Hyppää sisältöön

"Katsokaa, tuolta saapuu ISIS" – opiskelijoiden sosiaalinen koe kuumensi tunteita kaduilla

Naiskolmikko pukeutui kasvot peittävään niqabiin ja lähti vaatteisiin ujutetun kameran kanssa kuvaamaan ihmisten reaktioita eri puolilla Oulun keskustaa.

Oululaiset Mari Jäntti, Emma Hinkula ja Sofia Hänninen pukeutuivat kasvot peittävään niqabiin osana sosiaalista koetta, joka tehtiin nuorten naisten Kontrastimedia-nimiseen verkkomediaan. Kuva: Salla Laurila / Yle

Kolme suomalaista nuorta naista kulkee kadulla tummat, koko vartalon peittävät asut yllään. Myös kasvot on peitetty, kuitenkin niin, että musta kangas jättää silmät näkyville.

– Katsokaa, tuolta saapuu ISIS!, huudahtaa yksi vastaantulevan porukan miehistä.

Oululaiset Mari Jäntti, Emma Hinkula ja Sofia Hänninen pukeutuivat kasvot peittävään niqabiin osana sosiaalista koetta, joka tehtiin nuorten naisten Kontrastimedia-nimiseen verkkomediaan.

– Me halusimme tehdä jutun, jossa olemme itse osallisina kokemassa ihmisten reaktioita. Mietimme pitkään, että mitä se voisi olla, kunnes joku meistä ehdotti niqabeja, Emma Hinkula, Kontrastimedian päätoimittaja selventää.

Hinkula kertoo, että maahanmuuttokeskustelu osaltaan vaikutti aiheen valintaan. Silti sosiaalisen kokeen tarkoituksena ei ollut ottaa siihen varsinaisesti kantaa. Sosiaalisen kokeen perimmäinen tarkoitus oli nähdä, miten ihmiset heihin reagoisivat.

Ensi alkuun ahdisti tosi paljon. Ihmisten tuijotus oli läpitunkevaa, eikä sitä voinut paeta.

Sofia Hänninen

– Niqab herättää paljon huomiota. Se on musta ja paljastaa ainoastaan silmät, joten jos niqab ei herätä huomiota, niin ei sitten mikään, Mari Jäntti täsmentää.

Eikö oululaisessa katukuvassa kuitenkin näe nykyisin kaikenlaista pukeutumista? Mari Jäntti arvioi, että vaikka hijab, joka peittää pukeutujansa kasvoja lukuunottamatta, onkin jo katukuvassa tuttu, hän ei ole koskaan tavannut niqabiin pukeutunutta ihmistä Oulussa.

– Ensi alkuun ahdisti tosi paljon. Ihmisten tuijotus oli läpitunkevaa, eikä sitä voinut paeta. Tietenkin ihmiset näkivät vain sen, että sinulla on kaapu päällä. Tottakai se, että kukaan ei näe kasvojasi herättää huomiota, Sofia Hänninen kuvailee.

Vartijan silmässä

Naiskolmikko kertoo, että heidän sosiaalinen koe herätti monenlaista reaktiota kadunkulkijassa. Päällimmäisenä oli avoin ihmettely.

– Moni varmaan oletti, että emme ymmärrä mitä he sanovat. Eräs mummo kommentoi, että herranjumala. Kävelykadulla vanhempi mies katseli meitä pitkään ja tuli kyselemään, miksi pukeudumme näin, Jäntti luettelee.

– Kysyin, oliko miehellä jotain asiaa. Hän vastasi minulle, ettei ollut koskaan ennen nähnyt näin nuoria tyttöjä niqabiin pukeutuneena, Sofia Hänninen muistelee.

Jäntti kertoo, että loppua kohden ihmisten reaktiot alkoivat herättää jo ärsytystä.

Me teimme tämän jutun siksi, että halusimme näyttää, miten niqabeihin pukeutuneisiin naisiin reagoidaan Oulussa.

Sofia Hänninen

– Lopulta halusin oikein ylpeästi näyttää, että täällä me ollaan. Minulla ei ollut ahdistunut olo missään vaiheessa.

Emma Hinkula arvioi, että jos joku pukeutuu päivittäin niqabiin, henkilöllä täytyy olla hyvä itsetunto. Asu on suomalaisessa katukuvassa varsinainen katseenkerääjä, eikä huomio välttämättä ilmene myönteisenä.

Valkean Sokoksen liikkeessä vartija lähti avoimesti seuraamaan tyttöseuruetta, Jäntti kertoo.

– Hän ei millään tavalla mielestäni yrittänyt peitellä sitä, Hänninen jatkaa.

Sofia Hänninen kertoo, että Kontrastimedian omassa, sosiaalisesta kokeesta julkaistu verkkoartikkeli keräsi kommentteja juuri tämän tapauksen osalta. Moni epäili tyttöjen käyttäytyneen normaalista poikkeavasti, koska vartija kiinnitti heihin niin paljon huomiota.

– Olen eri mieltä. Lähdimme liikkeelle asenteella, että käyttäydymme kuten normaalistikin.

Vihaista liikehdintää somessa

Sosiaalisesta kokeesta julkaistu verkkoartikkeli (siirryt toiseen palveluun) ja sen sosiaalisen median jako Facebookin ryhmä Puskaradio Oulussa herätti lukijoissaan aika paljon reaktioita. Naiskolmikko kertoo, että moni suhtautui tähän jopa vihamielisesti.

– Me teimme tämän jutun siksi, että halusimme näyttää, miten niqabeihin pukeutuneisiin naisiin reagoidaan Oulussa. Tuntuu, että somessa monella meni tässä aiheessa puurot ja vellit ihan sekaisin. Osa kommentoineista alkoi puhua kaikista maahanmuuton ongelmista, mutta se ei ollut pääpointtimme.

Huomiota herättävät ja tabuja esiin nostavat artikkelit ovat koko ammattikorkeakouluprojektista alkaneen Kontrastimedian konsepti.

Sofia Hänninen selventää, että media haluaa pureutua aihealueisiin, joita muut eivät ehkä vielä ole tarkastelleet.

– Jälkikäteen selvitimme, että muutama samankaltainen juttu oli toteutettu jo Helsingissä. Siellä näkyy varmaan enemmän niqabiin pukeutuneita, mutta en minäkään niitä Oulussa ole tavannut.