St1:n Mika Anttonen: Pariisin ilmastosopimus on sitä varten, että ihmisillä säilyisi usko

Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ei ole tällä hetkellä ratkaisuja, mutta tätä ei kukaan halua kuulla, Anttonen sanoo.

ilmastonmuutos
Auton pakokaasua pakkasilmassa
Kaisa Siren / AOP

Energiayhtiö St1:n hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen vaatii ”insinöörikunnalle asetta ohimolle”, jos ilmastonmuutosta halutaan aidosti hillitä. Anttonen väittää, että väestönkasvun ja elintason nousun vuoksi öljyä tullaan lähivuosina kuluttamaan selvästi enemmän kuin öljy-yhtiöt ennustavat.

Tiistaina St1:n Energy Outlook -tilaisuudessa suomalaisille energia-asiantuntijoille puhunut Anttonen sanoo, että ilmastokeskustelua hallitsee ilmastopaneelin näkemys eli Pariisin sopimus, mutta tekniikoita ja ratkaisuja ongelmiin ei tällä hetkellä ole. Anttosen mukaan nyt tehdään vain näennäisiä asioita, jotta ihmisillä säilyisi usko.

– Tätä ei haluta kuulla, koska tämä on ikävä juttu. Halutaan nähdä, että ilmastonmuutos saataisiin jotenkin kuriin. Halutaan antaa kuva, että ilmastonmuutos on hallinnassa.

”30 prosentin biopolttoainevelvoite ei ole viisas eikä realistinen”

Esimerkiksi Anttonen ottaa nykyisen keskustelun sähköautoista. Anttosen mielestä käynnissä on toimenpiteitä, jotka ovat ”lillukanvarsia”, maksavat valtavasti, eivätkä johda mihinkään.

– Kaikkein tärkein kysymys on, mitä tapahtuu sille asialle, joka korvataan? Sähköautoistumisessa käy sillä tavalla, että meidän bensa-autot kuljetetaan sitten Afrikkaan.

Anttonen pitää myös Suomen 30 prosentin velvoitetta biopolttoaineesta kansantalouden kannalta ”dorkana”. Hän ei usko, että tavoitteeseen on mitenkään mahdollista päästä. Suomen hallitukselle Anttonen lähetti tilaisuudessa viestin.

– 30 prosentin biopolttoainevelvoite ei ole viisas eikä realistinen. Suomen kilpailukyky vaarannetaan. Me teemme asiat sinisilmäisesti ja muut pelaavat kaksilla korteilla. On sivistynyttä puhua tietyllä tavalla ja sitten toimitaan kuitenkin toisin. Monet haluavat uskoa Suomen epärealistiseen skenaarioon. Muut eivät tule niin toimimaan.

Puhetta kovemmalla äänensävyllä

Mika Anttosen puheet on Anttosen itsensä mielestä turhaan leimattu bensiinikauppiaan puheiksi. Anttosen mukaan hän ei ole ”suuta soittamassa” tai propagandaa levittämässä vaan aidosti huolissaan, että ilmastopolitiikassa mennään väärään suuntaan.

– Olen valmis muuttamaan mielipidettäni, kun joku tuo tieteellistä näyttöä. Ja vaihdan mielelläni mielipidettä, jos siinä on jotain väärää. Mutta tähän saakka kukaan ei ole vielä tieteellisesti osoittanut, että olen väärässä.

Mika Anttosen mukaan todellinen ongelma on maailman täydellinen riippuvuus öljystä.

– Pakko alkaa puhua tiukemmalla äänensävyllä tästä asiasta, koska mitään ei ala tapahtua. Ihmisiä on ennusteiden mukaan 1,9 miljardia enemmän vuonna 2040. Pysyäkseen hengissä jokainen ihminen tarvitsee paljon energiaa. Suurin osa, eli neljä miljardia, on erittäin köyhiä. Eivät he tiedä, mitä CO2 on.

Tällä hetkellä öljykulutus kasvaa ennätysvauhtia. Anttosen mukaan nyt pitää miettiä, mikä oikeasti on mahdollista. Anttonen haastaa aluksi Aalto-yliopiston, VTT:n ja liikenne- ja viestintäministeriön mukaan saarnaamaan, ettei hän olisi ainoa. Väestönkasvu ja energiantarpeen kasvu eivät voi Anttosen mukaan millään laskukaavalla johtaa öljyn kulutuksen vähenemiseen.

– Tällä hetkellä tehdään päätöksiä väärän tiedon varassa. Se on tyhmää ja holtitonta. Vielä ollaan kaukana siitä tilanteesta, jossa insinöörikunnalle laitettaisiin ase ohimolle, että nyt pitää tehdä jotain. Vielä ei ole otettu edes asetta esiin.