Kolumbia aloitti rauhanneuvottelut myös toisen sissijärjestön kanssa

Kolumbian hallitus aloitti rauhanneuvottelut maan toiseksi suurimman sissijärjestön, ELN:n kanssa. Suurimman sissijärjestön, FARC:n kanssa rauhansopimus solmittiin jo marraskuussa.

Kolumbia
Kolumbian rauhanneuvottelujen aloitusseremonia 7.2.
Kolumbian hallituksen pääneuvottelija Juan Camilo Restrepo (vas), Ecuadorin ulkoministeri Guillaume Long, sekä ELN:n pääneuvottelija Pablo Beltrán.Jose Jacome/EPA

Rauhanneuvottelujen alkamista juhlistettiin pienellä seremonialla Ecuadorin pääkaupungin Quiton ulkopuolella. Ecuador toimii neuvottelujen välittäjänä.

– Meillä on edessämme mahdollisuus vihdoinkin kääntää sivua tässä sodassa, sanoi Kolumbian hallituksen pääneuvottelija Juan Camilo Restrepo.

– Olemme valmiita ottamaan vastuun konflikin aikaisista tapahtumista, ja odotamme vastapuolen tekevän samoin, sanoi ELN:n pääneuvottelija Pablo Beltrán.

Asiantuntijat varoittavat kuitenkin, että parin tuhannen sissin ELN saattaa olla vaikeampi neuvotteluvastus kuin FARC (Kolumbian vallankumousarmeija). ELN:n kanssa on jo aiemmin yritetty neljästi käynnistää neuvotteluita.

Uutistoimisto AFP:n haastattelema Universidad Externadon neuvotteluprosessiin erikoistunut tutkija Frederic Masse uskoi, että ELN vaatii järeämpiä sosiaalisia uudistuksia kuin FARC.

Restrepo puolestaan varoitti, että neuvotteluja on vaikea jatkaa, jos sissijärjestö ei lopeta sieppauksia, joilla se on rahoittanut toimintaansa. International Crisis Groupin tutkija Kyle Johnson sanoi, että ELN – toisin kuin FARC – ei ole irtisanoutunut sieppauksista.

– Järjestö saattaa siepata jonkun ja sitten olemme jälleen vaikeuksissa, epäili Johnson.

Jatkuuko hallituksen neuvottelumandaatti yli vaalien?

Nobelin rauhanpalkinnon saaneen Kolumbian presidentin, Juan Manuel Santosin kausi päättyy keväällä 2018, ja vaalien lähestyminen saattaa vaikeuttaa neuvotteluja.

Monet konservatiivit syyttävät jo nyt Santosia liian suurista myönnytyksistä kapinallisille ja tuoreen mielipidetiedustelun mukaan vain hiukan yli puolet kolumbialaisista suhtautuu toiveikkaasti rauhan mahdollisuuksiin. Vielä lokakuussa osuus oli yli kaksi kolmasosaa.

Marxilaista ja vapautuksen ideologiaa kannattava ELN on 52-vuotisen historiansa aikana kaapannut satoja ihmisiä rahoittaakseen toimintaansa ja kiristääkseen myönnytyksiä Kolumbian hallitukselta. Ainakin 220 000 ihmistä on kuollut Kolmbian levottomuuksissa vuoden 1958 jälkeen.

Lähteet: AFP, AP