1. yle.fi
  2. Uutiset

Vielä kaksi vuotta lisää Soinia? Kaj Turunen: "Toivon niin"

Ajatus Jussi Halla-Ahosta perussuomalaisten puheenjohtajana ei saa savonlinnalaiskansanedustajaa syttymään.

Kaj Turunen
Kaj Turunen
Kansanedustaja Kaj Turunen (ps.).Petteri Paalasmaa / AOP

Kansanedustaja Kaj Turunen (ps.) on istunut viime aikoina kahdessa neuvottelupöydässä, joissa on setvitty Savonlinnan kannalta isoja asioita. Helmikuun puolivälissä on määrä julkistaa niin sanottu kompensaatiopaketti eli esitys toimenpiteistä, joilla valtiovalta pyrkii lievittämään Savonlinnan ahdinkoa sen jälkeen, kun Itä-Suomen yliopisto sulkee kampuksensa kaupungissa.

– Toivon, että pakettiin ollaan tyytyväisiä. Siinä on pyritty järjestämään koulutuspaikkoja Savonlinnaan ja muuta elinkeinoelämää kiihdyttävää toimintaa. On kuitenkin sovittu, että yksityiskohdista ei etukäteen kerrota julkisuuteen, Turunen sanoo Yle Mikkelin kansanedustajatentissä.

Myöhemmin keväällä pitäisi tehdä kiinalaisen sijoitusyhtiön kanssa investointisopimus Savonlinnaan perustettavasta biodieseltehtaasta, joka työllistäisi suoraan kymmeniä ja välillisesti arviolta satakunta ihmistä. Vielä ei kuitenkaan ole kerrottu, miten suurta sinivalkoista rahoitusosuutta kiinalaiset hankkeessa edellyttävät. Tehtaan varsinainen operaattori olisi Suomen Bioetanoli Oy.

– Sopimus kiinalaisten kanssa on määrä allekirjoittaa maaliskuussa. Tavoite on, että 200 miljoonan euron investointirahastosta rahoitetaan bioetanolitehtaan rakentaminen Kouvolaan ja biodieseltehdas Savonlinnaan. Rahaston perustamisen jälkeen mennään sitten yksityiskohtiin.

Kouvolaan on jo saatu valtiolta sitoumus 30 miljoonan euron energiatuesta. Turusen mukaan vielä ei ole päätetty, haetaanko tukea myös Savonlinnaan, mutta tarvittaessa Savonlinnan-tehdas pystytään rakentamaan ilman valtion tukeakin.

Miten vankalla rintaäänellä Turunen sitten uskaltaa vakuuttaa savonlinnalaisäänestäjille, että savu uuden uljaan biodieseltehtaan piipusta joskus kohoaa Savonlinnan taivaalle?

– Kyllä minä pidän sitä hyvin todennäköisenä. Mutta ensin pitää tietysti olla nimet paperissa.

Soinin ilmoitusta odotellessa

Perussuomalaisten perustamisesta tulee tänä keväänä kuluneeksi 22 vuotta, joista 20 vuotta puoluetta on yksinoikeudella johtanut Timo Soini. Ensimmäistä kertaa puolueen historiassa näyttää siltä, että Soini saa aidon haastajan, jos hän ensi kesän puoluekokouksessa hakee jälleen kerran jatkoa puheenjohtajuudelleen

Maahanmuuttokriitikkona profiloitunut Jussi Halla-Aho ilmoitti vuoden vaihteen alla "todennäköisesti" pyrkivänsä puheenjohtajaksi, eikä päätös Halla-Ahon mukaan riipu Soinin tekemisistä. Tässä asetelmassa Turunen ilmoittautuu Soinin tukijoukkoihin.

– Toivon, että Soini jatkaisi puheenjohtajan tehtävässä ainakin vielä kaksi vuotta eli tämän hallituskauden ajan, Turunen sanoo.

Soini on luvannut kertoa omista suunnitelmistaan "kevään korvalla". Turunen ei halua ottaa kantaa siihen, mikä olisi perussuomalaisten tulevaisuus, jos puoluetta johtaisi voimakkaasti mielipiteitä jakava, omiensa ihailema mutta monien karsastama Halla-Aho.

– En halua asialla lähteä spekuloimaan. Soinin ilmoitusta odotellessa, Turunen muotoilee.

Turusen omaan poliittiseen lähitulevaisuuteen kuuluu kuntavaaliehdokkuus, jota hän sanoo kansanedustajana pitävänsä "vähän kuin velvollisuutena". Ensi tammikuussa presidentinvaalien yhteydessä järjestetään ensimmäiset maakuntavaalit, joissa 18 maakuntaan valitaan maakuntavaltuusto. Ensimmäinen tehtävä uudella toimielimellä on valmistella sote-palveluiden järjestämisvastuun siirtyminen kunnilta maakuntiin.

– En ole vielä lopullisesti päättänyt, lähdenkö ehdolle maakuntavaaleihin. Voi kuitenkin olla, että siinä tulisi vähän liikaa tehtävää, jos hoidettavana olisi sekä kansanedustajan, kunnanvaltuutetun että maakuntavaltuutetun tehtävät, Turunen sanoo.

Lue seuraavaksi