Hyppää sisältöön

WWF julkaisemastaan lihaoppaasta: Meillä ei ole asiantuntemusta eläinten hyvinvoinnista

WWF ei arvioinut tuotantoeläinten hyvinvointia Lihaopastaan varten. Eläinten hyvinvointikeskus on arvioinut jauhelihatuotteita eläinten hyvinvoinnin kannalta, ja tulokset ovat samansuuntaisia kuin WWF:n oppaassa.

Tavallisessa broilerituotannossa parven koko riippuu tuotantohallin koosta. Luomubroilereilla on sisätiloissa kaksinkertainen määrä tilaa tavalliseen tuotantoon verrattuna. Parvikoko on rajoitettu 4 800 yksilöön. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Maailman luonnonsäätiön WWF:n tiistaina julkaisemassa Lihaoppaassa proteiinin lähteitä arvioidaan luonnon ja ympäristövaikutusten näkökulmasta. Eläinten hyvinvoinnista ei kriteereissä puhuta.

– Eläinten hyvinvointia arvioivat tuotantoeläinten suojelujärjestöt. Se on tärkeä asia, mutta WWF:llä ei ole siihen asiantuntemusta, sanoo pääsihteeri Liisa Rohweder.

Lihaoppaassa ei myöskään ole terveysnäkökuilmaa, hän muistuttaa. Tuotantoeläinten hyvinvointi voisi kuitenkin tulevaisuudessa olla Rohwederin mukaan osa Lihaoppaan kriteereitä.

"Riista on vähiten kärsinyttä"

Luonnonvarakeskuksessa toimiva Eläinten hyvinvointikeskus EHK on aiemmin arvioinut joitakin jauhelihatuotteita (siirryt toiseen palveluun) eläinten hyvinvoinnin kannalta, ja tulokset ovat samansuuntaisia kuin WWF:n Lihaoppaassa, sanoo erityisasiantuntija Tiina Kauppinen EHK:sta.

Huonoin valinta on tavallinen naudan, sian ja broilerin jauheliha. Arviot perustuvat eläinten pitoa määrittelevien säädösten vähimmäisvaatimuksiin.

Hyvinvoinnin kannalta parasta jauhelihaa on EHK:n mukaan luomunauta. Luomutuotannossa eläimet ulkoilevat ja vasikoille annetaan kivunlievitystä, jos niiden sarvet poistetaan.

Riista ei ole mukana EHK:n listalla, mutta se on Kauppisen mukaan eläinten hyvinvoinnin kannalta parasta lihaa.

– Riistaeläimet saavat elää mahdollisimman luonnonmukaista elämää. Jos metsästäjä osaa asiansa, niin se on eläimen kannalta miellyttävämpää kuin esimerkiksi satojen kilometrien matka teurastamolle ja kivulias hiilidioksiditainnutus, Kauppinen sanoo.

.
.