Pienen seurakunnan suuri ponnistus: Lapinlahdella tehdään 56 000 euron rockooppera Jeesuksesta

Maaliskuussa ensi-iltansa saava rockooppera on vaatinut seurakunnalta rahaa, riskejä ja paljon talkoolaisia.

Rockooppera
Jeesus Kristus Supertähti -rockoopperan kuorolaiset laulavat
Antti Karhunen / Yle

Andrew Lloyd Webberin ja Tim Ricen rockoopperaa Jeesus Kristus Supertähti on esitetty ympäri maailmaa jo vuodesta 1971 alkaen. Ooppera kertoo Jeesuksen viimeisistä päivistä Jerusalemissa, mutta Lapinlahden kirkossa tapahtumat on tuotu nykyaikaan.

– Katson sinuun, enkä pysty ymmärtämään, miten päästit kaikki käsistäsi menemään, laulaa nahkatakkiin pukeutunut pitkätukkainen Juudas.

– Tehokkaammin sanomaasi jakaakin voisit: nettimaailmasta kaikki kansat tavoittaisit!

Toni Pentikäinen on Juudas rockooppera Jeesus Kristus Supertähdessä
Kuopiolaisen Toni Pentikäisen esittämä Juudas nousee rockoopperassa pääosaan Jeesuksen rinnalle.Antti Karhunen / Yle

Riski mutta samalla suuri mahdollisuus

Juudasta esittää kuopiolainen Toni Pentikäinen, joka täydentää pääasiassa lapinlahtelaisista koostuvaa oopperantekijöiden joukkoa. Produktion mittasuhteet ovat kymmenentuhannen asukkaan Lapinlahden kokoon nähden mittavat: mukana on yli sata talkoolaista ja esityksen budjetti on 56 000 euroa.

Tuottajana toimii seurakuntapastori Pirkko Olanterä, jolla on oopperassa Maria Magdaleenan rooli. Hän myöntää, että seurakunnan kannalta ooppera on riski.

– Se on jonkinlainen taloudellinen riski, ehkä jonkin verran myös mielipideriski. Itse tosin näen sen riskin sijasta aivan valtavana mahdollisuutena.

Juudas Jeesuksen rinnalla

Paineita, tosin hieman erilaisia, on myös iisalmelaisella Janne Lohilahdella, joka esittää oopperan Jeesusta.

– Jokaisella on mielikuva siitä, minkälainen Jeesus on ja millaisena rooli pitäisi esittää. Se on luonut omat haasteensa, Lohilahti pohtii.

Hän toivoo voivansa Jeesuksen roolin kautta välittää katsojille hyväsydämisyyttä ja arkisia, jokapäiväisiä hyviä tekoja.

Janne Lohilahti esittää Jeesusta rockoopperassa Jeesus Kristus Supertähti
Iisalmelainen Janne Lohilahti haluaa tehdä omanlaisensa Jeesus-hahmon.Antti Karhunen / Yle

– Jeesuksen, Kristuksen, kannatus riitä ei voittaakseen, laulaa kuoro ja myötäilee näin lavalla edestakaisin liikkuvan Juudaksen ajatuksia. Esityksessä Jeesuksen rinnalle nouseekin juuri Juudas, jonka näkökulmasta tapahtumia katsotaan.

Toni Pentikäisen mukaan ooppera on lisännyt hänen ymmärrystään Jeesuksen kavaltajaa kohtaan.

– Yhteisen hyvän vuoksi on joskus tehtävä vaikeita päätöksiä, hän kiteyttää.

"Ristiinnaulitsemisia tapahtuu myös tänä päivänä"

Jeesus Kristus Supertähti -oopperaa on esitetty Suomessa viime vuosina niin englanniksi kuin suomeksikin. Erilaisten versioiden esityspaikkoina ovat olleet muun muassa Lahti, Oulu, Helsinki ja Äänekoski. Turussa ooppera esitettiin vuonna 2014 ruotsiksi – ensimmäistä kertaa Suomessa.

Anu Sorjonen
Rockooppera on työllistänyt ohjaaja Anu Sorjosta jo puolentoista vuoden ajan.Antti Karhunen / Yle

Lapinlahden kirkossa maaliskuussa ensi-iltansa saava suomenkielinen esitys on täysimittainen näyttämöteos. Ohjaaja Anu Sorjosen mukaan oopperan taustalla olevan Raamatun kertomuksen teemat ovat jatkuvasti ajankohtaisia.

– Erilaisuuden hyväksyminen on ihan yhtä samanlaista kuin 2000 vuotta sitten. Sama Jeesuksen tarina tapahtuu ihan tavalliselle ihmiselle tänäkin päivänä: ihmisiä ristiinnaulitaan, niin fyysisesti kuin henkisestikin.