Meri-Lapissa suuri riski joutua hirvionnettomuuteen

Lapin ELY-keskus, poliisi, Lapin Riistakeskus ja paikalliset riistainhoitoyhdistykset pyrkivät yhteisillä toimenpiteillä vähentämään hirvionnettomuuksia Meri-Lapissa.

hirvikolarit
Hirvi juoksee pellolla.
AOP

Lapissa hirvionnettomuuksien määrä on edelleenkin hyvin korkea ja se on viimeisen viiden vuoden aikana moninkertaistunut.

Erityisen paljon onnettomuuksia on tapahtunut Meri-Lapin alueella. Onnettomuuksia on sattunut varsinkin nelostiellä Kemin lentokentän läheisyydessä ja Keminmaasta Kallinkankaalta aina Rovaniemen Jaatilaan ulottuvalla alueella, kerrotaan Lapin ELY-keskuksesta.

ELY-keskuksesta muistutetaan, että tien ja sen reuna-alueiden tarkkailu auttaa havaitsemaan tielle pyrkivän hirvieläimen. Tien jo ylittäneen hirven perässä saattaa tulla toinen tai jopa useampia eläimiä. Kun havaitsee tiealueella hirven jälkiä, niin kannattaa hiljentää ajonopeutta. Hirvet ovat todennäköisesti aivan lähellä ja onnettomuusriski on suuri, todetaan ELY-keskuksen tiedotteessa.

Autoilijoiden kannattaa pudottaa ajonopeuksiaan erityisesti silloin, kun hirvien liikkuminen on aktiivisimmillaan, eli hämärän hetkillä. Kovavauhtiset hirvikolarit ovat tuhoisia. Lapin ELY-keskuksesta kerrottaan, että jos auton nopeus on yli 90 kilometriä tunnissa, on hirveen törmäävän autoilijan kuolemanriski jopa yhdeksänkertainen verrattuna 80 kilometrin tuntinopeutta ajavan.

Hirvet taas liikkeellä

Tähän aikaan vuodesta hirvet liikkuvat ravinnon perässä. Pajukot ja hiekoituksessa käytetty suola houkuttelevat hirviä tiealueelle. Myös tien vierustojen pelloille varastoidut rehupaalit houkuttavat tuoksullaan hirviä kerääntymään maanteiden läheisyyteen.

Kevään tullessa hirvieläinonnettomuuksien riski vielä kasvaa, kun hirvet siirtyvät kesälaitumille.

Yhteistyötä onnettomuuksien vähentämiseksi

Lapin ELY-keskus, Lapin Riistakeskus, paikalliset riistainhoitoyhdistykset ja alueen poliisi pyrkivät yhteisillä toimenpiteillä vähentämään hirvionnettomuuksia Kemi-Keminmaa-Tervola -alueella.

Kevään ja kesän aikana alueella viedään metsään nuolukiviä, laitetaan tienvarsille hirvinauhaa, käytetään siirrettäviä hirvivaroitusmerkkejä ja raivataan teiden suoja-alueita sekä lisätään tiedotusta, kerrotaan Lapin ELY-keskuksesta.

Autoilijoiden varovaisuudella, valppaudella ja ennakoinnilla on myös suuri merkitys onnettomuuksien ehkäisyssä.