Pastori keräsi listan homoja vihkivistä papeista: "Olen tyytyväinen kun siellä on sata nimeä"

Uusi avioliittolaki tulee pian voimaan. Helsinkiläinen pastori Toni Fagerholm toivoo kollegoiltaan rohkeutta kertoa julkisesti valmiudesta vihkiä homopareja.

Kirkkohäät
Pappi kädessään raamattu.
Sukupuolineutraali avioliittolaki tulee voimaan maaliskuun alussa.Mika Kanerva / Yle

Helsinkiläisen pastorin, psykoterapeutti Toni Fagerholmin ei tarvinnut kauaa miettiä, kummalle kannalle hän kääntyy kirkkoa jakavassa, niin sanottua sukupuolineutraalia avioliittolakia koskevassa asiassa.

Uusi avioliittolaki tulee voimaan maaliskuun ensimmäisenä päivänä ja silloin avioliiton voivat solmia myös samaa sukupuolta olevat parit.

– Psykoterapeuttina en pysty näkemään, että seksuaalinen suuntautuminen olisi kenenkään valinta – ja silloin jos se ei ole valinta, näen, että sen pohjalta ei voi syrjiä ketään, Fagerholm sanoo Ylen haastattelussa.

Hän onkin perustanut nyt nettisivuston – Sateenkaaripapit (siirryt toiseen palveluun) – jonka tarkoituksena on auttaa samaa sukupuolta olevia pareja löytämään itselleen evankelisluterilaisesta kirkosta papin ja toimitustilan kirkollista vihkimistä tai siunaamista varten.

"Onko se niin paljon vaadittu…"

Sivustolle oli tiistaihin mennessä ilmoittautunut noin tusinan verran pappeja, mutta Fagerholmin toive on, että nimiä olisi enemmänkin.

– Olen rehellisesti sanottuna tyytyväinen sitten kun siellä on sata pappia ja valtaosa suomalaisista seurakunnista juhlatiloineen käytettävissä, hän sanoo.

– Moni on tullut sanomaan, että he liittyvät sivustolle maaliskuun jälkeen, sitten kun ovat nähneet, mitä tapahtuu.

Toni Fagerholm
Toni Fagerholm.Jaani Lampinen / Yle

Fagerholm kuitenkin toivoo kollegoiltaan rohkeutta.

– Kuulin yhdestä henkilöstä, joka oli sanonut, että hän ei halua lähteä sivustolle, koska kylällä ihmiset voisivat katsoa vähän omituisesti.

– Minä mietin, että kuinka uskomattoman loukkaavaa se on sateenkaari-ihmisiä kohtaan, jotka elävät tämän asian kanssa joka ainoa päivä. Onko se oikeasti meiltä papeilta niin paljon vaadittu, että julkisesti kannattaisi asiaa, jos sitä joka tapauksessa kuitenkin kannattaa, hän kysyy.

Tilannetta ei hänen mukaansa helpota sekään, että kirkko on asian kanssa käytännössä sopimuksettomassa tilassa.

Seurakuntarajat eivät ole este

Kirkko ja kaupunki -lehden (siirryt toiseen palveluun) ja Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) taannoisessa kyselyssä kävi ilmi, että samaa sukupuolta olevat parit voivat saada kirkkohäät kuudessa kirkossa Helsingissä ja yhdessä Vantaalla, mutta sen sijaan Espoon kirkoissa nais- tai miesparit eivät pääse naimisiin.

Fagerholm huomauttaa, että oma seurakunta ei ole ainoa paikka, josta pappia ja juhlatilaa voi pyytää, eli "seurakuntarajat eivät ole este millekään".

Tuhansia kävijöitä

Fagerholmin mukaan Sateenkaaripapit-sivusto on ollut suosittu, siellä on käynyt parin ensimmäisen viikon aikana noin 7 000 ihmistä. Hän kertoo saavansa itsekin viikoittain useita kyselyitä homopareilta, jotka etsivät pappia itselleen.

Mutta sellaista paria, jonka voisi vihkiä vielä samana päivänä kun uusi laki tulee voimaan, hänellä itsellään ei vielä ole.

– Mielelläni olisin haastamassa kirkkoa heti ensimmäisten joukossa, Fagerholm sanoo ja lisää, että "kirkon on pakko muuttua".