Yrittäjyys vetää alle kolmikymppisiä – oma työpaikka halutaan luoda itse

Nuoria houkuttaa yrittäjiksi vapaus ja halu tehdä itse oma työpaikka esimerkiksi maaseudulla. Toisaalta työelämän muutokset ovat myös omiaan ajamaan nuoria yrittäjiksi.

yrittäjyys
Autokauppiaat Laura ja Miika Pallari nojailevat myyntiartikkeliin liikkeensä pihalla Tervolassa.
Tervolalaiset Laura ja Miika Pallari perustivat syyskesällä 2016 autoliikkeen pitkällisten yrittäjähaaveiden toteutumaksi. Tavoitteena on työllistää pitkällä tähtäimellä molemmat kokoaikaisesti omassa yrityksessä.Antti Heikinmatti / Yle

Tervolalaisessa Pallarin perheessä on tehty syksystä lähtien töitä omassa yrityksessä. Vaihtoautokauppa työllistää tällä hetkellä alle kolmikymppiset Lauran kokopäiväisesti ja Miikan osa-aikaisesti.

Oma autokauppa kotikylällä on ollut pitkäaikaisen haaveen toteutuma, kertoo Miika Pallari.

– On ollut pitkään haaveena yrittäjäksi ryhtyminen ja toisaalta oli halu löytää töitä tästä kotikylältä, kun päivittäinen työmatka kaupunkiin on kuitenkin aika pitkä.

– Sitten oikeastaan kaikki palaset loksahti kohdilleen ja haaveista tuli totta.

Tilastoissa lievää nousua

Maaseudun Tulevaisuus kertoi hiljan tuoreista mielipidekyselyistä, joiden perusteella yrittäjyys kiinnostaa nuoria (siirryt toiseen palveluun) – erityisesti maaseudulla.

Nuorten yrittäjähenkisyys näkyy jonkin verran myös perustettujen yritysten tilastoissa. Suomen uusyrityskeskuksen tilastojen mukaan alle kolmikymppisten osuus on ollut lievässä kasvussa paria viime vuotta lukuun ottamatta.

Tämän on havainnut myös Meri-Lapin uusyrityskeskuksen neuvoja Kimmo Nurmos. Hänen mukaansa nuoret – kuten yhteiskunta yleisemminkin – suhtautuvat yrittäjyyteen nyt positiivisemmin kuin ennen.

– Toisaalta työelämä muuttuu ja nuoret ovat tottuneet siihen, että työpaikka ei olekaan välttämättä se sama eläkkeelle asti. Työt on tyypillisesti epätyypillisiä, Nurmos muistuttaa.

Karoliina Alaniemi ompelee omassa yrityksessään.
Karoliina Alaniemi perusti oman ompelimon Tornioon vajaa kolme vuotta sitten.Antti Heikinmatti / Yle

Joustoa suhtautumisessa yrittäjyyteen

Nuorille yrittäjyyskään ei ole välttämättä elämänmittainen ura, vaan välillä voidaan olla esimerkiksi palkkatöissä tai opiskelemassa. Tämä on myös torniolaisen 24-vuotias Karoliina Alaniemen yrittäjätarina.

Ensimmäinen yritys ompelimon perustamiseksi vaihtui välillä opiskeluihin.

– Silloin se tuntui liian vaikealta. Ei ollut siihen valmis vaan tarvitsi vielä vähän lisää kokemusta varsinkin asiakkaiden kohtaamisesta ja myyntityöstä, Alaniemi miettii.

Myynnin ammattitutkinnon työharjoittelu torniolaisessa vaateliikkeessä nosti yrittäjyysidean taas pinnalle. Yhteistyö saman oven takana toimivan vaateliikkeen kanssa on auttanut myös arjessa selviämisestä, sanoo Karoliina Alaniemi.

Valmiudet vaihtelevat, uskoa riittää

Yritysneuvoja Kimmo Nurmoksen mukaan nuorten valmiudet yrittäjänä toimimiseen vaihtelevat. Osalla on lähinnä idea ja intoa.

– Osalla on hyvinkin vahvat perustiedot ja verkostot valmiina. Tärkeintä menestymisen kannalta olisi kuitenkin toimialan tuntemus, Nurmos painottaa.

Onhan tämä monipuolista, jokainen päivä on erilainen. Ja saa itse päättää työajoista.

Karoliina Alaniemi

Ompelimoyrittäjä Karoliina Alaniemi myöntää, että yrittäjänä joutuu tekemään pitkiä päiviä ja välillä työt seuraavat kotiin asti. Myös vapaiden pitäminen on toisinaan tuntunut hankalalta järjestää.

Yrittäjyys on kuitenkin ollut vaivan arvoista.

– Onhan tämä monipuolista, jokainen päivä on erilainen. Ja saa itse päättää työajoista, Alaniemi listaa.

Pallarin yrittäjäperheen haaveissa on jo laajentaminen: keväällä samoissa tiloissa on aikeissa avata autokorjaamo. Pitemmällä tähtäimellä oman yrityksen toivotaan työllistävän myös Miikan kokopäiväisesti, jotta pitkät työmatkat saisivat jäädä.

– Sitä en osaa sanoa, että onko se kuukauden päästä vai puolen vuoden vai vuoden tai kahden päästä, mutta kyllä tässä kovasti sitä kohti mennään että tästä liiketoiminnasta saisi kahdelle ihmiselle palkan ulos. Ja uskonkin, että siihen jossakin vaiheessa päästään, Miika Pallari sanoo.