Analyysi: SDP:n uusi puoluesihteeri lupaa katkaista kaikki entiset asiakassuhteensa – esimerkiksi Turkuun

Politiikan toimittaja Jari Korkki pohtii SDP:n uudeksi puoluesihteeriksi valitun Antton Rönnholmin mennyttä työuraa lobbarina ja poliittista tulevaisuutta.

Suomen Sosialidemokraattinen Puolue
Antton Rönnholm.
Antton RönnholmPekka Tynell / Yle

Viime viikonloppuna SDP:n puoluesihteeriksi itsensä Lahdessa puhunut Antton Rönnholm on sopinut järjestelyistä, joilla hän luopuu työstään Miltton-lobbausfirmassa. Rönnholm kertoo, että pelisäännöt sovittiin jo siinä vaiheessa, kun hän lähti ehdolle puoluesihteerikilpaan ja nyt niistä sitten tuli totta. Ennen valintaa hän ei kuitenkaan rohjennut irtisanoutua.

Milttonin viiden hengen Brysselin toimistoa vetää Suomen entinen EU-suurlähettiläs Jan Store. Rönnholm kehottaa kohteliaasti ottamaan yhteyttä Storeen, kun puheeksi tulee mahdollinen seuraaja työpisteellä.

Meitä kiinnostavat kuitenkin enemmän Rönnholmin asiakkaat. Voisiko olla niin, että SDP:n puoluesihteeri tuntee jonkinlaista lukkarinrakkautta organisaatioihin, joiden kanssa hän on tehnyt työtä vuoden?

Rönnholm tekee parhaansa häivyttääkseen epäilyt ja luettelee auliisti kontaktit, joilta voi tarvittaessa kysyä lisää. Entinen ministeri ja RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund mainitaan kolmasti. Haglund on nykyisin kiinalaisten omistaman biojalostamoyritys Kaidi Finlandin toimitusjohtaja. Kaidi on ollut toinen Rönnholmin pääasiakkaista.

Kaidi ja Turku/Varsinais-Suomi työllistivät

Toinen Antton Rönnholmin tärkeä asiakas on ollut Turun ja Varsinais-Suomen yhteenliittymä. Varsinaissuomalaisilla oli aiemmin Brysselissä oma palkollinen, mutta kun Rönnholm sattui osumaan kohdalle, yhteistyökumppaniksi valikoitui Miltton.

Rönnholm ei ole salaillut varsinaissuomalaisia juuriaan ja korjaa itsensä hyvin kerkeästi naantalilaiseksi, jos häntä erehtyy väittämään turkulaiseksi. Asiakassuhde kuitenkin katkeaa uuden tehtävän myötä.

Muutamia pienempiäkin asiakkaita Rönnholmilla on Brysselissä ollut. Niitäkään hän ei halua varsinaisesti salata, mutta koska hän ei ole erikseen asiakkailta lupaa kysynyt, sovimme että jätämme ne tästä jutusta pois.

Kaasuputki ja Lipponen

Nuoresta iästään (36) huolimatta Rönnholm on ehtinyt paljon. Ansioluettelosta löytyy muun muassa pesti eduskunnan puhemies Paavo Lipposen avustajana.

Poliittisen uransa jälkeen Lipponen on toiminut muun muassa venäläisen kaasuputkiyhtiön konsulttina. Monet Lipposen entiset avustajat ovat päätyneet putkimiehiksi. Myös Rönnholm.

Antton Rönnholm kertoo toimineensa yrittäjästatuksella kaasuputkihommissa Brysselissä vuodet 2011–2013 vastuualueenaan suhteet mediaan ja päätöksentekijöihin.

Kokemusta voi varmaan hyödyntää myös Hakaniemen Ympyrätalossa, vaikka putket on nyt virallisesti katkottu.

Antton Rönnholmille uraputki on vasta auennut.