Unkari aikoo pidättää kaikki maahan saapuvat turvapaikanhakijat

Hallituksen mukaan turvapaikanhakijat eivät saa poistua keskuksista, mutta voivat halutessaan palata kotimaihinsa.

Unkari
Vastaanottokeskus Unkarin Kiskunhalasissa
Vastaanottokeskus Unkarin KiskunhalasissaSandor Ujvari / EPA

Unkarin hallituksen tiedottajan Zoltán Kovácsin mukaan turvapaikanhakijat aiotaan sulkea "suojiin" turvapaikkahakemuksen käsittelyn ajaksi, Guardian-sanomalehti kertoo (siirryt toiseen palveluun). Syy säilöönotolle on Kovácsin mukaan se, että nykyistä turvapaikkajärjestelmää väärinkäytetään systemaattisesti, ja monet kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat katoavat muihin EU:n jäsenmaihin.

– Jos pysymme nykyjärjestelmässä, emme pysty valvomaan omia rajojamme, emmekä sitä, mitä Euroopan sisällä tapahtuu, Kovács sanoi Lontoossa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Euroopan Parlamentin ja Neuvoston direktiivin 2013/33/EU mukaan "hakijoiden säilöönotossa olisi sovellettava periaatetta, jonka mukaan ketään ei pitäisi ottaa säilöön vain siitä syystä, että hän hakee kansainvälistä suojelua".

– Turvapaikanhakijoiden automaattinen säilöönootto rikkoo kansainvälistä pakolaissopimusta sekä EU:n lakia, joihin Unkari on sitoutunut, Human Rights Watch -ihmisoikeusjärjestön Balkanin ja Itä-Euroopan tutkija Lydia Gall sanoi Politico-lehdelle (siirryt toiseen palveluun). Gallin mukaan säilöönotto on äärimmäinen voimakeino, jonka käyttöä ohjaavat säädökset, ja jota tulisi soveltaa vain tapauskohtaisesti.

Unkarin hallituksen mukaan sen kaavailemat uudet säilöönottorakennukset, joita se kutsuu suojiksi, eivät ole suljettuja säilöönottokeskuksia. Niistä pääsee hallituksen tiedottajan Kovácsin mukaan poistumaan koska tahansa takaisin hakijan kotimaahan, mutta ei muualle.

– Meillä ei ole vielä sopivaa termiä kuvaamaan niitä. Sopivan termin keksiminen on haasteellista, Kovács sanoo.

Turvapaikkahakemuksien käsittely kestää Unkarissa useita kuukausia. Maan hallitus lupaa, että säilöönottokeskuksissa tullaan tarjoamaan ruokaa ja koulutusta lapsille, ja että keskukset ovat kaikkien EU-standardien mukaisia. Hallitus on kuitenkin sanonut, ettei se tuile päästämään median edustajia raportoimaan keskusten olosuhteista.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat aikaisemmin arvostelleet kovasanaisesti unkarilaisten pakolaisleirien olosuhteita. Unkarin päätös rakentaa turvapaikanhakijat pysäyttävä raja-aita Serbian ja Kroatian vastaiselle rajalleen herätti laajaa kansainvälistä paheksuntaa, ja sen turvapaikkahakemusten käsittelymenetelmät on todettu EU-säädösten vastaisiksi.