Puhelinyhtiössä paljastui harvinainen tilanne Mikkelissä – Omistusosuuksia käsitelty väärin yli 10 vuotta

Mikkeliläisen MPY:n osuustodistuksilla on käyty kauppaa vilkkaasti, mutta ne ovat jääneet vaille osuuskuntalain edellyttämää käsittelyä, arvioi osuuskunnan hallitus.

osuuskunnat
Seppo Vartiainen osti MPY:n osuuksia vielä tammikuun lopulla.
Seppo Vartiainen on hankkinut osuuksia viime päiviin saakka.Petri Vironen / Yle

Kuhina perinteisen puhelinyhtiön MPY:n ympärillä jatkuu. Tuorein tapaus liittyy MPY:n omistajayhteisön eli osuuskunnan osuustodistuksiin, joilla on käyty kauppaa vuodesta 2003 lähtien. Osuuskunnan hallitus katsoo, että jäsenten välillä tehdyt kaupat on käsitelty osuuskuntalain vastaisesti.

Osuuskunnan jäsenet kokoontuvat ylimääräiseen osuuskuntakokoukseen torstaina. Kokousta on edeltänyt räväkkä keskustelu tavasta, jolla osuuskunnan hallitus haluaa ratkaista omistusosuuksiin liittyvän epäselvyyden.

Jäsenten välisistä kaupoista on ilmoitettu MPY:n ylläpitämään jäsenrekisteriin. Hallituksen tulkinnan mukaan myös jäsenten välisille kaupoille olisi pitänyt hakea hallituksen hyväksyntä.

Osuuskunnan hallituksessa havaittiin tilanne vuoden 2016 aikana. Hallituksen esittämässä operaatiossa vuoden 2003 jälkeen jäsenten välillä omistajaa vaihtaneet osuudet on tarkoitus korvata uusosuusannin kautta uusilla. Osuuden nimellisarvo on 139 euroa kappaleelta.

Yhdistyspohjalta toiminut MPY muuttui osuuskunnaksi vuonna 2003. Samalla jäsenyys muuttui osuudeksi. Nykyisin jäseniä on reilut 10 000, osuuksia vajaat 20 000.

Pian muutoksen jälkeen sijoittajat haistoivat mahdollisuuden ja ryhtyivät hankkimaan osuuksia, joiden arvon uskottiin nousevan it-alan nousuhuumasssa. Kauppaa osuuksilla on käyty viime päiviin saakka. Osuudesta maksettu hinta on pudonnut muutamassa kuukaudessa vajaasta 500 eurosta 200 euroon.

Sijoittajat: Kaupankäynti osuuksilla tyrehtyy

Osa MPY:n osuuksiin sijoittaneista on käynyt vastarintaan. Sijoittajia on värvätty kokoukseen maksetun lehti-ilmoituksen avulla ja yleisöosastokirjoituksen avulla. Sijoittajat pelkäävät, että osuuksien arvo putoaa ja kaupankäynti tyrehtyy, jos jokainen kauppa vaatii hallituksen hyväksynnän.

Yksi uusosuusannin vastustajista on mikkeliläinen sijoittaja Seppo Vartiainen. Hän on hankkinut osuuksia vuosien varrella niin, että nykyisin Vartiaisen omassa sekä yhtiön ja perheen hallussa on reilut 300 osuutta. Viimeisimmän ostoksen mies teki tammikuun lopulla 200 euron kappalehinnalla. Keskimääräinen ostohinta on 500 euron tienoilla

– Kiinnostuin yrityksestä vuosituhannen alussa, sillä osuuden kirjanpidollinen nettovarallisuusarvo oli lähes 2 000 euroa.

MPY on joutunut reivaamaan 2000-luvulla toimintaansa toimialan rajussa murroksessa. Perinteinen lankaverkkoon perustuva puhelintoiminta suli alta. MPY luopui toimialan suurissa järjestelyissä muun muassa Elisan ja DNA:n osakkeista. Niistä saatuja euroja on käytetty laajenemiseen perinteisen toimialueen ulkopuolelle.

–Yritys teki strategisia päätöksiä, jotka eivät jälkikäteen olleet onnistuneita. Arvioin, että MPY on tuhonnut omaisuutta yli 10 miljoonan arvosta eli yli 500 euron arvosta osuustodistusta kohti, Vartiainen laskee.

"Tässä täytyy olla muita tarkoitusperiä"

Vartiainen pitää MPY:n hallituksen esittämää järjestelyä kestämättömänä. Jäsenrekisterin päivittäminen on sijoittajan mielestä silti paikallaan.

– Sitä en ymmärrä, miksi osuustodistukselle olisi pitänyt hakea jäsenyyttä, vaikka ostaja on jo jäsen. Itse olen ajatellut, että ihminen hakee jäsenyyttä. Tässä on hämmästys kummastuksen suusta.

– Tässä on kyse jäsenrekisterin päivittämisestä, jossa riittäisi sääntömuutos ilman mitään osuusantia, Seppo Vartinan puhisee.

Vartiainen omistamien osuuksien arvo laskisi pahimmassa tapauksessa noin 100 000 eurolla. Sijoittaja ei operaatiota niele. Vartiainen arvelee, että asiaa puidaan tarvittaessa käräjätuvassa.

– Tässä täytyy olla muita tarkoitusperiä. Se voi olla se, että kauppa osuustodistuksella loppuu. Jos operaatio menee osuuskuntakokouksessa läpi, tulemme moittimaan päätöstä. Voi viedä vuosia ennenkuin lopullinen ratkaisu löytyy, Vartiainen ennustaa.

Sijoittaja näkee osuuden arvon huomattavasti 139 euroa korkeampana. Seppo Vartiainen laskee, että MPY:llä on taseessaan lähes 30 miljoonaa euroa.

Osuuden todellinen arvo voisi olla 600-800 euroa, jos liiketoiminta saadaan kannattavaksi.

Sepppo Vartiainen

– Jos kymmenen miljoonaa heitettäisiin epäkuranttina pois, siitä jäisi tuhat euroa osuustodistusta kohti. Osuuden todellinen arvo voisi olla 600-800 euroa, jos liiketoiminta saadaan kannattavaksi.

Hallitus vetoaa osuuden nimellisarvoon

MPY:n toimitusjohtaja Pekka Mettälä ymmärtää sijoittajien pettymyksen. Laiton tilanne havaittiin Mettälän mukaan vuoden 2016 syksyllä.

– Ymmärrän, että tunteet ovat pinnassa kun osuuksia on vaihdettu ja asia paljastui vasta myöhemmin. Jokaisella on oikeus mielipiteeseen, mutta tässä ja tästä eteenpäin toimitaan osuuskuntalain mukaisesti.

Uusosuusanti koskee noin 500 jäsentä, jotka omistavat 4 000 osuutta. Se vastaa lähes 20 prosenttia omistuksesta.

MPY Osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Seppo Ruotsalainen sanoo, että uusosuusannin tarkoitus on saattaa tilanne lainmukaiselle tolalle mahdollisimman jäsenlähtöisesti.

– Hallituksella ei ole muuta mahdollisuutta kuin palauttaa tilanne lainmukaiseksi.

Osuuden tulevaan arvoon Ruotsalainen ja Mettälä eivät ota kantaa. Osuuskunnan jäseneksi voi päästä 139 euron osuusmaksulla. Se on eroamisen yhteydessä mahdollista saada takaisin.

– On ostajan ja myyjän välinen asia, millä hinnalla osuustodistuksia on myyty ja ostettu, Pekka Mettälä sanoo.

Monet ostajat arvostelevat MPY:n roolia, jossa se on kirjannut osuuden vaihdot jäsenrekisteriin. Sitä on yleisesti pidetty riittävänä. Hallituksen mukaan se ei ole laillinen.

– Näin on valitettavasti päässyt käymään ja nyt asia korjataan osuuskuntalain mukaiseksi. Virheellinen käytäntö selvisi meille vasta viime vuonna.

– Emme voi emmekä halua vaikuttaa ostajan ja myyjän väliseen kauppaan. On tietysti mahdollista, että sijoittaja kärsii tappioita. Osuuskuntaa ei ole rakennettu sillä tavalla, että osuudella olisi sen näkökulmasta muu kuin nimellisarvo, jolle maksetaan osuuspääoman korkoa sääntöjen ja tuloksen mukaan, Pekka Mettälä sanoo.

Seppo Vartiainen myöntää, että sijoittajalla on aina riskinsä. MPY:n kohdalla miehellä riittää kuitenkin toiveikkuutta.

– Mutta eihän tässä ole hävitty mitään, kun ei ole myynyt. Yrityksessä on yhä se 25-30 miljoonan nettovarallisuus. Itse purkaisin osuuskunnan ja jakaisin liiketoimintayhtiön osakkeet osuuksien suhteessa, sijoittaja Vartiainen tuumii.