Suurpalon tulihelvetti vei sammutusmiehen äärirajoille: "Ihminen on pieni sellaisen liekkimeren edessä"

Jussi Ruuti ei voinut aivan tavallisena torstaina aavistaa, että joutuisi illalla taistelemaan 30-metrisiä liekkejä vastaan Pomarkussa. Muutamaa päivää myöhemmin hän kohtasi uuden massiivisen tulihelvetin.

Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Sen piti olla tavallinen torstai.

Porilainen yrittäjä Jussi Ruuti, 34, siemailee aamukahviaan unensekaisena. Kello on herättänyt jo viideltä. Ohjelmassa on erikoisovien asennustöitä Tampereella. Yrittäjänä hän on tottunut pitkiin päiviin.

Sellainen tästäkin tulee.

Parikymppisestä asti palokuntatoimintaa harrastanut Jussi havahtuu puhelimensa värinään kotimatkalla. Se on Whatsapp-viesti.

Oli pieni aavistus, että siellä iso muovikasa olisi tulessa.

Jussi Ruuti, Porin Uudenkoiviston VPK

Porin Uudenkoiviston VPK:lla on viestittelyryhmä. Viestin lähettäjä kertoo Pomarkussa alkaneesta tulipalosta. Oikea hälytys kilahtaa puhelimeen hetkenä minä hyvänsä. Viestissä mainittu palopaikka on hänelle tuttu. Hän on usein ajanut yrityksen ohi ja huomannut pihan kierrätysmuovipaalit. Tulee heti aavistus, että siellä on nyt iso muovikasa tulessa.

Kello lähenee iltakuutta. Vatsakin kurnii.

Tekstiviesti kotiovella

Kohta tekstiviesti varmistaa Jussin aavistuksen oikeaksi.

Uudenkoiviston VPK saa hälytyksen Pomarkussa olevalle Suomen Käyttömuovin tehtaalle, kun Jussi on kotiovella. Hän nappaa nopeasti mukaan jotain syötävää.

Jari-Matti Toivonen ja Jussi Ruuti. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Paloasemalla on vastassa VPK:n päällikkö Jari-Matti Toivonen, 33. Hän on Jussin ystävä ja pitkäaikainen luotettava sammutuspari. He ovat olleet yhdessä monissa tukalissa paikoissa. Viime vuonnakin hälytyksiä kertyi yli neljäkymmentä.

Nyt edessä on yksi rajuimmista urakoista.

Kolmen sammutusmiehen iskuryhmän ensitehtävä on noutaa suurtehopumppu Porin pelastusharjoitusalueelta. Vettä kaivataan valtavasti suurella liekillä palavaan muovikasaan. Palo on muuttunut nopeasti vaikeaksi.

Tehtaan pihalla olleet muovipaalit paloivat voimakkaasti roihuten. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Ympäri Satakuntaa olevan yksiköt saavat samaan aikaan hälytyksen.

Miesten kivisillan viereen asentama suurtehopumppu syöttää sammutusvettä säiliöautojen tankkeihin noin 3 000 litraa minuutissa. Säiliöautojen kolonna kiertää palopaikan ja suurtehopumpun väliä taukoamatta.

Jussi suuntaa palopaikalle sammuttamaan jo valtavaksi äitynyttä liekkimerta.

Muovipaaleista nousi lähes 30 metriä korkeat liekit. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Hurjasti kiehuva muovimassa

Näky palopaikalla pysäyttää.

Liekit lyövät kolmeenkymmeneen metriin. Savupatsas nousee korkeuksiin. Onneksi ei tuule. Savu etenee korkeuksissa. Savun seasta putoaa hehkuvia muovikekäleitä vielä kymmenien metrien päähän liekeistä.

Jussi ruiskuttaa vettä. Hänellä on mielessä vain yksi ajatus.

– Miten tämä ikinä sammuu?

Samaan aikaan Jari-Matti käskyttää sammutusmiehiä oikeisiin paikkoihin. Vesi ei pysty sammuttamaan näin suurta roihua. Vaarallinen sulanut muovimassa kiehuu jaloissa.

On muitakin murheita.

Läheinen asuinalue on suojeltava. Palo ei saa levitä läheiseen metsään.

Jari-Mattia jännittää.

– Pieneltä tuntuu ihmisen elo, kun tuollaista liekkimerta vastaan taistelee. Fiilis on kuin vesipyssyllä sammuttaisi juhannuskokkoa.

Kuumuus syö miestä

Roihun aiheuttama järjetön kuumuus on yksi huoli.

Säiliöauto on parkkeerattu melkein sadan metrin päähän liekeistä. Silti siitä on vilkunlasi sulanut. Kuumuus käy välillä sietämättömäksi. Palomiesten on pakko ottaa etäisyyttä paloon. On pidettävä juomataukoja kymmenen minuutin välein. Väliasu on hiestä märkä.

– Äkkiä siinä lysähtää, jos ei saa juotavaa, Jussi sanoo.

Jussi vilkaisee kelloaan. Tunnit ovat vierähtäneet nopeasti. Seuraavaksi aamuksi on sovittu oven asennuskeikka Vaasaan. Herätyskello pärähtäisi taas aamuviideltä. Pian olisi päästävä nukkumaan. Sopimuspalokuntalaisen harrastuksen ja työn yhteen sovittaminen ei ole helppoa.

– Kohta töitä ei ole ollenkaan, jos sovitut hommat jättää hoitamatta, Jussi tuumii.

Sitä hän ei vielä tiedä, että muutama palomies on loukannut itsensä.

Siltikään muovikasan roihu ei näytä laantumisen merkkejä. Eteneminen läheiseen metsikköön on kuitenkin saatu estettyä.

Jussi pyytää vapautusta tehtävästä.

– En ollut voimaton, mutta oli pakko lähteä. Toimintakunto oli kuitenkin laskenut, koska jossakin vaiheessa sain vesitykistä niskaani ja kaikki vaatteet olivat litimärät.

Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Jari-Matti arvostaa yrittäjiä, jotka päästävät sopimuspalokunnissa toimivat työntekijät sammutustöihin kesken työpäivän. Hän korostaa, että siviilityö on pakko ottaa huomioon, vaikka hälytys olisi kesken. Se tuottaa myös päänvaivaa.

– On tilanteita, ettei pääse pois siihen kellonaikaan, kun on tarvis. Omin päin palosta ei tietenkään saa poistua.

Ylikierrokset vievät unen

Keskiyöllä Pomarkun suurpalon sammutus on Jussin osalta ohi. Hän vie sammutuspukunsa asemalle kuivumaan ja lähtee kotiin nukkumaan.

Tai ainakin yrittämään nukkumista.

Kotona kroppa käy ylikierroksilla. Sammutuksen vaiheet pyörivät mielessä. Uni ei tule. Herätys on kuitenkin jo muutaman tunnin kuluttua. Jussi avaa television. Jättimäinen palo pysyy ajatuksissa.

– Valkean voima jäi mieleen vaikuttavana. Sinä yönä en juurikaan nukkunut.

Uudenkoiviston VPK jää palopaikalle vielä yön yli. Jari-Matti vapautuu tehtävästä vasta varhain aamulla. Sammustusmiehet palaavat asemalle viiden jälkeen aamulla. Edessä on kalustohuolto, jotta yksikkö on valmis seuraavaan hälytykseen. Sammutusauton pesu jätetään suosiolla seuraavaan päivään.

Silloin Jussi on jo matkalla työkeikalle Vaasaan. Joskus on hyvä, ettei tiedä etukäteen mitä seuraavien tuntien aikana tapahtuu.

Huntsmanin pigmenttitehtaan tulipalo kuvattuna Kaanaan vesitornista. Kuva: Joona Haarala / Yle

Hälytys Huntsmanille - “Voi jumalauta!”

Viikonloppu korjaa Jussi Ruutin häiriintyneen unirytmin. Maanantairutiininsa mukaan Jussi suuntaa työpaikalleen. Työnjako ja rauhallinen aamukahvi keskeytyvät Jussin puhelimen kilahdukseen puoli kahdeksalta. Se on jälleen Whatsapp-viesti palokunnalta. "Siellä on Huntsmanilla joku valkea. Voi olla, että tulee tehtävää."

Palokuntalaiset sopivat siirtyvänsä valmiuteen. Jussikin päättää lähteä paloasemalle. Työkavereilleen hän huikkaa vielä, ettei tulipalossa kauaa mene.

– Iltapäivällä olen jo asennushommissa takaisin!

Asemalla miehet pukevat jo haalareita ylleen. Tulipalon mittaluokka on täysi mysteeri. Isoon paloon on vaikea uskoa. Tehdaspaloissa yleensä riittää, että yksikkö on varalla vakinaisten palomiesten sammuttaessa tulipaloa.

Nyt ei käy niin.

Jussilla on edelleen kännykässä kuva, jonka hän nappasi saavuttuaan tehdasalueelle. Näky on epätodellinen. Liekit lyövät läpi useasta kohtaa tehdasta. Se muistuttaa taistelutannerta.

– En edes vielä hälytysajossa Meri-Porin suuntaan osannut ajatella, kuinka suuri tulipalo on. Tilanteen vakavuus avautui vasta tehtaan portilla, kun näin tehtaasta nousevan savupatsaan.

Ensimmäinen ajatus purkautui ääneen.

– Voi jumalauta!

Jussi Ruuti ikuisti kännykällään ensimmäisen näyn palavasta tehtaasta. Kuva: Jussi Ruuti

Savusukellusta varoituskylttien välistä

Yksikkö saa heti käskyn valmistautua savusukellukseen. Jussilla ja Jari-Matilla on ollut sukelluskelpoisuus jo vuosia.

Tilanne on vakava. Huoli omasta turvallisuudesta nousee pintaan. Lukuisat varoituskyltit kertovat tehtaalla käytettävistä väkevistä hapoista. Nyt ei saa tehdä hätiköidä. Jos jotain tapahtuu, pakoreitin pitää olla koko ajan selvillä.

– Tiesin paikan sokkeloiseksi. Lisäksi oli ne kemikaalit. Toivoin, etten joutuisi kovin riskipaikkaan.

Jussi hyökkää heti täydellä voimalla sisään tehtaan keskiosaan rajaamaan paloa. Kolmituumaisella paloletkulla riittää vettä suurenkin roihun sammuttamiseen. Ensimmäinen isku tehtaan sisälle kestää puolisen tuntia. Sitten selässä kannetut kaksi paineilmapulloa ovat lopussa.

Jussi tulee ulos ja pyytää kahvia.

– Se oli selkeä homma. Niin paljon vettä vaan, että valkea pimenee. Näkyvyyskin hallissa oli hyvä.

Pian radiosta kajahtaa seuraava käsky. Viisi sammutusmiestä saa määräyksen savusukeltaa tehtaan sokkeloihin. Määränpää on tehtaan katto, jonne pitää tehdä rajoituslinja. Siihen palo olisi pysäytettävä. Pelonsekaisin tuntein miehet suuntaavat rappukäytävään.

Portaat tuntuvat loputtomilta. Happipulloista keuhkoihin virtaava ilma ei tunnu riittävän. Raskaat paloletkukehikot on raahattava katolle. Välillä on pakko pysähtyä huilaamaan. Tuntuu, ettei kunto kestä.

Jussia pelottaa.

Huusin radioon, että nyt on yhdelle miehelle liikaa talkoita.

Jari-Matti Toivonen, Porin Uudenkoiviston VPK

– Kunpa rikkihappoputki ei pamahda niskaan. Moneen asiaan voi itse vaikuttaa, mutta siellä on paljon putkia ja astioita. Se pelottaa.

Raskaan rappukäytävän jälkeen reitti katolle on monimutkainen. Pimeässä sokkeloisessa tehtaassa sammutusmiehet löytävät valvomotilan ja pukuhuoneet, joiden läpi pitää kulkea. Välillä kiivetään tikkaita pitkin korkeammalle. Suuntavaisto sekoaa helposti.

Savu sumentaa näkyvyyden katolla. Sammutusmiehet alkavat sahata katolle rajoituslinjaa. Ympärillä bitumikatto roihuaa usean sadan neliömetrin alalla. Palavat mineriittilevyt räjähtelevät ympärillä, varsinkin kun niihin ruiskuttaa vettä.

Tunnelma on kaoottinen.

Vettä helikopterista

Navakasti etelästä puhaltava tuuli vie paloa voimalla eteenpäin. Liekkejä ei saada pysähtymään ensimmäiselle rajoituslinjalle. Syntyy vaaratilanne, kun tuli etenee vauhdilla katolla. Tiukassa tilanteessa Jari-Matti joutuu vetäytymään vauhdilla taaksepäin.

Palo etenee miesten jalkojen alla välikatossa. Tilanne muuttuu jatkuvasti.

– Huusin radioon, että nyt on yhdelle miehelle liikaa talkoita, Jari-Matti kertoo.

Jussi jää palon toiselle puolelle ja pohtii, pysähtyykö tuli ylipäätään mihinkään. Myös muilta sammutusmiehiltä alkaa usko loppua. Paloruiskun vesi ei tehoa liekkeihin. Vierestä kuuluu epätoivoisen sammutusmiehen karjahdus.

– Lähdetään nyt menemään täältä! Ei tässä ole mitään järkeä! Suurpalon tulihelvetti vei sammutusmiehen äärirajoille: "Ihminen on pieni sellaisen liekkimeren edessä"

Onneksi paikalle on kutsuttu avuksi Rajavartiolaitoksen helikopteri. Se pommittaa tulipaloa vedellä yläpuolelta. Vesi kuljetetaan tehtaan yläpuolelle säkissä, johon mahtuu melkein kaksi kuutiota kerrallaan. Jari-Matti opastaa helikopteria tiputtamaan veden oikeaan paikkaan.

Vesikuormia lennätetään katolle kymmenittäin. Musta savu muuttuu pikkuhiljaa valkoiseksi vesihöyryksi.

Kopterimiesten ammattitaito saa kehuja.

– Kopteri oli siinä viitisen metriä minun pään päältä ja tiputti veden juuri siihen, mihin pyysin. Jos kahvikuppiin olisin veden pyytänyt, siihen sen olisin saanut, Jari-Matti kuvaa.

Rajavartiolaitoksen helikopteri sammuttaa pigmenttitehtaan tulipaloa. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Sammutus jatkuu iltapäivään. Yhtäkkiä Jari-Matti kuulee huonoja uutisia. Omasta sammutusautosta on pettänyt pumppu.

– Se oli sitten siinä, Jari-Matti ajattelee.

Noin kello kolmelta iltapäivällä Uudenkoiviston VPK:n yksikkö vapautetaan tehtävästä.

Sammutusmiehet suuntaavat asemalle huoltoon.

Tulipalo riehuu edelleen täydellä roihulla. Rajoituslinjat onneksi pitävät. Uupuneet sammutusmiehet pohtivat tehtaan jatkoa.

– Itsellä oli alusta asti huoli niistä tehtaan työpaikoista. Tuttuja on siellä töissä ja tiedän, että se elättää Meri-Poria. Oli fiilis, että kaikki täytyy tehdä ja vähän ylikin.

Suurpalot tulevat pareittain

Muutamia päiviä urakan jälkeen Jari-Matti esittelee tulipalossa tahriintunutta paloruiskua. Tehtaalla ollut valkoinen pöly on tarttunut tiukasti ruiskun pintaan. Suurin osa sammutushanskoista on likaantunut käyttökelvottomaksi. Kalustoa on vielä hukassa, osa voi olla vaurioitunut jopa käyttökelvottomaksi. Paloruiskuja jäi liekkeihinkin.

Jari-Matin mukaan VPK on joutunut turvautumaan väliaikaisesti nuorisojaoston koulutuskalustoon, mutta palokunnan hälytysvalmius on edelleen hyvä.

Palossa käytetyt välineet tahriintuivat pahasti. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Nyt jälkeenpäin Jari-Matti ja Jussi kokevat ylpeyttä ollessaan mukana sammuttamassa tulta sekä Pomarkun että Huntsmanin suurpaloissa.

– Suuret tulipalot tulevat näemmä pareittain, Jari-Matti toteaa.

Viime kesänä Porissa Omenahotellin ja Kuusankosken kierrätyslaitoksen tulipalot osuivat ajallisesti lähekkäin. Nyt muovi- ja pigmenttitehtaan palot tulivat lähes yhdessä.

– Sunnuntain harjoituksissa puhuttiin, että mahtaako taas tulla toinen perään. Sieltä se sitten tuli. Huntsmanin palosta ei enää tulipalo kauheasti suurene.

Uudenkoiviston VPK:n päällikkö Jari-Matti Toivonen Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Kokeneille VPK:n kasvateille urakka varmisti, että he kykenevät kaikenlaisiin tehtäviin. Se luo uudenlaista uskoa ja luottamusta sopimuspalokuntien toimintaan ja antaa eväitä myös harrastuksen jatkolle.