Räikeä korruptio varjostaa Somalian presidentinvaaleja

Turvatoimet oli vedetty huomisten vaalien alla äärimmäisyyksiin Mogadishussa.

Somalia
Somalian parlamentin jäseniä kuuntelemassa presidenttiehdokkaiden puheita.
Somalian parlamentin jäsenet kuuntelivat presidenttiehdokkaiden puheita 2. helmikuuta Somalian parlamentissa Mogadishussa.AOP

Koulut oli suljettu, samoin monet päätiet tiistaina Somalian pääkaupungissa Mogadishussa. Kaupungin asukkaita oli kehotettu pysyttelemään sisällä. Kaduilla partioivat turvallisuusjoukot.

Syynä tiukkoihin turvatoimiin ovat presidentinvaalit, jotka Somaliassa järjestetään huomenna keskiviikkona. Äärimmäiset turvatoimet johtuvat siitä, että äärijärjestö al-Shabaabin pelätään yrittävän häiritä vaaleja iskuilla.

Vaaleja on parjattu muutenkin kovasti jo etukäteen epärehellisyydestä ja räikeänä rehottavasta korruptiosta. Vaalien ainoa naisehdokas, suomensomalialainen Fadumo Dayib, jättäytyi juuri tästä syystä kisasta pois joulukuussa.

Fadumo Dayib
Fadumo DayibYle

Presidentinvaalit ovat myös viivästyneet kuukausitolkulla. Syynä ovat poliittiset kiistat sekä turvallisuusongelmat. Kapinoiva al-Shabaab pitää yhä hallussaan alueita maaseudulla ja tekee iskuja Mogadishussa.

Ei ole siis ihme, että uutistoimisto Reutersin haastattelemat mogadishulaiset olivat vaalipäivän alla turhautuneita.

– Minua ei oikeasti kiinnosta, kenestä tulee presidentti, sanoi paikallinen työläinen Qoje Siad.

– Lapseni eivät menneet kouluun vaalien takia. Mieheni on poliisi, joten hänen on pitänyt tehdä töitä kolme päivää putkeen. Tämä vie aivan liian kauan. Ihmiset ovat helpottuneita, kun tämä draama on ohi, neljän lapsen äiti Samiya Abdulkadir sanoi uutistoimisto Reutersille.

Vaalit ovat monille pettymys jo etukäteen – korruptio rehottaa

Al-Shabaabin aiheuttama turvallisuusuhka on niin suuri, että yleisen kansanvaalin järjestäminen on Somaliassa hyvin vaikeaa. Vaalit järjestetäänkin Mogadishun lentokentällä.

Haavoittuneita ihmisiä kävelee kadulla.
Al-Shabaab-järjestön taistelijat räjäyttivät kaksi autopommia Somalian pääkaupungissa Mogadishussa 25. tammikuuta.Said Yusuf / EPA

Uudesta presidentistä äänestävät parlamentin ala- ja ylähuoneen jäsenet, jotka valittiin viime vuoden lopulla hyvin korruptoituneissa ja klaanikähminnän värittämissä vaaleissa. Somalian politiikka pohjautuu yhä vahvasti klaanijärjestelmään.

Vaaleissa on nyt jäljellä 22 ehdokasta. Kenenkään ehdokkaista ei oleteta saavan tarvittavaa kahden kolmasosan enemmistöä ensimmäisellä kierroksella. Vaaleissa nähdään siis hyvin todennäköisesti toinen kierros.

Yksi mahdollisista voittajista on Somalian nykyinen presidentti Hassan Sheikh Mohamud, jonka kerrotaan saaneet paljon vaalirahaa Turkista ja Arabiemiraateista.

Hassan Sheikh Mohamud.
Somalian presidentti Hassan Sheikh Mohamud.AOP

Toiveikkaimmat ajattelevat, että vaalit ovat puutteistaan huolimatta askel eteenpäin demokratiakehityksessä. Sodan runtelemassa Somaliassa ei ole ollut kunnolla toimivaa keskushallintoa kolmeen vuosikymmeneen.

Sanomalehti The New York Timesin (siirryt toiseen palveluun)haastattelemien asiantuntijoiden mukaan vaalit ovat jäämässä Somalian historiaan äärimmäisestä korruptiosta. Se on paljon sanottu maasta, joka on Transparency International -järjestön (siirryt toiseen palveluun) mukaan maailman korruptoitunein.

Vaaleihin ovat sekaantuneet myös ulkopuoliset maat. Turkki, Sudan, Arabiemiraatit ja Qatar ovat pyrkineet ostamaan ehdokkaita. Näin ne pyrkivät muun muassa varmistamaan yrityskauppoja, kasvattamaan vaikutusvaltaansa alueella ja levittämään omaa tulkintaansa islamista Somaliassa.

Lähteet: Reuters, The New York Times ja Voice of America