Romanian presidentti: Maa on kriisissä

Klaus Iohannis ei halua Romanian hallituksen kaatuvan, mutta hän vaatii hallitusta esittelemään suunnitelman, jolla korruptiolaista noussut kansan kuohunta saadaan tyyntymään.

Romania
Klaus Werner Iohannis, Romanian presidentti
Patrick Seeger / EPA

Romanian presidentti Klaus Iohannis on ottanut voimakkaasti kantaa maata ravistelevaan korruptiolakikiistaan.

Sadat tuhannet romanialaiset ovat viime päivinä osoittaneet mieltään Romanian sosiaalidemokraattien johtamaa hallitusta vastaan. Hallitus on yrittänyt viedä läpi lakiesityksen, jonka mukaan alle 200 000 Romanian lein, eli 44 000 euron suuruiset lahjukset eivät olisi laittomia.

Presidentti Iohannis totesi, että maa on kriisissä suuren poliittisen kuohunnan takia.

Iohannis vaati hallitusta toimimaan, kuuntelemaan kansan ääntä ja lunastamaan joulukuun parlamenttivaalien alla antamansa lupaukset.

Iohannis vakuutti, ettei halua hallituksen eroavan, mikä olisi liian järeä toimenpide, mutta ei myöskään yksittäisen ministerin eroa, mikä olisi liian vähän. Hän haluaa hallituksen esittelevän suunnitelman, jolla kriisi ratkaistaan.

Hän sanoi toivovansa, että maassa olisi vahva hallitus, joka hallitsisi avoimesti - ei yön pimeydessä pidetyillä kokouksilla - ja joka kykenisi nostamaan Romanian talouden kasvuun.

Hallitus on luvannut vetää takaisin kiistellyn lakiesityksen. Iohannisin mielestä korruptiolaista tulee järjestää kansanäänestys.

Lähde: Reuters