Kotkaan hamutaan isoa startup-keskittymää – Xamkin opiskelijat ja yritykset entistä tiiviimpään yhteistyöhön

Kotkansaarelle on tarkoitus rakentaa Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulun uusi kampus, joka tavoittelisi digitaalisuudessaan maan kärkeä. Datariinassa testataan jo kampuksellekin sopivia toimintoja.

Kymenlaakso
Kotkassa järjestettiin viime vuonna toistamiseen  *ship - Startup Festival. Tapahtuman kasvattaminen liittyy myös nyt vireillä olevaan yhteistyöhön.
Kotkassa järjestettiin viime vuonna toistamiseen *ship - Startup Festival. Tapahtuman kasvattaminen liittyy myös nyt vireillä olevaan yhteistyöhön.Antti Ojala / Yle

Kotkan kaupungin, Xamkin ja Cursorin yhteinen ponnistus pyrkii saamaan koulu- ja yritysmaailman kohtaamaan sekä startup-keskittymän Kotkaan. Sopimus uudesta yhteistyöstä allekirjoitettiin keskiviikkona.

Tavoitteena on synnyttää Datariinaan kansallisesti merkittävä startup-keskittymä. Samalla Kotkaan halutaan kehittää digitalisaation ja startup-toiminnan ympärille muodostuvaa tutkimus-, kehitys- ja koulutusympäristöä.

– Kotkasta halutaan innovatiivinen uuden ajan oppimisympäristö, sanoo Kotkan kehitysjohtaja Terhi Lindholm.

– Ilmapiirin ja vetovoiman uudistaminen ovat tärkeimpiä askeleita tässä, sanoo Xamkin kehitysjohtaja Kalevi Niemi.

Datariinan startup-toiminta tukee Kotkaan rakennettavaa Xamkin uutta korkeakoulukampusta, jonka pitäisi valmistua 2020-luvun alussa. Paikaksi sille on suunniteltu Kotkansaarta sekä kantasatamaa.

– Todennäköisesti alkusyksystä saadaan investointipäätös kampuksen suhteen.

Ilmapiirin ja vetovoiman uudistaminen ovat tärkeimpiä askeleita.

Xamkin kehitysjohtaja Kalevi Niemi

Kotkan startup-festivaalissa ja Datariinassa jo testattu eri toimintamalleja

Kotkan keskustassa Kotkansaarella sijaitseva digitaalisen liiketoiminnan yrityskeskus Datariinassa toimii jo nyt ohjelma, mikä on Cursorin digitalisaation ohjelmapäällikön Petri Tolmusen mukaan osaltaan yhteistyöhön valmistavaa toimintaa.

– Tavoitteena on kehittää hyviä toimintamalleja, joiden ympärille kannattaa rakentaa seinät kun uutta kampusta lähdetään suunnittelemaan.

Startup-yritysten nopeaan kasvuun liittyviä projekteja on Kotkassa vireillä muitakin.

– Esimerkiksi Ship-startup-festivaali on parissa vuodessa kasvanut 40 osallistujan tapahtumasta 400 osallistujaan.

Alkuvaiheen startup-yrityksiä yhteen kokoava Ship-startup Festival on järjestetty Merikeskus Vellamossa Kotkassa kahtena kesänä. Se järjestetään myös tulevana kesänä samaan aikaan Tall Ships´ Races -tapahtuman kanssa.

Ammattikorkeakoulu sitoutuu yhteistyön myötä tukemaan Kotkan startup-tapahtumaa.

Ambulanssisimulaattori esimerkkinä osaavasta digitalisaatiosta

Tolmunen nostaa yritysmaailman ja koulujen välisestä vuorovaikutuksesta sekä digitalisaation hyödyntämisestä yhtenä esimerkkinä ammattikorkeakoululla juuri julkistetun ambulanssisimulaattorin.

– Siinä tuodaan uudenlainen oppimisympäristö digitalisaation kautta opiskelijoille. Toteutuksessahan on ollut runsaasti yrityksiä mukana. Kun luodaan uutta, yritykset osallistuvat, voivat tuotteistaa ja kaupallistaa osaamistaan kansallisesti ja kansainvälisesti.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa varsinaisesti maaliskuussa käyttöön tuleva simulaattori on suunnattu ensihoidon opetukseen. Ambulanssisimulaattoria kehitettiin kolme vuotta suomalaisten yritysten voimin.

Kotkan ja Haminan seudulla on tehty myös tiivistä yhteistyötä pelialan kanssa. Startup-ajattelumalli ei koske vain pieniä yrityksiä, vaan myös perinteisempiä aloja.

– Hyvä esimerkki on kiihdytystoiminta, jossa ovat olleet mukana Osuuspankki ja Pöyry. Niitä ei ehkä ensimmäisenä mielletä startup-kuvaan, sanoo Tolmunen.

Meidän täytyy karkeasti ottaen tietää, mille koulutusohjelmille ja opiskelijoille kampusta ollaan rakentamassa.

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulun hallituksen puheenjohtaja Jyrki Koivikko

Sotella oma vaikutuksensa

Sekä Kotkan kaupunki että Cursor panostavat ensimmäisenä vuonna yhteistyöhön 50 000 euroa. Kotkan kampukselle tulevan tutkimuspäällikön rekrytointi on sinettiä vaille valmis.

Kampuksen yhteyteen toivotaan muunkinlaista yhteistyötä yritysten kanssa. Tämänkaltainen hybridirakentaminen palvelisi hanketta.

Kymenlaakson sote-ratkaisulla on vaikutuksensa myös yhteistyösuunnitelmiin.

– Meidän täytyy karkeasti ottaen tietää, mille koulutusohjelmille ja opiskelijoille kampusta ollaan rakentamassa, sanoo Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulun hallituksen puheenjohtaja Jyrki Koivikko.

Cursorin Petri Tolmunen pitää kaupungin, korkeakoulun ja Cursorin yhteistyötä elintärkeänä Kaakkois-Suomelle.

– Meidän on pakko lisätä yhteistyötä jotta pysymme seutuna kilpailukykyisenä.