Tuoreella elinkeinoministerillä ei yritysomistuksia – Lintilä julkisti sidonnaisuutensa

Eduskunnalle toimitetun ilmoituksen mukaan Mika Lintilän varallisuus koostuu omakotitalosta kotipuolessa ja asunnosta Helsingissä.

politiikka
Mika Lintilä
Mika LintiläJarno Kuusinen / AOP

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) voi olla rauhassa jääviysepäilyistä ainakin omien omistustensa suhteen. Hän on ilmoittanut eduskunnalle omistavansa vain omakotitalon Toholammilla ja asunnon Helsingissä.

Sen sijaan asuntolainaa Lintilällä on 116 000 euroa ja puolet 27 000 euron kulutuslainasta. Lintilä on ilmoittanut myös tyttärensä asuntollainan takauksesta.

Ministerit ilmoittavat sidonnaisuuksistaan hallituskautensa (siirryt toiseen palveluun) aluksi tai kun niissä tapahtuu muutoksia.

Ministerit kertovat sidonnaisuuksistaan vaihtelevasti. 

Osa erittelee omistuksensa ja velkansa viimeistä senttiä myöten. Toista laitaa edustaa pääministeri Juha Sipilä (kesk.), joka on kertonut omaisuudestaan yleisluontoisesti. Hän on ilmoittanut omistavansa mm. merkittävää rahoitusomaisuutta sijoitettuna eri pankkeihin.

Erityisen tunnollisesti sidonnaisuutensa on ilmoittanut perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.), joka on pistänyt paperille kaikki lainansa viimeistä senttiä myöten. 141 703,91 euron lainamäärä koostuu muun muassa autolainasta, peruskorjauslainasta ja kulutusluotoista. Ilmoituksesta selviää myös, että Rehula on ottanut lainaa metsänhankintaa varten 6 039,11 euroa tai että ilmoitusta annettaessa vaalivelkaa oli vielä 11 999,93 euroa.

Berner tehnyt perusteellisen ilmoituksen

Vaikka pääministeri ei ole kertonut omistustensa euromäärää, hän on hallituksensa varakkain.

Toinen varakas ministeri, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) on puolestaan ilmoittanut omistuksensa ja velkansa täsmällisesti. Omistuksia on lähinnä perheen yrityksissä. Lainaakin Bernerillä on reippaasti, lähes 890 000 euroa sijoitusasuntoja varten.

Bernerillä on liuta luottamus- ja hallintotehtäviä etupäässä perheensä yrityksissä. Sen sijaan muiden ministerien luottamustehtävät liittyvät lähinnä oman kunnan valtuuston jäsenyyteen.

Huomattavia velkoja on opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosella (kok.), lähes 590 000 euron asuntolaina yhdessä puolisonsa kanssa. Maksettavaa riittää myös kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisellä, joka on lainannut rahaa asuntoa ja vapaa-ajanasuntoa varten 253 000 euroa.