Nainen lahjoittaa asuntovaununsa vähävaraiselle perheelle viikoksi: "Kaikilla ei olisi muuten mahdollisuutta lomailuun"

Heli Seppälä lahjoittaa miehensä kanssa asuntovaunun vähävaraiselle perheelle Lahden MM-kisaviikon ajaksi. Halu auttaa syntyi omista vaikeista kokemuksista.

Hiihdon MM 2017
Heli Seppälä
Heli Seppälällä on talvikausipaikka Messilä Campingissa. Nyt hän haluaa tarjota yhdelle perheelle mahdollisuuden lomailla asuntovaunussa lomaviikon ajan. Tanja Kröger / Yle

Millä tavalla voisi auttaa ihmisiä, joilla ei ole varaa viikon lomaan? Heinolalainen Heli Seppälä keksi vähän aikaa sitten, että mitä jos hän tarjoaisi asuntovaununsa MM-kisaviikon ajaksi pienen perheen käyttöön Messilä Campingin leirintäalueella.

– Kaikilla ei olisi muuten mahdollisuutta lomailuun muualla kuin kotona.

Heli Seppälä julkaisi maanantaina 6. helmikuuta Facebook-postauksen (siirryt toiseen palveluun), jossa hän etsii pientä vähävaraista perhettä, jolla olisi viikolla 8 MM-kisojen aikaan talviloma.

– Minulle on tullut viestejä, joissa ihmiset kertovat omista taustoistaan ja perheen tilanteesta. Muutama on suositellut ystäväperhettään tai muuta tuttua, jolla voisi olla tarvetta sellaiselle lomalle.

Seppälä tietää, miltä tuntuu, kun ei ole helppoa. Hänen lapsellaan todettiin aivokasvain vuonna 2013. Idea tarjota asuntovaunu viikon ajaksi kumpusi siis myös omista kokemuksista.

– Olen itsekin käynyt elämää välillä rankimman kautta ja joutunut taistelemaan asioista, Seppälä kertoo.

Taustalla oli muisto siitä, että Seppälän perheellä ei olisi ollut muuta mahdollisuutta kesällä reissuun, jos vaunua ei olisi silloin ollut.

– Infektioriskisellä tytöllä ei olisi ollut mitään asiaa hotelleihin tai muihin julkisiin paikkoihin, niin vaunuilu olisi ollut ainut mieleen tuleva vaihtoehto, Seppälä muistelee.

Karavaanari itsekin

Heli Seppälällä on itsellään karavaanari-tausta. Hän on viettänyt vaunulla aikaa jo lapsuudessaan ja hänelle onkin kertynyt vaunuilusta ihania muistoja.

– Perheen kanssa on vietetty vaunuillen ja sitten oli oikeastaan se, että itse käytetään Lahden alueen lomaviikko 9 alueella, mutta asuntovaunumme on tyhjillään viikolla kahdeksan.

Seppälä on etsinyt myös yhteistyökumppaneita, jotta perhe saisi paitsi asuntovaunun käyttöönsä, myös muut mukavuudet. Nyt Messilä Camping tarjoaa lounaat yhden päivän ajaksi perheelle. Lisäksi Messilä tarjoaa perheelle päiväliput.

Onnekas perhe pääsee valitsemaan, mitä he haluaisivat tehdä

Heli Seppälä

– Ei ole rahaa muuten järjestää perheelle tällaista. Sitten on muutamia sellaisia pienempiä yrityksiä, jotka ovat luvanneet herkkukorin tai nyt tänään tuli esimerkiksi yhteydenotto, että luvataan maksaa kaasut, jotka menevät asuntovaunun lämmitykseen.

Seppälä toivoo myös erillistä ohjelmaa perheelle.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että onnekas perhe pääsee valitsemaan, mitä he haluaisivat tehdä.

Kompakti asuntovaunu pienelle perheelle

Seppälän asuntovaunu on tiloiltaan pieni. Siinä on keittiö, WC, parisänky ja pöytäryhmä, josta saa parisängyn.

– Meidän perheessä on lisäkseni mies, kaksi alakouluikäistä tyttöä ja kummityttö ollut mukana. Sen takia siinä oli se kriteeri, että pieni perhe.

Perhe voi olla kotoisin mistä vaan. Ainoa kriteeri on se, että vaunua voi käyttää viikolla kahdeksan.

– Meillä ei ole mitään, että pitää olla yksinhuoltaja-isä tai äiti, vaan katsomme mieheni kanssa fiiliksen mukaan.

Toivon, että tästä saa ihanan kokemuksen. Kun itsekin olen liikkunut asuntovaunulla perheen kanssa, niin edelleenkin muistaa kivoja reissuja

Heli Seppälä

Seppälä tekee miehensä kanssa valinnan perheestä perjantaina 10. helmikuuta. Tähän saakka tulleiden hakemusten perusteella Seppälä tietää sanoa, että tempaukselle on tarvetta.

– Viestimäärä kertoo myös siitä. Toivon, että tästä saa ihanan kokemuksen. Kun itsekin olen liikkunut asuntovaunulla perheen kanssa, niin edelleenkin muistaa kivoja reissuja.