1. yle.fi
  2. Uutiset

Happy Valentines: Lontoossa ylitarjontaa sinkkunaisista, Istanbulissa sinkkumiehistä

Ystävänpäivän kunniaksi toimittajamme eri puolilla Eurooppaa kartoittivat paikallisen deittimarkkinatilanteen.

sinkut
Ystävänpäivä kosinta
Stina Tuominen / Yle

Lontoo ei ole pariutumisen paratiisi

*Nuoren väestön ansiosta Lontoon deittailumarkkinat ovat vilkkaat. *Kaupungissa asuvien keski-ikä on 34 vuotta eli kuutisen vuotta matalampi kuin Britanniassa keskimäärin.

Miespuolista ystävänpäivän deittikumppania etsivän kannattaa ottaa suunta kohti Lontoon korkeimpia pilvenpiirtäjiä. Lontoon Cityn finanssikeskuksessa on Britannian korkein sinkkumiesten määrä suhteessa naisiin. Future Foundation -yhtiön tutkimuksen mukaan alueella on 155 miestä 100 naista kohden.

Kaupungeissa sinkkunaiset ovat enemmistössä

Pankkiirien kansoittama City ei ole romantiikalla pilattu, mutta kultasepänliikkeistä ei ole pulaa ja alueella työskentelevät Euroopan kovapalkkaisimmat finanssialan ammattilaiset. Keskimäärin brittimiehet budjetoivat partnerinsa hemmotteluun ystävänpäivänä 60 euroa, naiset puolet vähemmän.

Koko Lontoossa, kuten muissakin suurissa kaupungeissa sinkkunaiset ovat kuitenkin enemmistössä. Maaseutu on Britanniassakin miesvaltaisempaa.

Lontoo ei näytä vakituisen pariutumisen paratiisilta, sillä kaupungin asukkaat menevät naimisiin ja saavat lapsia myöhemmin kuin muualla Britanniassa.

Kaupunki on kallis perheen perustamiselle, mutta vakiintumista voi lykätä myös tarjonnan paljous parisuhdemarkkinoilla. Lähes 9 miljoonan asukkaan kaupungissa vaihtoehdot eivät lopu nopeasti kesken.

Naimisiin havittelevalla lontoolaisella on kuitenkin tänään toivoa, sillä kymmenesosa Britannian kosinnoista tapahtuu ystävänpäivänä.

Pasi Myöhänen, Lontoo

Ranskassa riittää vapaita duunarimiehiä

Sinkkuja
Stina Tuominen / Yle

*Ranskassa on toisaalla ylitarjontaa naisista, toisaalla miehistä. *Deittimarkkinat vaihtelevat suuresti kaupungeittain.

Sinkkunaisia elää paljon etenkin suurimmissa kaupungeissa kuten Pariisissa ja Lyonissa. Vapaita miehiä löytyy taas erityisen paljon Bretagnen alueelta ja Marseillesta sekä perinteisistä teollisuus- ja satamakaupungeista, kuten länsirannikon Saint-Nazaresta ja Kaakkois-Ranskan Toulonista.

Ylitarjontaa sinkkumiehistä on myös useissa maahanmuuttajavaltaisissa kaupungeissa, esimerkiksi Pariisin lähistöllä sijaitsevissa Nanterressa ja Aubervillierissa.

Koulutetut kaupunkilaisnaiset ja maaseudun duunarimiehet eivät lyö hynttyitä yhteen

Ranskalaiset naiset ovat keskimäärin miehiä koulutetumpia. Toisaalta sinkkunaisten joukossa on myös paljon pienituloisia yksinhuoltajia. Sinkkumiehet ovat puolestaan tavallista useammin pelkän peruskoulun käyneitä.

Ranskassakin on siis tuttu kohtaanto-ongelma: Koulutetut kaupunkilaisnaiset ja maaseudun duunarimiehet eivät ole heti lyömässä hynttyitä yhteen.

Sinkkujen määrä on Ranskassa kasvussa. Tutkimuslaitos Inseen mukaan maassa on tällä hetkellä noin 17 miljoonaa yksin asuvaa ihmistä ja heistä suurin osa on miehiä.

Toissa vuonna 44 prosenttia miehistä ja 37 prosenttia naisista asui siviilisäädyn perusteella yksin. Tämä ei tosin välttämättä kerro aidosta perheettömyydestä.

Ranskalaisilla miehillä ja naisilla on yhteiselämän suhteen jossain määrin erilaisia odotuksia, arvelee aihetta tutkinut sosiologi. Naiset kaipaavat intohimoa ja jännitystä, miehet turvallista kumppanuutta, sosiologi Jean-Claude Kauffman toteaa Marie Claire -lehden haastattelussa.

Parisuhde nähdään ylipäätään tavoittelemisen arvoisena vain siinä tapauksessa, että se tuo elämään lisää onnea. Ranskalainen nyky-yhteiskunta on salliva ja individualistinen eikä parisuhteessa eläminen ole suinkaan ainoa normi.

Annastiina Heikkilä, Pariisi

Turkissa nainen saa udella miehen lompakon kokoa

Ystävänpäivä sinkkuja
Stina Tuominen / Yle

Turkin suurimmassa kaupungissa Istanbulissa sinkkunaisilla on enemmän valinnanvaraa kuin miehillä.

Asukaslukurekistereitä listaavan nettisivuston mukaan Istanbulissa on noin 1,8 miljoonaa sinkkumiestä ja vastaavasti 1,4 miljoonaa sinkkunaista. Turkin tilastokeskuksen mukaan 15–34-vuotiaiden sinkkumiesten määrä on naisia suurempi ympäri maata.

Sinkkunaisten vähäisempää määrää voi tosin selittää se, että naiset avioituvat miehiä nuorempina. Naisten paineet avioitua ovat myös miehiä suuremmat, ja sinkkunainen voi joutua kestämään niin sukulaisten kuin naapureidenkin huomauttelua naimattomuudestaan.

Nainen testaa miestä ennen suhdetta

Vaikka sinkkujen ja eronneiden määrät ovat viime vuosina lisääntyneet, avioliitto on Turkissa edelleen hyvin tärkeä instituutio.

Tästä huolimatta turkkilaisnainen ei kelpuuta ketä tahansa puolisokseen. Turkissa on tyypillistä, että seurustelun alkuvaiheessa nainen testaa miestä ennen suhdetta. Deittaillessa miehen odotetaan maksavan kulut ja hemmottelevan naistaan muutenkin.

Turkkilaisnaiselle miehen tienestit ovatkin usein merkittävä asia. Perinteiden lisäksi tähän vaikuttaa yhteiskunnan turvaverkkojen puute. Palkallinen äitiysloma on lyhyt ja lasten päivähoito on usein kallista ja ruuhkaantunutta.

Moni nainen jääkin kotiin hoitamaan lapsia vuosiksi, jolloin mies on perheen ainoa tienaaja. Siksi moni nainen pitää miehen tienestejä jo seurusteluvaiheen aikana tärkeänä asiana.

Lisäksi perheen ja ystävien mielipide painaa puolison valinnassa. Turkissa on monia erilaisia elämäntyylejä ja yhteiskuntaluokkia, jolloin myös puolison toivotaan usein olevan samanlaisista ympyröistä kuin henkilö itse. Vanhemmille myöskään harvoin esitellään puolisoa, jonka kanssa ei olla todella vakavissaan.

Sanna Raita-aho, Istanbul

Virossa maastamuutto harventaa valinnanvaraa – Puolin ja toisin

Ystävänpäivä
Stina Tuominen / Yle

*Virossa maastamuutto vaikeuttaa kumppanin löytämistä. *Maakunnissa naimaikäiset nuoret naiset saavat turhaan etsiä miestä, sillä nämä ovat lähteneet rakennusmiehiksi Suomeen ja Ruotsiin.

Ja kun viikonloppuloma koittaa, menee nuorilla turhan lujaa. Rahaa riittää alkoholiin eikä asettuminen ole ensimmäisenä mielessä.

Naiset miehiä koulutetumpia

Toisaalta myös virolainen nainen hakeutuu ulkomaille. Hän on usein korkeammin koulutettu kuin ikäisensä mies, ja kansainväliset työmarkkinat houkuttavat. Samalla voi katsella itselleen ulkomaisen miehen ja perustaa perheen muualle kuin Viroon.

Potentiaalisista partnereista ei silti pitäisi olla pulaa vielä 40 vuoden iässä. Tilastojen mukaan neljäänkymmeneen ikävuoteen saakka Virossa on noin 95 naista sataa miestä kohden.

Mutta viisissäkymmenissä tapahtuu dramaattinen muutos. Sataa miestä kohden on yhtäkkiä liki 117 naista. Mitä virolaisille miehille oikein tapahtuu?

Jokunen vuosi sitten presidentti Toomas Hendrik Ilves vetosi itsenäisyyspäivän puheessaan nuoriin miehiin, jotta nämä lopettaisivat törttöilyn. Virossa miehiä kuolee erilaisissa liikenneonnettomuuksissa ja tapaturmissa. Perheitä jää perustamatta, Ilves murehti.

Virossa pariutuminen ja lastenteko on valtakunnan politiikkaa, josta maan ylin johto on huolissaan. Ei ole harvinaista kuulla vaarasta, että kansa kuolee sukupuuttoon. Niinpä kumppanin hankinta ei ole enää edes yksityisasia.

Pienen kansan eloonjääminen nousee ajoittain poliittiseksi puheenaiheeksi. Jopa liberaali reformipuolue on ajanut politiikkaa, jossa naisia rohkaistaan lisäämään syntyvyyttä eli pyöräyttämään vähintään kolme lasta.

Kannustimeksi Viro nostaa roimasti lapsilisiä kolmannesta lapsesta alkaen. Erityinen suurperhetuki on heinäkuusta alkaen kolmesta lapsesta 200 ja yli seitsemästä lapsesta 370 euroa kuussa.

Marjo Näkki, Tallinna

Lue seuraavaksi