1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Isis

Tutkija: Trump luo puheillaan mustavalkoista maailmaa – ja Isisin viesti vahvistuu

Toisin kuin Trump väittää, medialla on taipumus uutisoida terrori-iskuista liikaa, ei liian vähän, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Tammikko.

Ihmisiä evakuoidaan terrori-iskun jälkeen Bataclan-teatterista Pariisissa. Kuva: Yoan Valat/EPA

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Teemu Tammikon mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump luo puheillaan vastakkainasettelua, josta hyötyy myös äärijärjestö Isis.

Trump herätti ihmetystä maanantaina väittämällä, että media tahallisesti karttelee terrori-iskuista uutisointia ja että viestimet väheksyvät äärijärjestö Isisin aiheuttamaa uhkaa.

Trump ei selventänyt, miksi hänen mielestään viestimet rajoittaisivat iskujen uutisointia.

Yhdysvalloissa on eräillä äärinationalistisilla ja laitaoikeistoon liittyvillä sivustoilla aiemmin esitetty, että perinteinen media yrittäisi hillitä terrorismista uutisointia suojellakseen islamia ja muslimitaustaisia maahanmuuttajia. Näin on tehnyt esimerkiksi salaliittoteorioita viljelevä Infowars-sivusto.

Sivuston perustaja Alex Jones on Trumpin tukija ja kumppani.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Tammikko Kuva: Yle

Tammikon mukaan Trump saattaa luoda Isisistä kuvaa vahvempana vihollisena kuin se on.

– Tällaisilla puheilla luodaan mustavalkoista maailmaa. Myös Isis pyrkii omassa retoriikassaan luomaan kuvaa siitä, kuinka länsi on islamilaista maailmaa vastaan. Trump tuo tällaista maailmaa toteen siinä mielessä, että hän tekee konkreettisia päätöksiä, jotka kohdistuvat vain islaminuskoisiin. Se vain vahvistaa Isisin viestiä, Tammikko arvioi.

Syyriassa ja Irakissa heikkoon asemaan ajettu Isis itse herkästi ilmoittautuu erilaisten iskujen tekijäksi.

"Medialla taipumus uutisoida liikaa, ei liian vähän"

Trump sanoi myös, että Euroopassa tapahtuu niin paljon iskuja, että niistä ei välitetä edes kertoa. Väite suuresta määrästä iskuja Euroopassa ei pidä paikkaansa, Tammikko sanoo.

– Euroopassa jihadistisia iskuja tapahtuu hyvin vähän määrällisesti. Muiden poliittisten aatteiden piirissä iskuja tehdään enemmän, joskaan ne eivät ole vähään aikaan olleet yhtä tappavia kuin esimerkiksi Nizzan tai Pariisin iskut, Tammikko huomauttaa.

Tammikon mukaan vähäisestä uutisoinnista ei ole näyttöä. Ongelmana terrorismin vastaisessa taistelussa saattaa pikemminkin olla terrori-iskujen yliuutisointi.

– Media saa terrorismista myyviä skandaaliotsikoita, joten medialla on taipumus pikemminkin uutisoida liikaa kuin liian vähän. Terroristit puolestaan saavat median kautta sanomansa kaikkien kuultavaksi, eli molemmat hyötyvät toisistaan, Tammikko huomauttaa.

Poliiseja partioimassa Berliinissä 19. joulukuuta. Kuva: Clemens Bilan / EPA

Hätiköidysti koottu lista

Trump ei esittänyt väitteidensä tueksi todisteita, mutta Valkoinen talo julkisti myöhemmin listan 78 iskusta vuosilta 2014–2016. Ne olivat sen mukaan Isisin tekemiä tai Isisin toiminnasta innoittuneita.

Useimmat listan iskuista eivät saaneet ansaitsemaansa mediahuomiota, Valkoinen talo ilmoitti.

Listalle oli koottu ääri-islamistisen terrorismin esimerkkejä sattumanvaraisesti ympäri maailmaa Yhdysvalloista Euroopan, Pohjois-Afrikan ja Turkin kautta Afganistaniin ja Australiaan. Runsaasti kirjoitusvirheitä sisältänyt lista vaikutti hätiköidysti laaditulta.

Todellisuudessa osaa listalla olleista hyökkäyksistä, kuten Pariisin Bataclan-klubin hyökkäys, Nizzan kuorma-autoisku ja Berliinin joulumarkkinaisku, oli käsitelty laajalti viestimissä niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa.

Listalla oli myös iskuja, joissa yksikään ihminen ei ollut kuollut.

Listalla mainittiin lisäksi iskuja, kuten moskeijan tuhopoltto Malmössä viime lokakuussa, jossa Ruotsin oikeusviranomaisten mukaan ei ollut yhteyttä ääri-islamistiseen terrorismiin.

Muun muassa brittilehti Guardian kävi listan iskut läpi (siirryt toiseen palveluun)ja selvitti niiden uutisoinnit.

Irakilaisia rukoilemassa Bagdadin pommi-iskujen uhrien arkkujen äärellä Najafissa heinäkuussa 2016. Kuva: Khider Abbas / EPA

Kapea kuva ääri-islamistisesta terrorismista

Trump tuntuu ajattelevan, että vain jihadistinen terrorismi on terrorismia, Tammikko arvioi. Trumpin maalaama kuva ääri-islamistisesta terrorismista on myös kovin kapea.

– Valtaosa jihadistisesta terrorismista tapahtuu kolmella konfliktialueella: Irakissa ja Syyriassa, Afganistanissa ja Pakistanissa sekä Nigeriassa, joissa terrorismi on seurausta valtion romahtaneesta kyvystä hallita omaa aluettaan. Länsimaissa jihadismi heijastelee lähinnä näitä konflikteja, Tammikko sanoo.

Trump toisti puheessaan vanhan lupauksensa ääri-islamistisen terrorismin nujertamisesta. Hän ei kuitenkaan täsmentänyt, miten hän aikoisi sen tehdä.

Tammikko ei halua arvioida, pohjustaako Trump puheillaan tulevia ulkopoliittisia linjanvetoja.

Trumpin puheissa korostuu etenkin presidentin kampanja mediaa vastaan, joka lähtee hänen omista poliittisista tarkoitusperistään.

– Hän pyrkii kyseenalaistamaan median luotettavuuden ja iskostamaan ajatuksen siitä, että viestimet ovat salaliitossa häntä vastaan, Tammikko sanoo.