1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Pikkukylän taidekeskus nousi Suomen suurimpien festareiden joukkoon – Jopa Tangomarkkinat jäi taakse

Mäntyharjulainen Taidekeskus Salmela myi viime vuonna lähes yhtä paljon lippuja kuin kovimmat rock-festarit.

Kuva: Tauno Säntti

Pienessä eteläsavolaisessa kirkonkylässä Mäntyharjulla sijaitseva Taidekeskus Salmela on ponnistanut 27 vuodessa kuvataiteen näyttelykeskuksesta Suomen kuudenneksi suurimmaksi kulttuuritapahtumaksi. Samassa sarjassa painivat muun muassa Ruisrock, Pori Jazz ja Ilosaarirock.

Vuosi vuodelta kävijämääriään kasvattaneen taidekeskuksen salaisuus on jatkuva uudistuminen ja monipuolisuus, uskoo toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala.

– Lähtökohtana menestykselle on Mäntyharjun kauneus ja taidekeskuksen hyvä ympäristö. Monitaiteellinen ohjelma vetää aina uutta yleisöä. Tarjoamme joka kesä jotain uutta, ja uutuudet ovat aina kova sana.

Salmela toimii Mäntyharjun kirkonkylän keskustassa vanhassa pitäjäntalossa järven rannalla. Vuonna 2015 toiminta laajeni Mäntyharjulta Kouvolaan, kun Salmela perusti Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon. Suomen kuudenneksi suurimman kulttuuritapahtuman sijan Salmela on saanut Finland Festivalsin tilastoimien myytyjen lippujen määrän perusteella. Vuohijärvi on kasvattanut myytyjen liipujen määrää niin paljon, että Salmela ponnisti suurimpien joukkoon.

Salmelan syvin olemus on kuvataiteessa

Ensisijaisesti kuvataidenäyttelyjä tarjoava taidekeskus Mäntyharjulla veti viime kesänä 31 000 kävijää. Vuohijärvellä vieraili 11 000 lipun ostanutta asiakasta. Salmelan mukaan vetonauloja ovat olleet perinteisen kuvataiteen lisäksi koko ajan laajentunut konserttitarjonta ja Vuohijärvelle avattu kukkaistutuksia ja veistoksia yhdistelevä puutarha.

– Toimintamme on pikkuhiljaa hiippailut kuvataiteesta muille taiteenaloille. On ollut arkkitehtuuria, eri profiilista konserttia ja ensi kesänä tarjotaan klassista viihdettä. Ehkä yleisö hakee koko ajan jotakin uutta, ja musiikki on yleisölle kuvataidetta läheisempää. Primääriolemuksemme on kuitenkin edelleen kuvataide, Hoikkala sanoo.

Taidekeskus Salmela on saanut viime vuosina potkua myös kilpailijan kustannuksella. Taidekeskus Retretti lopetti toimintansa Punkaharjun poikkeuksellisessa luolastomiljöössä vuonna 2012, jolloin Retretin yleisö jäi etsimään uutta kohdetta. Salmelan kävijämäärä nousi, mutta ei hirveän paljon, Hoikkala sanoo. Kulttuurikohteet ruokkivat toisiaan.

– Kävijämäärä ei nouse tällaiseksi pelkällä taideyleisöllä. Meillä käy kaikenlaisia yleisöjä, Hoikkala sanoo.

Tänä kesänä vauhtia haetaan Mikkelin Asuntomessuilta.

– Meillä on tulossa sinne äänimainos kaksi kertaa tunnissa, ja yritämme sillä viestiä valtavalle yleisölle missä olemme.

Korjaus 9.2. klo 5.46: Salmelan näyttelytila on vanha pitäjänrakennus, ei pappila, kuten jutussa aiemmin todettiin.