Valtio osti Oulujärven paratiisisaaren suojelualueeksi: "Virkistyskäyttö tulee jatkumaan"

UPM on saanut kaupaksi viime kesästä saakka myynnissä olleen Ärjänsaaren. Kauppoja on hieronut ison yhtiön kanssa Kainuun ELY-keskus.

luonnonsuojelu
Ilmakuva Ärjänsaaresta
Ärjänsaari.UPM

Kainuun ELY-keskus on ostanut valtiolle metsäyhtiö UPM:ltä reilun 270 hehtaarin kokoisen Ärjänsaaren (siirryt toiseen palveluun) (Ympäristöministeriö). Saari on ollut myynnissä viime kesästä saakka.

Ylijohtaja Kari Pääkkönen kertoo, että valtiolle Ärjänsaaren kauppa on merkittävä ja että sitä on haviteltu pitkään saaren monimuotoisuuden vuoksi.

– Ärjänsaari on poikkeava kohde muihin metsäkiinteistöihin nähden, siellä on erikuntoista ja myös suojeltua rakennuskantaa. Saarella on myös ollut toimintoja, joiden vaikutuksia saareen piti myös arvioida, Pääkkönen kertoo.

Ärjänsaaren hiekkarantaa.
Ärjänsaaren hiekkarantaa.UPM

Yle kertoi vain päivää ennen kaupan julkituloa, että neuvottelut Ärjänsaaren kaupasta ovat loppusuoralla.

– Kun neuvottelukumppanina on iso yhtiö, niin yksityiskohtia tahtoo olla paljon. Mutta saarella on käyttöhistoriaa jo lähes sadan vuoden ajalta, se on hyvin tunnettu kohde ja kaikin puolin sitä on dokumentoitu hyvin, niin tietoa oli tarpeeksi kaupan tekemiseksi, ylijohtaja Kari Pääkkönen kertoo.

– Tällä kaupalla voidaan varmistaa, että alueen virkistyskäyttö tulee jatkumaan. Se on ollut kansalaispalautteessa tärkeänä esiin noussut asia. Siihen on varmasti jatkossa paremmat mahdollisuudetkin, kun Ärjänsaari siirtyy Metsähallituksen luontopalveluiden hallintaan ja he suunnittelevat sen käyttöä.

Ärjänsaari pysyy siis avoimena veneilijöille ja retkeilijöille omistajavaihdoksen jälkeenkin. Valtioneuvoston asetuksella siitä perustetaan aikanaan luonnonsuojelualue. Saaressa sijaitsevan vanhan lomakylän rakennusten kohtalo ratkaistaan myöhemmin alueen hoidon ja käytön suunnittelun yhteydessä.

Hiekkadyynit ja rantatörmät

Ärjänsaaren historia värikäs: se on ollut lappalaisten laidun- ja riittipaikka, 1860-luvulla merirosvojen tukikohtana ja lomailukäytössä 1920-luvulta alkaen, kun se siirtyi Kajaanin Puutavara Osakeyhtiön omistukseen. Saaressa sijaitsee viisi kiinteistöä.

Ärjänsaari kuluu Natura 2000-ohjelmaan ja valtakunnalliseen rantojensuojeluohjelmaan. Saaressa on rakennushistoriallisesti arvokkaita rakennuksia ja muinaismuistolain nojalla rauhoitettuja alueita.

– Saaresta tulee kokonaisuudessaan luonnonsuojelualue, ja kaikki toimet tähtäävät siihen jo tällä hetkellä, sanoo ympäristöministeriön ylitarkastaja Päivi Gummerus-Rautiainen.

Ärjänsaaren metsää.
Ärjänsaaren sisäosien metsää.UPM

Kajaanin Purjehtijoiden puheenjohtaja Pekka Pajala ilahtui kuullessaan Ärjänsaaren päätymisestä valtion omistukseen.

– Voisin kuvitella, että ostaja on tavallisen kansalaisen kannalta paras mahdollinen.

Pajalalla on muutama toive Metsähallituksen luontopalveluille.

– Jos UPM:n tekemä laituri kuuluu kauppaan, niin sillä pärjää. Mutta jos laituri ei kuulu kauppaan, niin sitten sinne pitää laituri saada. Muuten ei isommilla veneillä pääse rantaan. Perusnuotiopaikat ja vessat ovat olennaisimmat asiat tällaisessa luontokohteessa, varmaan niitä on syytä kohentaa. Ne ovat vähän tilapäisen oloisia tällä hetkellä.

Korjattu 9.2.2017 kello 8:11: Ärjänsaari on ollut lomailukäytössä 1920-luvulta alkaen, ei 1720-luvulta alkaen, kuten jutussa aiemmin mainittiin.