Suomen aamutaivaalla havaittiin kirkas valoilmiö – "Se valaisi koko peltoaukean"

Kirkkaasta valoilmiöstä tehtiin keskiviikkoaamuna kymmeniä havaintoja eri puolilta Suomea.

Kuvakaappaus URSA:n Taivaanvahti-havaintojärjestelmästä. Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle

Keskiviikkona aamulla puoli seitsemän aikaan tehtiin havaintoja taivaalla liikkuneesta kirkkaasta valoilmiöstä. Tähtitieteellisen yhdistyksen URSA:n internetissä ylläpitämään Taivaanvahti-havaintojärjestelmään (siirryt toiseen palveluun) on kirjattu kuutisenkymmentä havaintoa ympäri Suomea. Taivaanvahdissa ilmiötä kuvataan "merkittäväksi tulipalloksi".

Yle Pohjanmaan tavoittama silminnäkijä kuvaili havaintoaan näin:

"Vaasantietä kohti Ylihärmää ajaessani erittäin kirkas valoilmiö valaisi koko peltoaukean. Näin taivaalla todella ison kirkkaan valopallon, joka tuli kovaa kyytiä alaspäin ja muutama sata metriä ennen maahantuloa se alkoi hajota. Kaikki oli ohi muutamassa sekunnissa."

Vaasan Andromedan puheenjohtaja Kaj Höglundin mukaan kyseessä on todennäköisesti meteori.

– Vahvasti näyttää siltä, että kyseessä on meteori, joka on tullut ilmakehään. Sen sammumispiste on yleensä hyvin korkealla ilmakehässä, joten on vaikea tässä vaiheessa sanoa, onko mitään tullut maahan asti. Olisi tietysti hienoa, jos löytyisi meteoriitti, Höglund sanoo.

Tähdenlento eli meteori on avaruudesta maahan tippuva pieni kivi, meteoroidi, joka palaa ilmakehässä muodostaen valoilmiön. Meteoroidista tulee meteoriitti, jos se selviää maan pinnalle asti.

Keskiviikkoaamun 8. helmikuuta kello 6-7 välillä tehdyt havainnot Ursan Taivaanvahti-sivustolla. Kuva: Hanne Leiwo / Yle

Löytyminen epätodennäköistä

Maahan sataa taivaankappaleita koko ajan. Tietokirjailija Matts Andersénin mukaan jopa sata tuhatta kiloa joka vuorokausi. Meteoriitin löytyminen on kuitenkin epätodennäköistä.

– Edellisen kerran Suomesta on löytynyt meteoriitti 1970-luvun alussa. Vuoden aikana Suomeen tulee todennäköisesti useampia tulipalloja, mutta Suomi on laaja ja harvaanasuttu maa, joten meteoriittien löytyminen on hyvin harvinaista, Kaj Höglund sanoo.