Turvapaikka omasta kehosta? Väkivaltaa kokeneille naisille tarjotaan avuksi myös joogaa

Joka kolmas nainen kohtaa elämänsä aikana väkivaltaa. 70 prosenttia naisista kokee seksuaalista häirintää.

jooga
Naisten Linjan toiminnanjohtaja Elina Nikulainen ja vijnana-joogaopettaja Jutta Niala suunnittelevat uutta kurssia väkivaltaa kohdanneille naisille.
Naisten Linjan toiminnanjohtaja Elina Nikulainen ja vijnana-joogaopettaja Jutta Niala suunnittelevat uutta kurssia väkivaltaa kohdanneille naisille.Riikka Porttila/Yle

Kruununhaassa sijaitseva joogastudio on katutasossa. Naisten Linjan toiminnanjohtaja Elina Nikulainen ja joogaopettaja Jutta Niala istuvat teekupin ääressä sohvalla suunnittelemassa tulevaa.

Maaliskuussa käynnistyy jälleen uusi Olo-Turva (siirryt toiseen palveluun), kurssi, jonka aikana väkivaltaa kohdanneet naiset opettelevat rakastamaan omaa kehoaan.

Hakatussa kehossa asuu häpeä

– Väkivaltaa tai seksuaalista häirintää kokeneet tuntevat kehossaan häpeää, inhoa ja yksinäisyyttä. Lempeä jooga vaikuttaa monella tasolla. Sen aikana moni saattaa vaikka purskahtaa itkuun tunteiden noustessa pintaan, kertoo Elina Nikulainen.

Joogaopettaja Jutta Niala ei itkusta hämmenny. Hän tietää, että väkivaltaa kokeneet naiset tarvitsevat erityistä suojelua ja turvaa.

– Moni aluksi arka oppilas on rohkaistunut ja avautunut kurssin edetessä. Alussa tärkeintä on luottamus ja turva, Niala kertoo.

Kurssilla tehdään perinteisiä joogaharjoituksia, hengitysharjoituksia ja liikkeitä, jotka on räätälöity väkivaltaa kokeneen naisen kehoa ajatellen.

– Väkivaltaa kohdanneen ihmisen suhde omaan kehoon voi olla hyvin haasteellinen. Omaa kehoa ei koeta hyvänä tai rakkaana, Jutta Niala toteaa.

Rentoutumista.
Joogan avulla autetaan väkivaltaa kokeneita naisia.AOP

Teetä ja sympatiaa

Naisten Linjan toiminnanjohtaja Elina Nikulaisen mukaan lempeä jooga on erilainen tapa tukea väkivaltaa kokeneita.

– Kurssin edetessä ryhmän luottamus kasvaa ja päästään sanoittamaan omia kokemuksia. Myös joogan jälkeen pidettävä teehetki on ollut monelle kurssilaiselle tärkeä, Nikulainen kertoo.

Naisten Linjan toimintaa rahoitti aikaisemmin RAY. Nykyään rahoitusta saadaan sosiaali- ja terveysministeriön alaisen STEA:n toimesta, joka jatkaa RAY:n jalanjäljissä.

– Toivon, että saamme pidettyä rahoituksen vakaana. Toiminnan kehittämistä ajatellen olemme päättäneet käynnistää keväämmällä myös yksityisen rahoituksen kampanjan. Esimerkiksi juuri Olo-Turva-kurssit pyörivät yksityisen rahan varassa, Elina Nikulainen summaa.

Uhrista selviytyjäksi

Naisten Linjan Olo-Turva-kurssit ovat keränneet valtavasti hyvää palautetta asiakkailta, ja moni on jatkanut joogaharrastusta ja oman kehonkuvan työstämistä kurssin jälkeenkin.

–Keho on kuin metsä, joka kasvaa aina uudelleen ja uudelleen, täältä ei lähde uhreja, täältä lähtee selviytyjiä, naiset kiteyttävät yhdessä.

Joogastudiolla kaikuu äänimaljojen hiljainen ääni, valo siivilöityy ikkunoista, pikkuruiset pölyhiukkaset tanssivat pehmeiden mattojen päällä valossa.

Palautteessa lukee: “olen taas enemmän ystävä kehoni kanssa.”