Miten käy kiistellyn Malmin lentokentän? Nyt asia on eduskunnan käsissä

Yli 56 000 allekirjoitusta kerännyt, Malmin lentoaseman säilyttämistä vaativa kansalaisaloite luovutettiin tänään eduskunnan puhemies Maria Lohelalle.

Malmin lentokenttä
Lex Malmi
Lex Malmi-kansalaisaloitteen luovutus eduskunnalleRonnie Holmberg / Yle

Lex Malmi-kansalaisaloite esittää, että Malmin lentoasema säilytetään ilmailukäytössä. Kansalaisaloitteessa esitetään säädettäväksi laki (siirryt toiseen palveluun)Helsinki-Malmin lentopaikasta.

Lisäksi lentokentän ydinalue esitetään lunastettavaksi valtiolle rahallista korvausta tai maa-alueiden vaihtoa vastaan.

Perustuslain mukaan vähintään 50 000 äänioikeutetulla Suomen kansalaisella on oikeus tehdä eduskunnalle aloite lain säätämiseksi.

– Nyt asioista voidaan päättää valtakunnallisella tasolla. Lentoasema on perusluonteeltaan valtakunnan, ei yhden kaupungin asia, toteaa Malmin ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen.

Lentokentän alueesta on vireillä Hyvösen mukaan myös suojeluesitys. Malmin lentokenttä on valittu lisäksi Euroopan uhanalaisten kulttuurikohteiden listalle.

Helsingin kaupunki omistaa Malmin lentokentän maa-alueen. Kunta päättää kaavoituksella maankäytöstä alueellaan. Se on oleellinen osa kunnallista itsehallintoa. Kaupunginvaltuusto hyväksyi lokakuussa yleiskaavan, jossa lentokentän alue varataan asumiselle.

Myös maan hallitus on todennut pariin otteeseen, että Malmin kenttä on asuntorakentamisaluetta.

– Laista tulee yhteistoimintaa ja monimuotoista kehittymistä tukeva laki, joka mahdollistaa sen, että Malmin lentoasemaa lähdetään lopultakin kehittämään sekä ilmailun että muun liiketoiminnan ja myös asumisen kannalta. Kyllä sinne kentän reunalle asumista mahtuu, kun tahtoa vain on, Hyvönen painottaa.

Malmin lentokenttä vihkiäiset.

Nyt kansalaisaloite jatkaa eduskuntaan, missä siitä käydään lähetekeskustelu ja asia viedään valiokuntakäsittelyyn. Tarvittaessa pyydetään lausunto perustuslakivaliokunnalta.

Eduskuntatiedotuksesta kerrotaan, että Lex Malmi-kansalaisaloite tulee eduskunnan lähetekeskusteluun suureen saliin lähiviikkoina, mahdollisesti jo ensi viikolla. Samalla selviää minkä valiokunnan käsittelyyn aloite siirtyy. Valiokuntakäsittelystä asia palaa ehdotuksella.

Kokoomuksen Nuorten Liiton puheenjohtaja, helsinkiläinen Daniel Sazonov kommentoi tuoreeltaan Uuden Suomen puheenvuorossaan (siirryt toiseen palveluun) kansalaisaloitteen luovuttamisen merkitystä Helsingin kaupungin päätöksenteon kannalta.

"Jos aloite menee läpi eduskunnassa, 178 muualta kuin Helsingistä valittua edustajaa sanelevat, miten Helsingin maita tulisi käyttää", oikeustieteen opiskelija Sazonov kirjoittaa. Hän on Helsingin Kokoomuksen kuntavaaliehdokas.

Erillisellä lainsäädännöllä ei ole aiemmin juurikaan säädetty yksittäisten maa-alueiden käytöstä. Poikkeuksena ovat luonnonsuojelualueiden perustamiset ja valtion maille perustettavat kansallispuistot, joista säädetään lailla.