Liikennöitsijä: Maaseutureitit kärsivät linja-autojen kovasta hintakisasta

Vainion liikenteen toimitusjohtajan mukaan hinnat ovat kustannuksiin nähden edelleen alhaalla . Onnibus.com kertoi maanantaina yt-neuvotteluista.

Salossa päämajaansa pitävä Vainion Liikenne on toiminut jo yli 80 vuotta. Kuva: Yle

Linja-autoalan kilpailutilanne on erittäin tiukka Vainion liikenteen toimitusjohtajan Matti Vainion mukaan. Onnibus.com ilmoitti maanantaina yt-neuvotteluista, jotka koskevat noin 80:tä työntekijää. Yhtiö tavoittelee toimenpiteillä kannattavuutensa parantamista.

Vainion liikenne puolestaan on vähentänyt jo aiemmin väkeä hävittyään Paraisten saaristoliikenteen kilpailutuksen.

– Hinnat ovat kustannuksiin nähden edelleen alhaalla. Kilpailutilanne on tiukka, eikä siihen Onnibus.comin yt-neuvottelu-uutinen heti vaikuta, kommentoi Vainio.

Myös linja-autoliiton hallituksen puheenjohtajana toimiva Matti Vainio ei halua kommentoida hintakilpailua millään tavalla. Sen sijaan hän ihmettelee, miten kilpailija Onnibus.com pystyy pitämään nykyiset reittinsä liikennöityinä vähennetyllä väellä.

Maaseutu kärsii

Hintakisa vaikuttaa toimitusjohtaja Matti Vainion mukaan maaseudun reittitarjontaan.

– Tämä ylenpalttinen hintakilpailu on alkanut pääväleillä. Sieltä ei tule enää yhtään rahaa haja-asutusalueiden liikenteen ylläpitämiseen. Aiemmin pidettiin tärkeänä yhteyttä maaseudulle. Maaseutuliikenne oli kannattamatonta. Runkovuorossa oli niin paljon ihmisiä, että sen tulolla pystyttiin pitämään yllä maaseutuliikennettä, kertoo Vainio.

Runkovuorossa oli niin paljon ihmisiä, että sen tulolla pystyttiin pitämään yllä maaseutuliikennettä.

Matti Vainio

Onnibus.comin tuleva väistyminen Turun ja Helsinki-Vantaan lentokentän väliseltä reitiltä on kilpailuvaltti Matkahuollon liikennöitsijöille.

– Meidän mielestämme lentokenttä on yksi liikennealueemme tärkeistä pysäkeistä. Ajamme sinne ja takaisin yli 20 kertaa päivässä. 

Salon työmatkaliikenteeseen uusi lippu

Vainion liikenne on kehittelemässä Salon ja Turun välille uutta lippua. Salon kaupunki ei enää tue kesäkuun toisen päivän jälkeen salolaisten työmatkalippua. Vainion mukaan lipusta ei tule yhtä halpa kuin nykyinen kaupungin tukema lippu, mutta sen saavat ostaa myös turkulaiset.

Aiemmin SaTuSa-lippu oli tarkoitettu vain salolaisille. Sillä on pystynyt matkustamaan rajattomasti 30 päivän ajan vakiovuoroliikenteessä Salon ja Turun välillä sekä Turun sisäisessä liikenteessä. 

– Emme pysty millään ajamaan sillä samalla hinnalla eli 115 eurolla, mikä se on ollut. Mutta lippu on kehitteillä, kertoo Vainio.