Länsirannan siirtokuntien laillistaminen repii Israelia

Uusi siirtokuntalaki on esimerkki kovasta politiikasta, jonka Israel on omaksunut presidentti Donald Trumpin virkaanastumisen jälkeen. Mistä laissa on kyse?

Israelin siirtokunnat
Uutisvideot: Israelilaisprofessori kertoo, miksi siirtokuntalaki on oikeudellisesti ongelmallinen
Uutisvideot: Israelilaisprofessori kertoo, miksi siirtokuntalaki on oikeudellisesti ongelmallinen

Kiistanalainen laki sallii takautuvasti Länsirannan laittomat siirtokunnat. Käytännössä se laillistaa noin 4 000 kotia, jotka on rakennettu laittomasti yksityisten omistamille alueille palestiinalaisten puolella.

Millaisesta laista on kyse?

Lain mukaan ne siirtolaiset, jotka ovat rakentaneet alueelle hyvässä uskossa, "tietämättä niiden olevan palestiinalaisomistuksessa", saavat jäädä Länsirannalle.

Yhteensä laki koskee noin 50 siirtokuntaa. Niistä 16 on jo aiemmin määrätty hävitettäviksi. Sanomalehti Haaretzin mukaan (siirryt toiseen palveluun)uusi laki panisi näiden määräysten täytäntöön panemisen jäihin ainakin vuodeksi.

Tarkoituksena on korvata menetys alkuperäisille maanomistajille joko rahalla tai vaihtoehtoisesti maana, vaikka maanomistajat eivät ole suostuneet luopumaan omaisuudestaan. Uutistoimisto Reutersin haastattelema israelilaisprofessori Yael Ronen pitää siirtokuntien sallimista laittomana.

– On syrjivää ottaa joiltakin omaisuutta kansallisuuden perusteella ja antaa sitä toisille heidän kansallisuutensa perusteella.

Miksi laki on kiistanalainen myös Israelin sisällä?

Vaikka laki hyväksyttiin äänin 60-52, edes Israelin hallitus ei ole siitä yksimielinen. Pääministeri Benjamin Netanjahun hallituskoalitio tuki lakiuudistusta, mutta Netanjahu itse on vastustanut sen edistämistä. Hän yritti lykätä äänestystä helmikuun puoliväliin suunnitellun Yhdysvaltain-vierailunsa jälkeen, mutta ei onnistunut.

Netanjahun huolena on esimerkiksi, että Israelin oikeuskansleri Avichai Mandelblit on sanonut lakia perustuslain vastaiseksi. Hän pitää mahdollisena, että Israelia vastaan nostetaan syyte Haagin kansainvälisessä rikostuomioistuimessa. Mandelbilt on sanonut, että ei aio puolustaa lakia oikeudessa.

Israelin oikeusministeri Ayelet Shaked puolestaan on ajanut uutta lakia voimakkaasti. Hän on sanonut, että tarvittaessa lakia puolustamaan hankitaan yksityinen asianajaja.

Amonan siirtokunnan purkaminen
Amonan siirtokuntaa purettiin tiistaina Länsirannalla. Kyseisen siirtokunnan purkamisesta sovittiin ennen uutta lakia. Abir Sultan/EPA

Entinen Likud-puolueen ministeri Dan Meridor on kutsunut lakia "pahaksi ja vaaralliseksi". Hänen mukaansa on väärin, että Israelin parlamentti säätelee palestiinalaisten omistusoikeutta ilman, että palestiinalaisilla itsellään on oikeutta äänestää.

Millainen rooli Yhdysvalloilla on?

Yhdysvallat on vuosikymmenten ajan tuominnut siirtokuntien rakentamisen. Presidentti Barack Obama kovensi kritiikkiään siirtokuntia kohtaan vielä kautensa viimeisinä viikkoina.

Nykyinen presidentti Donald Trump on antanut Israelista paljon edeltäjäänsä myönteisempiä lausuntoja, minkä on tulkittu koventaneen Israelin harjoittamaa politiikkaa. Uusi siirtokuntia koskeva laki säädettiin vain 17 päivää presidentti Donald Trumpin virkaanastumisen jälkeen.

– Koska näyttää siltä että tätä lainsäädäntöä tarkastellaan vielä israelilaisissa oikeusistuimissa, Trumpin hallinto pidättäytyy kommentoimasta lakia ennen tätä oikeuskäsittelyä, Valkoisesta talosta ilmoitettiin maanantaina.

Bennett ja Netanjahu
Erityisesti opetusministeri Naftali Bennett on ajanut uutta siirtokuntalakia. Pääministeri Benjamin Netanjahu oli alun perin lakia vastaan. Abir Sultan/EPA

Mitä palestiinalaishallinto ajattelee?

Palestiinalaisjohtajat tuomitsivat uuden lain tuoreeltaan jyrkästi. Presidentti Mahmud Abbasin päästrategin Husam Zomlotin mukaan hyväksytty laki tuhoaa mahdollisuuden kahden valtion ratkaisuun.

Myös Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n johtajan Saeb Erekatin mukaan siirtokuntalaki vahingoittaa vakavasti rauhanpyrkimyksiä.

Entä kansainvälinen yhteisö?

Kansainvälisen yhteisön enemmistö vastustaa siirtokuntia ja pitää niitä esteenä Israelin ja palestiinalaisten väliselle rauhalle.

YK:n Lähi-idän rauhanprosessin erityisedustaja Nicolai Mladenov totesi lausunnossaan, että siirtokuntalailla on "kauaskantoiset oikeusseuraamukset" Israelille ja että se vähentää merkittävästi toiveita rauhasta. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan laki puolestaan "heijastelee Israelin piittaamattomuutta kansainvälistä oikeutta kohtaan".

Britannian Lähi-idästä vastaava ministeri Tobias Ellwood tuomitsi lain tiistaina, päivän sen jälkeen kun Britannian pääministeri Theresa May oli tavannut Netanjahun Lontoossa. Ellwoodin mukaan siirtokuntalaki "vahingoittaa Israelin asemaa sen kansainvälisten kumppaneiden rinnalla".

Lähteet: AP, Reuters, AFP