Auringossa tapahtui jotain outoa yli 7 000 vuotta sitten – kunnon röyhtäisy vai pitkä hiljaisuus?

Tapahtuman jäljille päästiin tutkimalla tuhansia vuosia vanhan männyn vuosirenkaita.

Auringon voimakkaiden purkausten on arvioitu olevan suuri riski nykyaikaiselle tietoyhteiskunnalle. Kuva: NASA / EPA

Yli seitsemän vuosituhatta sitten Auringossa tapahtui jotain hyvin poikkeuksellista, mutta mitä, sitä ei vielä tiedetä.

Japanilaisen Nagoyan yliopiston johdolla toimineet tieteilijät pääsivät tapahtuman jäljille, kun he tutkivat eräiden poikkeuksellisen pitkäikäisten havupuiden vuosirenkaita.

Auringon tapahtumat olivat jättäneet jälkensä Kaliforniassa Yhdysvalloissa kasvaviin okakäpymäntyihin. Radiohiiliajoituksella tapahtuma sijoitettiin vuoteen 5480 ennen ajanlaskun alkua.

– Mahdollisimman luotettavan tuloksen saamiseksi hiilen radioaktiivisen isotoopin hiili-14 tasoja mäntynäytteistä mitattiin kolmessa labroratoriossa Japanissa, Yhdysvalloissa ja Sveitsissä, kertoo tutkija A.J. Timothy Jull Arizonan yliopistosta.

Vuonna 5480 eaa hiili-14:n määrän muutos vuosirenkaissa oli niin iso, että vastaavaa tiedetään tapahtuneen vain vuosina 775 ja 994.

Auringon tapahtumat olivat jättäneet jälkensä Kaliforniassa Yhdysvalloissa kasvaviin okakäpymäntyihin. Kuva: Stock Connection / REX / AOP

Tapahtuman aiheuttaja hämärän peitossa

Tutkijat eivät vielä tiedä, mikä nosti hiili-14:n määrää ilmakehässä ja sen kautta myös mäntyjen vuosirenkaissa. Heillä on kuitenkin eräitä teorioita.

– Uskomme että muutos Auringon magneettikentässä ja samanaikainen sarja voimakkaita purkauksia tai hyvin epäaktiivinen Aurinko ovat saattaneet aiheuttaa puiden vuosirenkaissa havaitut epätavallisuudet, sanoo tutkija Fusa Miyake.

Tutkijat haluavatkin seuraavaksi pureutua havaitun tapahtuman syihin. Ne voisivat paljastua vertaamalla vuoden 5480 eaa tapahtumaa viime vuosituhansina sattuneisiin muihin vastaaviin tapahtumiin.

Lisätietoa voisi tuoda myös muissa auringonkaltaisissa tähdissä sattuvien purkausten tarkkailu teleskoopeilla.

Auringon voimakkaiden purkausten on arvioitu olevan suuri riski nykyaikaiselle tietoyhteiskunnalle. Esimerkiksi Suomessa aurinkomyrsky listattiin viime vuonna yhdeksi suurimmista riskeistä maan sisäiselle turvallisuudelle.

Äärimmäisessä aurinkomyrskyjaksossa satelliitteihin perustuva tiedonsiirto keskeytyy, navigointi vaikeutuu, radiotaajuisesssa kommunikaatiossa esiintyy katkoksia ja sähkönjakelussa on ongelmia useiden päivien tai viikkojen ajan.