1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Presidentti siteerasi saamelaisräppäriä puheessaan – räppäri ehdotti yhteistyötä

Saamelaisten kansallispäivää vietettiin eilen maanantaina. Inarissa juhliin osallistui myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka piti tilaisuudessa puheenvuoron.

Ailu Valle Amoc presidentti saamelaisten kansallispäivä sámi álbmotbeaivi anár inari
Ailu Valle ja Amoc ovdanbuktin álgá áiggis 1.05.00 / Ailu Vallen ja Amocin esitys alkaa kohdassa 1.05.00

Saamelaisten kansallispäivää vietettiin eilen maanantaina. Inarissa juhliin osallistui myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Presidentti piti juhlatilaisuudessa puheenvuoron, jossa kuvasi muun muassa saamelaisten elämää Nils-Aslak Valkeapään sanoin. Lainasipa Niinistö saamelaisräppäriäkin.

"Rikkaus, mutta tuo myös ristiriitoja"

– Lainaan tässä nyt Ailu Vallen ajatuksia, vaikka en ole häneltä etukäteen lupaa kysynytkään, sanoi presidentti.

Hän kuvasi Vallen sanoija mukaillen sitä, millaista elämä kahden kulttuurin puristuksessa on.

Presidentti Niinistö vieraili saamelaisten kansallispäivänä Inarissa yhdessä puolisonsa rouva Jenni Haukion kanssa. Kuva: Linda Tammela / Yle

– Ailu on todennut, että hänen musiikkiinsa ja ajatuksiinsa vaikuttaa kahden kulttuurin sisällä eläminen. Se on rikkaus, mutta tuo myös ristiriitoja, presidentti muotoili.

–  Hän on sekä onnekas että onneton, sillä kaksikulttuurisuus pakottaa näkemään asiat useammasta kuin yhdestä näkökulmasta.

"Vois olla fiittihommia!"

Ailu Valle esiintyi myöhemmin tilaisuudessa yhdessä inarinsaamelaisen Amocin kanssa. Valle oli kuullut presidentin puheenvuorosta ystävältään, ja oli otettu presidentin lainauksesta.

– Kävi niin, että olin valmistautumassa konserttiin, kun presidentti piti puheensa. Kuulin ystävältä presidentin sanoista, kertoo Valle.

Räppäri Ailu Valle esiintyi yhdessä Amocin kanssa saamelaisten kansallispäivän juhlatilaisuudessa Inarissa. Kuva: Vesa Toppari / Yle

– Selvitin sitten, mitä hän oli siteerannut ja olin tietysti todella iloinen. En olisi ikipäivänä odottanut sellaista. Hän ei tiennyt, että vastaan siteeraukseen. Se oli aikalailla improvisoitu, juuri ennen esitystä.

Vallella olikin erityinen viesti presidentille.

– Jos kiinnostaa presidenttikauden jälkeen tehdä räppiä, niin ota koodia. Vois olla fiittihommia, sanoi Valle lavalla saaden yleisön nauramaan.

Kun Vallelta kysyy, uskooko hän saavansa tämän myötä presidentiltä kutsun linnan juhliin, hän on toiveikas:

– Toivottavasti! Olisi hienoa olla siellä, kun on Saamenmaan ja Suomen juhlavuosi!

Videolta voit katsoa Ailu Vallen kommentin, sekä räppäreiden esityksen kokonaisuudessaan.