EU tuomitsee Israelin parlamentin hyväksymän ”siirtokuntalain”

Israel saa laajalti kritiikkiä. YK:n pääsihteeri tuomitsee Israelin parlamentin säätämän lain ja pitää sitä kansainvälisen oikeuden vastaisena.

Israel
Amonan siirtokunnan purkaminen
Amonan siirtokuntaa purettiin tiistaina Länsirannalla. Kyseisen siirtokunnan purkamisesta sovittiin ennen uutta lakia. Abir Sultan/EPA

Euroopan unioni tuomitsee Israelin parlamentin hyväksymän lain, joka laillistaa takautuvasti Länsirannalle rakennetut siirtokunnat. Laki oikeuttaa takautuvasti muun muassa noin 4 000, jopa 6 000 palestiinalaisten alueelle rakennettua kotia.

EU: n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini sanoi lausunnossaan, että EU vaatii Israelia pidättäytymään lain toimeenpanosta. Lisäksi Israelin pitäisi välttää toimia, jotka vaarantavat konfliktin rauhanomaisen ratkaisun, Mogherini sanoi.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin mukaan laki rikkoo kansainvälistä oikeutta. Hän myös varoitti, että Israelin päätöksestä koituu oikeudellisia seuraamuksia.

– Israelin olisi syytä välttää toimia, jotka vaikeuttavat kahden valtion ratkaisua, sanoi Guterresin tiedottaja Stephane Dujarric.

Israel saa laajalti kritiikkiä

Ranska kutsui lakia "uudeksi hyökkäykseksi kahden valtion ratkaisua" vastaan, kun taas Britannia sanoi lain vahingoittavan Israelin asemaa kansainvälisten kumppaneiden kanssa.

Ranskan presidentti Francois Hollande tuomitsi Israelin päätöksen.

– Uskon, että Israelin hallitus voisi muuttaa tätä päätöstään, Hollande sanoi lehdistötilaisuudessa sen jälkeen kun hän oli tavannut palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin.

Abbas kutsui päätöstä hyökkäykseksi palestiinalaisia vastaan. Muut palestiinalaisjohtajat kuvailivat sitä iskuksi valtiotoiveita vastaan.

Turkki tuomitsi voimakkaasti Israelin asutuspolitiikan ja Arabiliiton syytti Israelin varastavan maata ja ottavan haltuunsa palestiinalaisten omaisuutta.

Yhdysvallat ei suoraan kommentoinut

Yhdysvallat ei ole suoraan kommentoinut asiaa. Washington kieltäytyi kommentoimasta ja toimii toisin kuin presidentti Barack Obama, joka kritisoi myös Israelin toimia.

– Pääministeri Benjamin Netanyahu on täällä 15. helmikuuta. Palataan asiaan silloin, ei nyt, sanoi Valkoisen talon tiedottaja Sean Spicer.

Yhdysvaltain ulkoministeriö puolestaan sanoi, että presidentti Donald Trumpin hallinnolla "on oltava mahdollisuus kuulla kaikkia osapuolia".

Lähde: AFP, Reuters