1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuntavaalit 2017

Väestö vanhenee Kristiinankaupungissa – nuoria ja työpaikkoja kaivataan kovasti

Yle Pohjanmaa, Ilkka ja Pohjalainen rantautuvat tänään pitämään vaalipaneelia Suupohjaan. Kristiinankaupungissa mietitään muun muassa sitä, miten laskusuunnassa oleva väestökehitys saadaan taittumaan.

Kuntavaalit 2017
Kristiinankaupungin raatihuone.
Pasi Takkunen / YLE

Kristiinankaupungissa on menty jo pitkään valtuustossa RKP:n komennossa. Valtuuston 27 paikasta viisitoista on RKP:n. Toiseksi suurin ryhmä on kokoomus kuudella paikallaan. Keskusta tulee kolmantena, sillä on kolme valtuutettua. Perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja SDP ovat valtuustossa kukin yhden valtuutetun voimin.

Niin kuin monet muutkin pikkukunnat, myös kaksikielinen Kristiinankaupunki painiskelee väkimäärän vähentymisen kanssa. Asukasmäärä on viime vuosina kääntynyt laskusuuntaan ja nyt asukkaita on hieman alle 7000.

Keinoja väestökehityksen suunnan kääntämiseksi olisi löydyttävä, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty. Esimerkiksi nuoret lähtevät jatko-opiskeluihinsa muualle ja jäävät sille tielleen. Nuorten saaminen takaisin Kristiinankaupunkiin olisi merkittävä kaupungin elinvoimaa lisäävä tekijä.

Työpaikat houkuttelisivat ehkä muuttamaan takaisin, mutta mistä niitä saataisiin lisää? Totuuden nimessä on sanottava, että tälläkin hetkellä Kristiinankaupungissa on työllistäviä yrityksiä, esimerkiksi Nordautomation ja Botnia Bolt, mutta lisää työpaikkoja kuitenkin tarvittaisiin kipeästi. Löytyykö vastaus puhelinpalveluista? Kristiinankaupungissa on jo vuosia toiminut Terveystalon valtakunnallinen asiakaspalvelukeskus ja keskukseen palkataan jälleen lisää väkeä.

Lähipalvelut halutaan säilyttää

Pikagallup kaupungilla osoitti, että nuorten ja vanhusten asiat mietityttävät kaupungissa. Vanhusväestön määrä kasvaa ja he tarvitsevat palveluita, mieluiten lähellä. Katkeruutta tuntuu edelleen aiheuttavan Selkämeren sairaalan toiminnan supistuminen. Sote-uudistuksessa mietityttää, mitkä palvelut tulevat säilymään Kristiinankaupungissa.

Kristiinankaupunki tunnetaan ympäri suomenkielistäkin Suupohjaa kesämarkkinoistaan. Tapahtuma tuli gallupissakin esiin. Kesämarkkinoita kehuvat ja niille osallistuu naapurikuntienkin väki.

Markkinakansa kävelee myyntikojujen reunustamalla kadulla Kristiinankaupungin kesämarkkinoilla.
Jarkko Heikkinen / Yle

Markkinointiin kuitenkin kaivattaisiin enemmän potkua, jotta kaupunki tunnettaisiin myös muusta kuin kaupungin keskustan heinäkuussa täyttävästä markkinatapahtumasta.

Myönteistä kunnan kehityksessä on se, että viime vuoden tulos oli ylijäämäinen. Yhtenä syynä tähän oli omaisuuden myynnistä saadut tulot.

Kuntavaalikeskustelu kello 18

Muun muassa siitä, miten valtuustoon ehdolla olevat kokevat kaupungin tulevaisuuden, keskustellaan tänään 16. helmikuuta alkaen kello 18 Kulttuuritalo Duxissa. Yle Pohjanmaan, Ilkan ja Pohjalaisen yhteinen vaalipaneeli on nähtävissä suorana lähetyksenä Yle Areenassa.

Lue seuraavaksi