Mitä Valkoisen talon jälkeen? Entisillä presidenteillä harrastuksia leijalautailusta viskintislaukseen

Kun Yhdysvaltain presidenttien paineet helpottavat, on aikaa harrastuksille. Presidentti Barack Obama lautailee, George W. Bush maalasi muotokuvia.

Yhdysvaltojen entiset presidentit
Uutisvideot: Obaman uudet haasteet: Leijalautailu
Uutisvideot: Obaman uudet haasteet: Leijalautailu

Kun Yhdysvaltain 43. presidentti George W. Bush (2001–2009) sulki Valkoisen talon ovet takanaan, hän vetäytyi viettämään hiljaiseloa Teksasiin. Presidentti kiinnostui vapaa-ajallaan muotokuvamaalauksesta. Kohteina olivat niin maailman johtajat kuin lemmikitkin.

Presidentti Bush ikuisti kankaalle Britannian yleisradioyhtiön BBC:n artikkelin (siirryt toiseen palveluun)mukaan muun muassa pääministeri Tony Blairin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

– Minussa piilee Rembrandt, teidän tehtävänne on löytää hänet, kerrotaan presidentti Bushin lohkaisseen maalauksenopettajalleen.

Barack Obama puolestaan on päässyt kokeilemaan leijalautailua Karibialla. Yhdysvaltain presidenttiä koskevat turvamääräykset eivät enää estä Obamaa harrastamasta riskialttiita lajeja.

Roosevelt metsästi suurriistaa

Yhdysvaltain presidentti Theodore Roosevelt (1901–1909) kunnostautui virkakautensa jälkeen metsästäjänä Afrikassa. Hän teki pitkän matkan Afrikkaan laajan tiedemiesryhmän kanssa. Elefantteja, sarvikuonoja, virtahepoja, seeproja ja apinoita kaadettiin tutkimustarkoituksiin. Presidentti Rooseveltin seurueeseen kuului myös hänen poikansa Kermit.

Yhdysvaltain ensimmäisen presidentin George Washingtonin (1789–1797) harrastus oli viski. Hänen tislaamonsa oli Virginiassa. Matkailijoiden suosima kohde sijaitsee Mount Vernonilla.