Kuluttajakeskeinen ruoantuotanto tulee – Kohta voit kasvattaa soluista rohtokuirimososetta omassa keittiössäsi

Ruokavalinnat kehittyvät yhä yksilöllisemmiksi ja osa elintarvikkeista kasvatetaan kotona tai ihan lähellä. Tällaista tulevaisuutta ennustaa Teknologian tutkimuskeskus VTT.

ruoat
CellPod-solujen kasvatuslaite
VTT:llä kehitetyssä CellPodissa kasvaa viikossa puoli kiloa erimakuisia raaka-aineita.Yle

Tavallisen kuluttajan valintojen arvioidaan olevan keskeinen tekijä tulevaisuuden ruokamaailmassa. Raaka-aineet myös pitää hyödyntää tarkemmin, jotta maapallon kasvavalle väestölle riittää ruokaa myös jatkossa. Tämä tarkoittaa jätevirtojen ja ruokahävikin pienentämistä.

Keskittynyt tuotanto, pitkät kuljetukset ja varastointi aiheuttavat VTT:n visiossa hävikkiä elintarvikeketjun eri vaiheissa.

Tulevaisuuden elintarviketaloudessa ruoka valmistetaan entistä enemmän kuluttajan tilauksesta suoraan ostospaikalla. Tästä voi saada esimakua jo maailmalla jäätelöannoksia suoltavan robotin tai jauhoista alkaen pizzaa paistavan automaatin palveluksia käyttäessä.

3D-tulostettua ruokaa kehitetään koko ajan. Jokainen voi itse valita maut ja ravinnearvot, jos kotikeittiön työtasolla hyrskyttää 3D-tulostin.

Ruoan kulutus muuttuu koko ajan

VTT:n tutkimusprofessori Kaisa Poutanen näkee nykyteknologian jo luoneen ruoan ympärille aivan eri viitekehyksen kuin aiemmin, vaikka edelleen kauppahallin tiskiltä voi ostaa tuoreen kalan.

– Kuluttaja kyllä muuttuu koko ajan, vaikka luuleekin itse että ehkä ei. Kuluttaja sitten mukautuu ympäröivään yhteiskuntaan, sanoo tutkimusprofessori.

VTT:n Ellintarviketalous 4.0 kirjan kansi
Yle

Syöminen ja ruuan hankkiminen pitäisi Poutasen mukaan muuttua kestävälle pohjalle. Ruoka-automaatit ja robotit tulevat ensin ruoan tarjoajille. Jos ei tiedetä, montako syöjää tiettynä päivänä tulee, niin silloin on hyvä, jos kukin ruokailija valitsee vain oman annoksensa valmistusautomaatista.

Kaisa Poutanen miettii, että esimerkiksi jogurtteja on lukuisia eri makuja ja uusia tulee koko ajan, niin miksei niitä voisi kukin maustaa makunsa mukaan jo kaupassa erikseen.

Jos ruoan tuottaminen ja kuljetusketjut muuttuvat lähituotannon ja muiden ratkaisujen takia, niin perinteistä kauppahallissa ostamista ei muutos uhkaa. Aina on ihmisiä, jotka haluavat valita tuotteensa itse.

Tutkimusprofessori Kaisa Poutanen muistuttaa kuitenkin, että paljon on muuttunut kauppahallin ostotapahtumassakin. Tai jo sitä ennen.

Jos ajattelee sitä kauppahallimaksamista niin sekin on ihan toista kuin ennen. Ehkä se tieto, mitä kauppahallissa on tarjolla, on erilainen.

Kaisa Poutanen, tutkimusprofessori, VTT

– Jos ajattelee sitä kauppahallimaksamista, niin sekin on ihan toista kuin ennen. Ehkä se tieto, mitä kauppahallissa on tarjolla, on erilainen. Kauppahallitoimijan Facebook-sivulla on tieto tuoreesta nieriästä. Voi tulla myös lähettiplavelu, joka tuo sen tuotteen, kun et itse ehtinyt, luettelee Poutanen muuttunutta ostoskäyttäytymistä.

Teknologia on vahvasti esillä VTT:n näkemyksessä, kun luodaan kuvaa tulevaisuuden ruokavalinnoista. Digitaalisuus vilahtaa esiin niin pakkauksen älykkäästä merkinnästä kuin siitä, miten tieto elintarvikkeesta välittyy kuluttajalle.

Lisätieto voi Kaisa Poutasen mukaan nostaa myös syömishetken tunnelmaa kiireisenä lounashetkenä.

Patentoituja ratkaisuja tarjolla

VTT paitsi tutkii myös kehittää uusia teknologioita ruoan valmistukseen ja laadunvalvontaan. CellPod on pienen kattilan kokoinen kasvatuslaite, johon laitetaan soluja ja ravinteita sisätävä pussi ja viikon kuluttua astiasta voi nostaa puoli kiloa omenasosetta muistuttavaa raaka-ainetta. Eri makuja on tällä hetkellä muun muassa puolukka, rohtokuirimo ja koivu.

Johtava tutkija Juha-Pekka Pitkänen laittaisi CellPodin kasvattamia tuotteita esimerkiksi jogurtin joukkoon. Nyt etsitään kaupallista toimijaa, joka haluaisi laittaa Cellpodin sarjatuotantoon.

– Tähän Cellpod-laitteeseen kuuluu jokaiseen keittiöön tuleva kodinkone, jonka mukana on kasvatuspussit. Niissä on alkusolut. Mukana on myös aseptinen kasvatusastia, kertoo Pitkänen ja arvioi, että muutama vuosi kyllä menee ennen kuin tuote on markkinoilla.

VTT:llä tutkitaan myös hyönteisten jalostusta elintarvikkeiden raaka-aineeksi ja älykkäitä pakkausmerkintöjä. Myös ruoan analysointiin on kehitetty erilaisia laitteita.

Lähteet: VTT