Missä älypuhelin kannattaa säilyttää pakkasella? – Testissä tasku, reppu, takinsisus ja yksi jokeri

Matkapuhelimet ja mobiililaitteet
Anu Pöntinen pitelee puhelinta kädessään.

Kosketusnäytölliset älypuhelimet eivät toimi kunnolla pakkasella, minkä puhelimen valmistajatkin jo auliisti kertovat. Esimerkiksi uudehkon iPhonen käyttölämpötila on valmistajan mukaan (siirryt toiseen palveluun) yksiselitteisesti nollan yläpuolella.

Kuinka puhelimensa saa säilytettyä riittävän lämpimässä? Kokosimme testiin pari yleistä säilytyspaikkaa sekä lisäksi pari hyväksi havaittua konstia puhelimen toimintalämpötilan ylläpitämiseksi.

Otimme testiin viisi samanikäistä, jotakuinkin saman verran käytettyä iPhone 5 -puhelinta, latasimme ne täyteen ja kokeilimme, minkälaisissa olosuhteissa puhelimensa saa pidettyä parhaiten toimintakunnossa. Sijoitimme ne seuraavasti:

Puhelin 1: Takin ulkotasku

Puhelin 2: Repussa villalapasen sisällä

Puhelin 3: Kännykkäpussi takin sisällä

Puhelin 4: Takin ulkotasku kädenlämmittimen vieressä

Olosuhteet testipäivänä olivat kipakan talviset, pakkasta oli 12 astetta. Testin aikana otimme puhelimilla useita valokuvia noin kymmenen minuutin välein.

Testi yllätti positiivisesti, sillä puhelimista yksikään ei sammunut lähes kahden tunnin ulkonaolon aikana. Akun varauskin vaihteli sijoituspaikkojen välillä melko maltillisesti. Kylmimmässä eli repussa olleen puhelimen akun varaus näytti testin lopuksi 87:ää prosenttia, kun lämpimimmässä, eli kädenlämmittimen huomassa ollut puhelin säilytti akun varauksen sataprosenttisena. Voit katsoa testin kulun jutun alussa olevalta videolta.

Toivo uudessa teknologiassa

Jos laitteen sisäinen lämpötila ei pysy normaalin toimintalämpötilan rajoissa, esimerkiksi iPhone suojaa sisäisiä osiaan yrittämällä säädellä lämpötilaansa. Jos näin tapahtuu, laite ei välttämättä enää lataudu, näyttö himmenee tai menee pimeäksi, puhelinverkon antennit menevät virransäästötilaan ja esimerkiksi kameran salama poistuu käytöstä väliaikaisesti.

Kylmyys ei sovi akulle, koska kemialliseen prosessiin perustuva akku ei jaksa antaa varausta eteenpäin laitteeseen, muotoilee Aleksi Antikainen matkapuhelinhuolto Digimanista.

Myöskään kuumuus ei tietysti ole hyväksi puhelimelle. Antikainen huomauttaa, että testissä mukana oleva, ohjeen mukaan noin 55-asteiseksi lämpenevä kädenlämmitin saattaa olla joillekin laitteille liikaa.

– Jos käyttää tuollaisia, väliin kannattaa ehkä laittaa jotain.

Vaikka matkapuhelinten akkuteknologia ei ole muutamana viime vuonna juuri mennyt eteenpäin, Antikainen uskoo, että tulevat mallit ovat paitsi huomattavasti nopeammin latautuvia, myös lämpötilan muutoksia paremmin kestäviä.

Lisävirtalaite pelastaa, mutta sekin kannattaa pitää lämpimänä

Uudempaa akkuteknologiaa odotellessa puhelinten avuksi on myynnissä nykyisin myös erilaisia varavirtalähteitä. Niidenkin säilytyksessä kannattaa kuitenkin muistaa sama kuin puhelinten: niidenkin akun varaus heikkenee kylmässä. Eli esimerkiksi kylmillään olevaan autoon varavirtalähdettä ei kannata pitkäksi aikaa jättää.

Monissa akuissa käyttölämpötilan alarajaksi on määritelty jopa -20 astetta, mutta esimerkiksi akkukauppiaat suosittelevat, että vara-akkuja säilytettäisiin samalla tavalla lämpimässä kuin puhelintakin.

– Silti kovassakin pakkasessa virtaa tulee ainakin sen verran, että puhelimen saa ladattua, lupaa Suomen akut -yrityksen Kuopion myymälän vastaava Mikko Sairanen.

Myös puhelimen akkua voi yrittää "säästää" lataamalla sitä vain silloin, kun siihen on todella tarvetta. Nykypuhelinten akut kestävät usein vain rajallisen määrän latauskertoja.

Kylmyyden ohella myös kosteus häiritsee

Mikäli puhelimen sijoittaa pakkasella ulkovaatteiden alle, liikkuessa siihen voi kertyä kosteutta. Kosteutta puhelimeen muodostuu usein joka tapauksessa, kun se tuodaan nopeasti kylmästä lämpimään. Tähän ongelmaan on tarjolla esimerkiksi kosteudenkestäviä pusseja, joiden läpi puhelimen kosketusnäyttöä saa kuitenkin käytettyä. Köyhän miehen versio rakentuu Minigrip-pussista, jonka läpi kosketustoiminnot eivät tosin välity. Myös esimerkiksi puhelimen tuominen kylmästä lämpimään asteittain voi asiantuntijan mukaan auttaa.

Jos puhelimeen kertyy kosteutta, yksi vanha vinkki on upottaa se esimerkiksi riisipussiin, jolloin kuiva riisi imee kosteuden puhelimesta. Yhdysvaltalainen tekniikka-aiheinen sivusto Gazelle testasi riisin kosteudensitomiskykyä, mutta sai paremmat tulokset muun muassa kaurahiutaleilla, couscousilla ja silica-rakeilla (siirryt toiseen palveluun), joista viimeisiä on esimerkiksi kissanhiekassa.

Moni on jo ottanut talvikäyttöön vanhan näppäinmallisen puhelimen, joka kestää sään vaihteluita huomattavasti kosketusnäytöllisiä puhelimia paremmin.

– Kyllä vastaan on tullut esimerkiksi Lappiin lähtijöitä, jotka ottavat mukaan vanhan kakkospuhelimensa. Se kestää ainakin hieman paremmin kylmää, Antikainen sanoo.