Älä tuhoa kakkuloitasi – "Yleisin moka on pyyhkiä linssit paidan helmaan"

Käytä asiantuntijoiden kehittämää linssinpesunestettä ja varo uunista pelmahtavaa kuumaa höyryä.

silmälasit
Silmälasit nuoren naisen kasvoilla.
Nelli Kallinen / Yle

Silmälasien pesu liian kuumalla vedellä tai linssien pyyhkiminen paidan helmaan ovat joensuulaisen optikon Sari Parppein mukaan yleisimmät hoitomokat.

– Laseja ei pitäisi pyyhkiä paidan helmaan, koska linssin pinnalla voi olla pölyä tai likaa, joka vaatteella hangatessa naarmuttaa ja kuluttaa linssiä.

Oikea pesutapa on oleellinen osa kakkuloiden kunnossapitoa.

Kaikkein turvallisinta on pestä lasit optikkoliikkeiden valmiilla linssinpuhdistusaineella.

Sari Parppei

Aikaisemmin optikot suosittelivat silmälasien pesuun käytettävän laimennettua astianpesuainetta ja vettä sekä kuivausta talouspaperilla.

Astianpesuaine ei kuitenkaan ole paras mahdollinen puhdistusaine silmälaseille, Instrumentariumissa työskentelevä Sari Parppei muistuttaa.

– Tiskiainetta lipsahtaa yleensä liikaa linssin pintaan ja kun linssejä kuivaa, siinä pyörii rasvainen kalvo. Kaikkein turvallisinta on pestä lasit optikkoliikkeiden valmiilla linssinpuhdistusaineella.

Jos linssinpuhdistusainetta ei kotoa löydy, voi astianpesuainetta siinä tapauksessa käyttää.

– Oikea suhde syntyy silloin, kun loppuun käytettyyn tiskinpesuainepulloon lisää vettä siten, että pullo täyttyy kokonaan ja joukossa on vain pesuaineen jämät, Parppei ohjeistaa.

Näin peset silmälasisi oikein

1. Suihkuta linssinpuhdistusainetta reilusti linssin pintaan molemmille puolille.

Silmälasien pesua.
Nelli Kallinen / Yle

2. Levitä ainetta linsseihin sormilla.

Silmälasien pesua, toinen vaihe.
Nelli Kallinen / Yle

3. Kuivaa lasit pehmeällä paperilla. Älä kuitenkaan käytä kuivaamiseen talouspaperia, joka tuntuu käteen karhealta.

Silmälasien pesua kolmas vaihe.
Nelli Kallinen / Yle

Mikäli sinulla on mahdollisuus pestä lasit vedellä, huuhtele ne ennen linssinpuhdistusaineen käyttöä, jotta mahdollinen pöly tai hiekka huuhtoutuvat laseista pois.

Linssien pinnat pitäisi muistaa huuhdella myös ennen kuin laseja pyyhkii mikrokuituliinalla.

Muista kehykset

Linssien pesun muistaa yleensä viimeistään silloin, kun likakerroksen läpi ei enää näe, mutta kehyksiin ei välttämättä muista kiinnittää huomiota.

Pesu on kuitenkin tärkeää, sillä kehykset ovat päivittäin kosketuksissa ihon kanssa.

– Muovikehykset ovat usein puuvillaöljyseosta, ja jos siihen käyttää todella voimakasta rasvanpoistoainetta, esimerkiksi tiskiainetta, kehys kuivuu ja vanhenee ennen aikojaan ja muuttuu hauraaksi, optikko Sari Parppei kertoo.

Parppei kehottaakin käyttämään kehysten pesuun pehmeää ja neutraalia saippuaa sekä haaleaa vettä.

– Jos silmälaseihin sattuu tulemaan tahra, joka ei lähde normaalilla pesulla pois, kannattaa apua hakea optikolta, jossa yllättävän sitkeätkin tahrat saadaan poistettua vahingoittamatta laseja.

Pesun lisäksi kakkuloiden käyttöikään vaikuttaa myös säilytystapa. Paras paikka laseille on säilytyskotelossa, jonne rillit tulisi sujauttaa yöksikin.

– Jos lasit kuitenkin jättää pöydälle nukkumaan mennessä, pitää varoa etteivät ne pääse keikahtamaan siten, että linssit osuvat pöydän pintaa vasten.

Kuuma höyry myrkkyä linsseille

Monille silmälasipäisille kokkaajille uunista vasten kasvoja lyövä ja linssit huurustava kuuma höyry on varmasti tuttua. Valitettavasti höyry voi tuhota linssit.

– Jos linssit altistuvat kuumalle höyrylle toistuvasti, voi niiden pinta mennä rikki. Lämpö laajentaa eri tavalla linssin materiaalia kuin linssin pintaa ja äkillinen lämpö voi tehdä pintaan halkeamia, Sari Parppei varoittaa.