Tutkija Kiinan ja Yhdysvaltojen jännitteistä: Kovimmista lausunnoista peräännytty

Tutkijan mielestä mahdollinen protektionismin nousu huolettaa Kiinaa.

Kiinan politiikka
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump (vas.) ja Kiinan presidentti Xi Jinping
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump (vas.) ja Kiinan presidentti Xi JinpingEPA ja Gian Ehrenzeller / EPA

Tutkijoiden mukaan Yhdysvaltojen ja Kiinan suhteiden välillä on tällä hetkellä paljon epävarmuustekijöitä. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ärsyttänyt Kiinaa muun muassa puheillaan siitä, ettei yhden Kiinan politiikka ole itsestäänselvyys.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jyrki Kallio arvioi, että Yhdysvaltain hallinnossa kaikista kovimmista lausunnoista näytetään nyt perääntyvän. Jos taas Trumpin kovat puheet toteutuisivat, voisivat maiden väliset suhteet kylmetä toden teolla.

– Viime aikaiset lausunnot ulkoministeri Rex Tillersonilta ja ulkoministeri James Mattisilta ovat olleet sen suuntaisia, että kovimmista lausunnoista on peräännytty, sanoo Kallio Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Hänen mukaansa näyttää siltä, että Trumpin hallinto pysyy yhden Kiinan politiikassa ja Etelä-Kiinan merellä Yhdysvallat ottaa aiempaa maltillisemman linjan.

– Taiwanin kysymykseen liittyvä yhden Kiinan politiikka on sellainen asia, josta Kiina ei neuvottele, eikä Yhdysvallat voi tehdä siitä kauppapoliittista kysymystä. Se on aivan ehdoton ehto sille, että Kiinalla ja Yhdysvalloilla voi ylipäätään olla diplomaattisuhteet, Kallio sanoo.

Kiinan maailmanpolitiikasta väitöskirjaa tekevä tohtorikoulutettava Matti Puranen puolestaan uskoo, että järki voittaa tässäkin asiassa loppujen lopuksi, eikä tilanteen anneta kiristyä liiaksi.

Protektionismi ei hyödytä Kiinaa

Kiinan presidentti Xi Jinping puolusti tammikuussa Davosissa järjestetyn Maailman talousfoorumin avajaisissa voimakkaasti globalisaatiota sekä pääomien, ihmisten ja tuotteiden liikettä. Tutkija Jyrki Kallion mukaan puheesta oli nähtävissä huoli mahdollisen protektionismin noususta, koska se ei hyödytä Kiinaa.

– Kiina on niin tiiviisti sitoutunut globalisaation ja maailmantalouden vapauteen, että näiden peruspilareiden järkkyminen ei ole Kiinan intresseissä. Taustalla oli varmasti aito huoli siitä, että erilaisia vapaakauppajärjestelyjä ollaan esimerkiksi purkamassa, Kallio pohtii.

Kiina on asettanut kovia taloustavoitteita tuleville vuosille osana presidentin esille tuomaa "kiinalaista unelmaa". Tutkijan mukaan Kiinan johdon asettaman tavoitteen mukaan maan bruttokansantuotteen asukasta kohden pitää tuplaantua vuoden 2010 luvuista vuoteen 2020 mennessä.

– Kiinan johto ikään kuin menettää kasvonsa, jos tähän tavoitteeseen ei päästä. Senkin vuoksi merkit siitä, että kansainvälisen talouden peruspilarit ovat horjumassa, kauppasota on uhkaamssa ja sen seurauksena talouskasvun hidastuminen, ovat Kiinan kannalta erittäin huolestuttavia asioita.