Outi Alanko-Kahiluoto jättää kunnallispolitiikan – ”Vihreiden tilanne ei vaikuttanut päätökseeni”

Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto vetäytyy Helsingin kunnallispolitiikasta 12 valtuustovuoden jälkeen.

politiikka
Outi Alanko-Kahiluoto.
Outi Alanko-Kahiluoto.Jyrki Lyytikkä / Yle

Vihreiden pitkäaikainen kansanedustaja ja kunnallispoliitikko Outi Alanko-Kahiluoto jättää kunnallispolitiikan. Alanko-Kahiluoto on istunut Helsingin kaupunginvaltuustossa aina vuodesta 2005 lähtien.

– Kyllä se pitää paikkaansa. En ole lähdössä kunnallisvaaleissa ehdolle, Alanko-Kahiluoto sanoo Yle Uutisille.

Alanko-Kahiluoto kertoo, että hän on miettinyt asiaa jo pitkään. Taustalla on kaksi tekijää ylitse muiden: Alanko-Kahiluoto harkitsee vahvasti asettautumista ehdolle mahdollisissa maakuntavaaleissa ja hän haluaa keskittyä eduskuntatyöhön.

– Jos lähden sote-vaaleissa ehdolle, niin ei ole hyvä tilanne olla yhtä aikaa kansanedustaja sekä maakunta- ja kunnallispoliitikko. Joku pitäisi siinä tilanteessa jättää pois.

Maakuntavaalit on suunniteltu pidettäviksi samaan aikaan presidentinvaalien kanssa tammikuussa 2018. Hallitus suunnittelee siirtävänsä sosiaali- terveysasiat kunnilta maakunnille.

Alanko-Kahiluoto on profiloitunut vihreissä nimenomaan sosiaali- ja terveysasioihin keskittyneenä poliitikkona. Hän on istunut eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varsinaisena jäsenenä aina vuodesta 2009 lähtien.

Alanko-Kahiluodon mukaan ehdolle asettautuminen olisi tässä tilanteessa äänestäjien pettämistä, kun hän harkitsee vakavasti ehdokkuuttaan maakuntavaaleissa.

Vihreiden tilanne ei vaikuttanut

Vihreiden sisäiset kiistat levisivät julkisuuteen joulukuun lopussa. Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) uutisoi Alanko-Kahiluodon päätöksestä, jonka mukaan hän ei pyri puolueen puheenjohtajaksi huhtikuussa 2017.

Tärkeimmäksi syyksi Alanko-Kahiluoto ilmoitti sen, että hän kokee väistyvän puheenjohtajan Ville Niinistön tukevan kansanedustaja Emma Karia.

– Tilanne on epäreilu muille ehdokkaille. En koe, että minulla olisi mahdollisuuksia pärjätä puheenjohtajakisassa, Alanko-Kahiluoto sanoi Helsingin Sanomille.

Alanko-Kahiluoto kiistää, että puolueen sisäinen tilanne vaikuttaisi hänen päätökseensä.

– Eivät ne ole vaikuttaneet tähän päätökseen. Olen pohtinut kunta- ja valtakunnanpolitiikan yhdistämistä jo pidempään. Ja eniten tähän päätökseen on vaikuttanut mahdolliset maakuntavaalit.

Outi Alanko-Kahiluoto sanoo olleensa yllättynyt, mitkä mittasuhteet hänen sanomisensa saivat aikaiseksi.

– Sanoin yhden lauseen, joka resonoi paljon enemmän kuin osasin ennakoida. Mutta ei puolueessa mitään kärhämää ole.

”Olen kokenut riittämättömyyttä”

Helsingin kaupunginvaltuusto on käsitellyt kuluvalla kaudella suuria hankkeita. Yksi näistä on Helsingin yleiskaava, josta Alanko-Kahiluoto on potenut huonoa omaatuntoa.

– Olen monessa tilanteessa kokenut riittämättömyyttä. Kaikkea ei esimerkiksi ehdi seurata alusta lähtien.

Alanko-Kahiluoto sanoo, että yleiskaavaan olisi pitänyt pystyä vaikuttamaan alusta saakka. Tämä sai puolestaan hänet jättämään kunnallispolitiikan tilanteessa, jossa maakuntavaalien järjestämisestä ei vielä ole täyttä varmuutta.

– Jätän kaupunkipolitiikan pois, jotta pystyn paremmin keskittymään sekä eduskuntatyöhön että koko sote-kuvioon.

Eduskunta käsittelee keväällä sote-uudistuksen valinnanvapauslainsäädäntöä ja siinä riittää sarkaa myös sosiaali- ja terveysvaliokunnalle.

Alanko-Kahiluoto on kokenut, että varsinkin koulutus- sekä sosiaali- ja terveysasioissa eduskuntatyöstä on ollut hyötyä kunnallispolitiikassa.

– Olen kokenut hyötyä, että saan kuntapäättäjänä ensikäden tietoa kaupungin asioista.