Kiistelty Dakotan öljyputki aiotaan rakentaa valmiiksi USA:ssa

Yhdysvaltain armeijan alainen virasto on antanut lopullisen luvan putken rakentamiselle. Hanke keskeytettiin Obaman hallinnon aikana, mutta presidentti Trump on kiirehtinyt sitä.

öljy
Yli 700 ihmistä kokoontui 7. joulukuuta 2016 vastustamaan öljy-putken rakentamista intiaanireservaatin vesilähteen alapuolelle Pohjois-Dakotassa.
Yli 700 ihmistä kokoontui 7. joulukuuta 2016 vastustamaan öljy-putken rakentamista intiaanireservaatin vesilähteen alapuolelle Pohjois-Dakotassa. Michael Nigro / AOP

Yhdysvalloissa kiistellyn öljyputken rakentaminen jatkuu Pohjois-Dakotassa, Standing Rock Sioux -alkuperäiskansan reservaatissa. Yhdysvaltain armeijan alainen virasto on antanut lopullisen luvan putken rakentamiselle.

Armeijan tiistaina antama päätös oli viimeinen byrokraattinen este putkilinjan valmistumiselle. Yhdysvaltain armeijan mukaan ympäristövaikutuksista on jo riittävästi tietoa, eikä ole tarvetta lisätutkimuksille.

Hankkeen kannattajat kiittivät ja vastustajat raivostuivat päätöksestä. Kannattajien mukaan putki on turvallisempi kuin rautatie- tai säiliöautokuljetukset. Vastustajat suunnittelevat laillista haastetta.

Putken rakentaminen keskeytettiin ympäristötutkimusten takia. Presidentti Barack Obaman hallinto keskeytti putkihankkeen rakentamisen vuonna 2015. Obama tilasi siitä ympäristötutkimuksen.

Alkuperäiskansan mukaan putki uhkaa vesistöjä ja tuhoaa pyhiä paikkoja. Myös ympäristöaktivistit ovat vastustaneet hanketta. Hanketta ovat vastustaneet myös monet poliitikot ja julkkikset.

Mielenosoitukset rakennustyömaalla ovat jatkuneet kuukausia. Mielenosoituksissa on ollut väkivaltaisia yhteenottoja ja yli 600 ihmistä on ollut pidätettyinä. Poliisi on käyttänyt vesitykkejä aktivisteja vastaan.

Sadat ihmiset osoittivat mieltään Pohjois-Dakotassa öljyputkea vastaan. Marraskuu 2016.
Sadat ihmiset osoittivat mieltään Pohjois-Dakotassa öljyputkea vastaan. Marraskuu 2016.EPA

Presidentti Donald Trump on kiirehtinyt putken rakentamista. Rakennustöitä aiotaan näillä tiedoin jatkaa kesäkuussa.

1 885 kilometrin mittainen putkilinja auttaa öljykenttien raaka-ainekuljetuksissa Pohjois-Dakotasta Illinoisiin ja sieltä Meksikonlahdelle, jossa monet USA:n öljynjalostamot sijaitsevat.

Dakotan öljyputken reitti
Yle Uutisgrafiikka

Lähde: Reuters