1. yle.fi
  2. Uutiset

Valitustuomioistuin ei antanut vielä päätöstä Trumpin maahantulokiellosta

Oikeus kuuli osapuolia puhelimitse ja antaa oman kantansa myöhemmin tällä viikolla.

Maahantulokielto
Presidentti Donald Trump Valkoisen talon pihalla helmikuussa 2017.
Presidentti Donald Trump Valkoisen talon pihalla helmikuussa 2017.Jim lo Scalzo / EPA

Yhdysvalloissa valitustuomioistuin on käsitellyt presidentti Donald Trumpin määräämän seitsemään muslimienemmistöiseen maahan kohdistuvan maahantulokiellon jatkoa. San Franciscon valitustuomioistuin on kuullut suullisesti perusteluja Trumpin hallinnon vaatimalle kiellon palauttamiselle.

Kuultavana ovat olleet Trumpin hallinnon edustaja ja Washingtonin osavaltion liittovaltion tuomari. Valitustuomioistuin kuuli osapuolia puhelimitse.

Valitustuomioistuin harkitsee nyt omaa päätöstään muutaman päivän ajan ja on luvannut antaa kantansa loppuviikosta. Tämä tarkoittaa sitä, että maahantulokielto ei ole voimassa.

Presidentti Donald Trump ei ole kommentoinut asiaa. Valkoisen talon mukaan Trump kommentoi asiaa vasta sitten, kun valitustuomioistuin on antanut päätöksensä.

Yhdysvaltain oikeusministeriö valitti päätöksestä, jolla presidentin määräämä kielto keskeytettiin perustuslain vastaisena. Washingtonin osavaltion liittovaltion tuomari jäädytti seitsemään muslimienemmistöiseen valtioon kohdistetun maahantulokiellon toimeenpanon väliaikaisesti koko maassa viime lauantain vastaisena yönä.

Yhdysvaltain oikeusministeriö valitti vetoomustuomioistuimeen ja vaati maahantulokiellon palauttamista. Vetoomustuomioistuin ei kuitenkaan sallinut tätä, joten maahantulokielto ei ole siis toistaiseksi voimassa.

Valitustuomioistuin aikoo ilmoittaa oman kantansa vasta myöhemmin tällä viikolla, kuitenkin ”mahdollisimman pian”. San Franciscon valitustuomioistuimen tiedottaja sanoi aiemmin ennen kuulemistilaisuutta, ettei päätöstä asiassa odoteta heti, vaan myöhemmin tällä viikolla.

Yhdysvalloissa on myös arvioitu päätöksen siirtyvän jopa korkeimman oikeuden ratkaistavaksi.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi