Hiihtolegendat keräävät rahaa mäkijunnuille Lahdessa mysteerisen pesuvadin avulla

Lahden Punapaidat ovat aloittaneet varainkeruun urheilukeskuksen puisten hyppyrimäkien kunnostamiseksi.

varainhankinta
Punapaidat ja vuoden 1958 MM-hiihtojen pesuvati varainkeruukampanjan avajaisissa.
Punapaitojen keräys käynnistettiin tiistaina Lahden Hiihtomuseossa.Yle / Vihtori Koskinen

Lahdessa ponnistellaan Karpalon perinteikkäiden puumäkien pelastamiseksi. Junioreiden harjoitusmäkien puolesta esiin ovat nyt astuneet Lahden Hiihtoseuran hiihtolegendat eli Punapaidat.

Karpalon mäet ovat olleet vuosikausia huonossa kunnossa, eikä kaupungilta ei ole löytynyt rahaa mäkien kunnostamiseen. Lahden Hiihtoseura ei ole voinut käyttää huonokuntoisia mäkiä enää juniorihyppääjien treenaamiseen. Ongelma on herättänyt Lahdessa närää, kun samaan aikaan MM-hiihtojen kisapaikkoja on kunnostettu kaupungin varoin.

– Ne ovat niin vanhanaikaisia, etteivät lapset tykkää niissä enää hypätä. Kilpailu harrastajista on tänä päivänä kovaa, pitää keksiä mielekästä tekemistä harjoituksiin, analysoi nykytilannetta mäkikotka Veikko "Viki" Kankkonen.

Tiistaina Punapaidat julkistivat varainkeruuhankkeensa, jolla halutaan vauhdittaa mäkien kunnostamista.

– Emme saa tällä keräyksellä kaikkia rahoja kokoon, mutta tämä on ensimmäinen sysäys projektille, Kankkonen toteaa.

Varoja on tarkoitus kerätä Lahden MM-hiihtojen aikana kisavierailta. Houkuttimena on vuoden 1958 MM-kisoissa käytetty pesuvati.

– Tässä on tarkoitus arvuutella, mitä tuossa pesuvadissa on ollut Salpausselän kisoissa 1940- ja 1950-luvulla. Arvontaan osallistuminen maksaa viisi euroa, joka menee Karpalonmäen mäkien kunnostamiseen, selittää Kankkonen.

Lahtelainen mäkikotka on yksi keräyksen suojelijoista.

Äitee mukana keräyksessä

Tiistaina mysteerisen pesuvadin paljastustilaisuudessa oli mukana myös lahtelainen maastohiihtolegenda, joka tiputti ensimmäisen setelin keräysastiaan.

– Kyllä sinne ihmiset varmasti laittavat rahaa, kun hyvä tarkoitus tulee ihmisten tietoon, uskoo Siiri "Äitee" Rantanen.

Rantanen jakoi Kankkosen huolen puumäkien huonosta kunnosta ja sen vaikutuksesta lasten sekä nuorten urheiluharrastuksiin Lahdessa.

– Kyllä ne ovat huonossa kunnossa. Kävin siellä kuukausi sitten, eikä siellä ollut muuta kuin isoja lumiläjiä. Ei yhtään tyttöä tai poikaa urheilemassa. Kyllä ne pitää saada kuntoon ja takaisin nuorien käyttöön, vaatii Äitee.