1. yle.fi
  2. Uutiset

Analyysi: Pormestarikisa on poliittista ristinollaa

Helsingin pormestarin valinta on lopulta kokonaan tulevan valtuuston käsissä. Kärkipaikat jaetaan osana neuvottelupakettia.

Helsinki
Kuvagalleria.
AOP / Eduskunta

HelsinkiPormestarin paikan lankeaminen Helsingissä vaalien suurimmalle puolueelle on todennäköistä, mutta ei varmaa.

Kokoomuksessa kilistellään jo Jan Vapaavuoren ilmoitukselle lähteä puolueen pormestariehdokkaaksi. Vaikka ehdokkaan valitsee varsinaisesti ensi viikolla kokoontuva piirikokous, on Vapaavuori jo käytännössä puolueen ehdokas.

Vapaavuori on puolueessa sen luokan messias, että herran ilmoitusta odotellessa kukaan muu ei ole edes tohtinut ilmoittaa tavoittelevansa puolueen pormestariehdokkuutta.

Helsingissä vaalivoittoon uskovassa kokoomuksessa pidetään selvänä, että ykköspaikan myötä Vapaavuoresta tulee pormestari. Jos puolue häviää vaalit vihreille, niin kuin Ylen kyselyn mukaan on mahdollista käydä, on Vapaavuoren rooli kaupungin tehtävissä vaalien jälkeen kiinni vain Vapaavuoresta itsestään.

Vihreistä Vapaavuori saa vastaansa Anni Sinnemäen. Jos vihreät voittavat vaalit, tulevat he vaatimaan pormestarin paikkaa itselleen, eli vaalien voittajalle. Jos vihreät jäävät vaikkapa kakkoseksi, voi vaatimuksen sävy muuttua. Silloin ajatellaan, että keskustelu pormestarin paikasta on luontevaa aloittaa vaalien voittajasta.

Poliittinen neuvottelupaketti ratkaisee

Vaikka SDP keikkuu tällä hetkellä valtakunnallisten kannatuskyselyiden kärjessä, vaadittaisiin suuri ihme, että puolue yltäisi Helsingissä ykköspaikalle. Onkin luontevaa, että SDP:ssä ajatellaan, ettei vaalien voittajan pormestaripaikka ole itsestäänselvyys.

Käytännössä SDP:n mahdollisuudet pelata Tuula Haatainen kakkos- tai kolmossijalta pormestariksi ovat pienet. Kokoomuksessa ja vihreissä hellitty ajatus, että voittaja saa pormestarin pallin automaattisesti, kaventaisi uuden valtuuston vaihtoehtoja sen sorvatessa neuvottelupakettia.

Demarit ovat oikeassa siinä, että pormestaria ei valita vaaleissa. Jos ollaan tarkkoja, vasta valittu valtuusto valitsee keskuudestaan Helsingin pormestarin. Vaikka vaalit voittaneen puolueen ehdokas on vahvoilla pormestaria valittaessa, periaatteessa neuvottelut kaupungin poliittisista kärkipesteistä käydään puhtaalta pöydältä.

Puolueiden kannatuskehityksen pohjalta näyttää selvältä, että varsinainen kisa pormestarin pestistä käydään Jan Vapaavuoren ja Anni Sinnemäen välillä. Tuula Haataiselle, Paavo Arhinmäelle, Mika Raatikaiselle ja Laura Kolbelle pormestariehdokkuus tarjoaa etua lähinnä henkilökohtaisessa vaalikampanjassa.

Puolueen jäädessä kakkoseksi tai kolmoseksi on vaalikampanjan kärkinimen asema vaalien jälkeen täysi arvoitus. Yhtä sumuisia pelimerkit ovat häntäpään sijoilla. Pormestariehdokkaan ja apulaispormestarin tehtävän väliseksi seinäksi voi kärkisijoillakin nousta puolueiden sorvaama neuvottelupaketti.

Arvoitukselliset apulaispormestarit

Puolueen jäädessä kakkoseksi tai kolmoseksi vaalikampanjan keulakuvana toimineella henkilöllä ei ole minkäänlaista virallista tai automaattista asemaa valtuuston valitessa keskuudestaan apulaispormestareita.

On täysin herrassaan, löytyykö puolueen pormestariehdokkaalta sisältöosaamista puolueelle neuvoteltavissa olevaan apulaispormestarin tehtävään. Apulaispormestarin olisi hyvä hanskata oma toimialansa, oli se sitten kasvatus ja koulutus, kaupunkiympäristö, kulttuuri ja vapaa-aika tai sosiaali ja terveys.

Euroopan investointipankista kampanjan ajaksi virkavapaalle jäävää Vapaavuorta tuskin nähdään vaalien jälkeen hoitamassa apulaispormestarin tehtäviä – siihen vaihtoehtoon ei uskota edes kokoomuksessa.

Vihreät odottavat Sinnemäen osallistuvan aktiivisesti Helsingin politiikkaan siinäkin tapauksessa, että pormestarin pesti menisi ohi suun.

Kuntavaaleissa puolueet rakentavat kampanjansa pormestariehdokkaiden ympärille. Käytännössä henkilöt valikoituvat vaalien jälkeen Helsingin poliittisiin avaintehtäviin paljolti valituksi tulleen valtuuston neuvotteleman kokonaispaketin perusteella.

Vasta vaalien jälkeen nähdään, missä määrin uusi johtamismalli vahvistaa demokraattista päätöksentekoa. On tulevien valtuutettujen käsissä, kuinka paljon henkilövalinnat kunnioittavat kuntavaalitulosta.

Lue seuraavaksi