1. yle.fi
  2. Uutiset

Tupakan myynti yhä kalliimpaa – pohjoisessa pääsee halvimmalla

Suurimmassa osassa Suomea rahastetaan tupakka- ja nikotiinituotteiden myyjiltä tupakkalain sallima korkein valvontamaksu. Poikkeuksiakin on. Jatkossa hinnat todennäköisesti yhtenäistyvät.

tupakkalaki
Sormi painaa nappia.
Kalle Niskala / Yle

Vuoden alusta voimaan tullut tupakkalaki (siirryt toiseen palveluun)on antanut kunnille mahdollisuuden korottaa tupakan myyntipisteiden valvontamaksua. Maksu peritään tupakkatuotteita ja nikotiininesteitä kauppaavilta vähittäismyyjiltä.

Suurimmassa osassa maata kunnat ja yhteistoiminta-alueet ovat nostaneet valvontamaksuja rajusti, lain sallimaan enimmäismäärään eli 500 euroon.

Tuetaan elinkeinoa

Tupakkalain taustalla on tavoite lopettaa tupakkatuotteiden käyttö Suomesta. Korkea valvontamaksu on yksi askel tällä polulla.

Moni kunta on nostanut maksun maksimiin, mutta osa kunnista ei. Käytännössä suurimmissa kunnissa ja eteläisessä Suomessa maksut ovat korkeimmat.

Luulen, että siellä on haluttu osaltaan tukea myös elinkeinoa, missä maksut ovat jääneet pieniksi.

erityisasiantuntija Tarja Hartikainen

Kuntaliiton erityisasiantuntija Tarja Hartikainen arvioi, että alhaisten maksujen alueella, muun muassa Lapissa, on valvontamaksuja puntaroitu hiukan eri näkökulmasta:

– Luulen, että siellä on haluttu osaltaan tukea myös elinkeinoa, missä maksut ovat jääneet pieniksi. Siellä varmasti kysyntä on vähäisempää ja volyymit vähäisempiä. Ehkä tupakanmyynti ei siellä ole niin iso bisnes kuin tiheimmin asutuilla alueilla, joissa kysyntää ja tarjontaa on enemmän.

Pohjoisessa halvinta

Esimerkiksi Helsinki peri aiemmin 125 euroa myymälän ensimmäisestä tupakan myyntipisteestä ja 20 euroa myymälän jokaisesta muusta pisteestä. Nyt Helsinki perii 500 euroa myyntipistettä kohden. Sama summa veloitetaan myös muun muassa Vantaalla, Espoossa, Turussa, Lahdessa, Riihimäellä, Vaasassa, Seinäjoella ja Forssassa.

Halvimmalla pääsevät Lapin kauppiaat. Inari-Utsjoki sekä Koillis-Lapin yhteistoiminta-alue perivät myyntipistettä kohden ainoastaan 90 euroa.

Korkeinta mahdollista summaa eivät myöskään peri esimerkiksi Pietarsaari (150), Keski-Pohjanmaa (150), Jyväskylä (250), Länsirannikon ympäristöyksikkö (300) eivätkä Pohjois-Satakunnan ympäristöpalvelut (350 euroa).

Nousua odotettavissa

Tupakkalain antama liikkumavara maksujen suhteen on tuonut eriarvoisen tilanteen eri puolille Suomea.

Veikkaan, että alhaisimpia maksuja nostetaan. Maksut yhtenäistyvät.

erityisasiantuntija Tarja Hartikainen

Päätösvalta on kunnilla, joissa ympäristöterveydenhuollon asiat hoidetaan joko omissa ympäristöterveydenhuollon yksiköissä tai yhteistoiminta-alueilla.

Jatkossa päätäntä valvontamaksuasioissa siirtyy maakuntatasolle eli päättäjien määrä putoaa nykyisestä noin kuudestakymmenestä kolmasosaan, vajaaseen kahteenkymmeneen.

Kuntaliiton asiantuntija Tarja Hartikainen ennustaa, että maksuhaitari kaventuu parin vuoden sisällä samalla kun maksut nousevat.

– Maksut tulevat varmaan yhtenäistymään maakunnissa. Jatkossa maksuille on tietenkin 18 eri mahdollisuutta (eli maakuntien määrä), mutta veikkaan, että alhaisimpia maksuja nostetaan. Maksut yhtenäistyvät, ennustaa Hartikainen.

"Ei siirry ruuan hintaan"

Päivittäistavaraliitto ry kritisoi (siirryt toiseen palveluun)viime vuoden puolella, että valvontamaksujen korotus kolahtaa lopulta ostajan nilkkaan sitä kautta, että kun myyjä ei voi vaikuttaa tupakan hintaan, lisämaksu maksatetaan ruuan hinnassa.

Tätä summaa ei voi siirtää kuluttajahintaan, kun viranomaiset määrittelevät tupakkatuotteiden hinnan.

kauppias Antti Ahonen

Kokkolan K-Citymarketin kauppias Antti Ahonen tyrmää näkemyksen.

– Tätä summaa ei voi siirtää kuluttajahintaan, kun viranomaiset määrittelevät tupakkatuotteiden hinnan. Muiden tuotteiden hintoihin tätä ei tietenkään siirretä. Yrityksen tuloksesta se on pois.

Ahosen johtamassa hypermarketissa tupakkatuotteita saattoi vielä viime vuonna ostaa 18 kassapisteeltä. Kustannussyistä tupakkakassojen määrä karsittiin kahdeksaan.

– Se on kustannuskysymys. Viime vuonna kaikista myyntipisteistä maksettiin kaikkiaan 150 euroa valvontamaksua. Nyt lasku on 1250 euroa. Onhan se merkittävä korotus.

Kassoja vieläkin vähemmän?

Ahosen market sijaitsee kunnassa, jossa valvontamaksu on maltillisimmasta päästä eli 150 euroa myyntipistettä kohden. Suurimassa osassa maata maksu on 500 euroa.

Citymarket-kauppias uskoo, että kotikunnassa Kokkolassa maksu kohoaa jatkossa muun maan tasolle eli 500 euroon. Nykyisellä kassamäärällä valvontamaksun hinta olisi 4000 euroa. Silloin Ahosen pohdittavaksi tulee, karsitaanko tupakkaa myyvien kassojen määrää vielä yhdellä tai kahdella, kustannussyistä.

Puntaroitavana on myös asiakaspalvelu.

– Tupakan myynti ja käyttö ovat koko ajan vähentyneet. Riippuu kauppapaikasta, millaista roolia tupakka näyttelee. Meillä se ei hirveän iso rooli ole. Ei tupakan ostosta kuitenkaan voi tehdä liian vaikeata. Mutta kokonaisuutta pitää miettiä, ettei asiointi hidastu liikaa. Tupakan myyntihän tehdään samoissa kassapisteissä, missä muukin myynti, pohtii Ahonen.

Lue seuraavaksi