimille ja muoveille.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin aikeet eivät Nestettä huoleta.

– Jokainen osavaltio tekee omia päätöksiään, mitä tulee ilmastonmuutokseen ja uusiutuviin tuotteisiin, Lievonen viittasi Ylen haastattelussa Kalifornian olevan alan edelläkävijä.

Lue seuraavaksi