Suomensomalialainen toimittaja jännittää Somalian presidentinvaaleja

Korruptio, terroriuhka ja ulkomaiden sekaantuminen varjostavat Somaliassa tänään järjestettäviä presidentinvaaleja.

Somalia
Wali Hashi
Paula Koskinen / Yle

Turvatoimet ovat äärimmäisen tiukat, kun Somaliassa äänestetään tänään keskiviikkona uudesta presidentistä.

Tilanteen poikkeuksellisuudesta kertoo se, että parlamentin jäsenet äänestävät presidentistä turvallisuussyistä lentokentälle sulkeutuneina. Siitä huolimatta lentokentän lähettyvillä raportoitiin räjähdyksistä tiistai-iltana.

Pääkaupungissa Mogadishussa pelätään äärijärjestö al-Shabaabin iskuja, joten useita teitä on suljettu. Monet paikalliset ovatkin valmistautuneet ostamalla etukäteen ruokaa.

– Mikään ei liiku Mogadishussa. Kaikki kaupat ja tiet on suljettu, suomensomalialainen toimittaja Wali Hashi kuvailee tunnelmia puhelimitse Kismayon kaupungista.

Presidentinvaalit ovat silti tärkeät ja historialliset hauraassa valtiossa. Hashin mukaan niiden merkitys näkyy ihmisten puheissa. Kahviloissa ja sosiaalisessa mediassa ei hänen mukaansa ”puhuta nyt juuri muusta”.

– Somalialaiset ympäri maailman odottavat huomista. Jopa minä, joka en yleensä paljon keskity politiikkaan, jännitän paljon. Kyse on koko Somalian tulevaisuudesta, Hashi kuvailee.

Korruptio riivaa Somaliaa – äänillä jopa yli miljoonan hinta

Terrorismin lisäksi vaaleja uhkaa paljon salakavalampi ilmiö. Nimittäin korruptio. Monet tahot ovat luonnehtineet Somalian vaaleja jo etukäteen korruptoituneiksi ja vilpillisiksi.

Vaalien tarkkailusta vastaavan Nur Jimale Farahin mukaan parlamentaarikkojen ääniä on ostettu. Hinta on vaihdellut tuhansista kymmeniintuhansiin dollareihin. Kovimmillaan kahden parlamentaarikon äänten hinta on hänen mukaansa noussut jopa 1,3 miljoonaan dollariin.

Somalian parlamentin jäseniä kuuntelemassa presidenttiehdokkaiden puheita.
Somalian parlamentin jäsenet kuuntelivat presidenttiehdokkaiden puheita 2. helmikuuta Somalian parlamentissa Mogadishussa.AOP

YK:n mukaan vaalikamppailussa on nähty korruption lisäksi väkivaltaa ja uhkailua. Kyseenalaisista keinoista epäiltyjä ehdokkaita ei ole kuitenkaan hyllytetty.

Vaikka vaalien järjestelyissä on suuria epäkohtia, niiden järjestämättä jättämistä on pidetty vielä huonompana vaihtoehtona. Se olisi johtanut todennäköisesti pahempaan jakautumiseen ja epävakauteen.

Ulkomaat sekaantuvat Somalian tulevaisuuteen

Somalian tulevaisuuteen pyrkivät vaikuttamaan myös ulkomaat.

Muun muassa Turkin, Arabiemiraattien, Qatarin, Etiopian ja Sudanin uskotaan tukeneen omia ehdokkaitaan. Ne haluavat vaikutusvaltaa Somalian asioihin sekä hyviä yrityssopimuksia Somalian kanssa.

– Monet somalialaiset kokevat, ettei tilanne ole enää heidän käsissään, Hashi kuvailee.

Hashin mukaan korruptio tekee vaaleista arvaamattomat. Siitä huolimatta hän kertoo monien toivovan, että parlamentin jäsenet valitsisivat presidentin, jonka mielessä on Somalian etu.

Hashin mukaan somalialaisten tunnelmaa voisi kuvata sanoin ”nyt tai ei koskaan”. Myös Suomessa somalialaiset seuraavat vaaleja tarkoin.

– Voin taata, että huomenna kaikki somalialaiset istuvat televisioiden ääressä ja katsovat satelliittien kanssa,miten käy. Ulkomailla olevia somalialaisia kiinnostaa paljon, miten tämä maa kehittyy.

Vaaleissa on mukana 22 ehdokasta, jotka kaikki ovat miehiä. Ainoa naisehdokas, suomensomalialainen Fadumo Dayib, jätti vaalit kesken niiden vilpillisyyden vuoksi.

On hyvin todennäköistä, että vaalit ratkeavat vasta toisella kierroksella. Voitti vaalit kuka hyvänsä, on tulevalla presidentillä isoja haasteita edessään.

– Turvallisuus, turvallisuus, turvallisuus. Se on ehdottomasti isoimpia haasteita, Hashi sanoo.

Lisää aiheesta: Räikeä korruptio varjostaa Somalian presidentinvaaleja

Lähteet: AP, Reuters