1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Populismi on pilapiirtäjälle hedelmällinen mutta myös vaikea aihe piikiteltäväksi – "Trollaus on lähtenyt käsistä"

Vastikään Ranskan valtiolta ritarin arvonimen ansainnut oululainen sarjakuvataiteilija Ville Ranta kertoo seuraavansa tarkasti tulevat Ranskan presidentin vaalit, mutta painottaa pilapiirrostensa painottuvan Suomeen jatkossakin.

Kotimaan uutiset
Ville Ranta
Vaikka arvomerkkien kerääminen ei millään muotoa ole Ville Rannan tavoitteena, on tehdystä työstä mukava saada tunnustusta.Marko Pinola / Yle

Radiostudion vieraaksi astuu kiireinen, mutta herkästi hymyilevä mies. Aihetta touhukkaaseen kulkuun ja iloon riittääkin: Oululaisen sarjakuvataiteilija Ville Rannan pilapiirroksia ilmestyy kaksi kertaa viikossa Demokraatti- sekä Kirkko & kaupunki -lehdessä ja uusi sarjakuvakirjakin on kovaa vauhtia valmistumassa.

Tekemisen tuoksinassa on tullut ansaittua ritarin arvonimikin.

– Hirveän hauska tämä ritari-nimitys näin suomalaisesta näkökulmasta, Rantaa virnistää näyttäen rintapieluksessa komeilevaa Ordre National du Mérite -arvomerkkiä, jonka Ranskan valtio on myöntänyt työstä suomalaisen ja ranskalaisen kulttuurin saralla.

Motivoitunut vihan ilmapiiristä huolimatta

Vaikka titteleiden kerääminen ei millään muotoa ole Rannan tavoitteena, on tehdystä työstä mukava saada tunnustusta.

– On tietysti tosi kiva saada suurelta sarjakuvamaalta huomionosoitus, vaikkakaan en minä Ranskassa mikään suuri tähti ole. Kovasti olen tehnyt ja teen edelleen töitä, että kirjani leviäisivät hyvin Ranskassa, lähes kaikki sarjakuva-albumit ranskankielelle käännättänyt taiteilija kertoo.

Tunnustus tuntuu sitäkin mukavalta, kun tarkastelun alla on aikamme henki – kaikkeen tartutaan vihamielisesti, kaikki asiat halutaan ymmärtää tarkoituksellisesti vääriin. Näin ollen piikittelevään sävyyn nojaava pilapiirrostaide ei ole säästynyt vihapuheelta sekään.

Pilapiirroksissa voi purkaa auki disinformaation muodostamisen tapaa ja ironisoida sitä, kun porukka on tahallisen väärinymmärtämisen haltioissa.

Ville Ranta

– Populismi on pilapiirtäjälle todella vaikea aihe, koska trollaus on lähtenyt tosi paljon käsistä. Ihan tavallisia pilapiirroksia kutsutaan vihapuheeksi somessa ja väärän informaation työntäminen tahallaan joka paikkaan on muotia. Pitää muistaa, että pilapiirtäjä käyttää absurdia, provokaatiota, tunteiden herättämistä, Ranta puhisee ja jatkaa,

– Olen motivoitunut työssäni vihamielisestä ilmapiiristä huolimatta, vaikka se toki väsyttää välillä. Pilapiirroksissa voi purkaa auki disinformaation muodostamisen tapaa ja ironisoida sitä, kun porukka on tahallisen väärinymmärtämisen haltioissa.

Pilapiirroksiin riittää ammennettavaa

Pilapiirroksiin ammennettavaa yhteiskunnallista muutosta onkin luvassa jo lähitulevaisuudessa. Esimerkiksi Ranskan huhtikuussa käyntiin pyörähtävät presidentinvaalit on hedelmällinen aihe pilapiirtäjälle.

Arvomerkki.
Ordre National du Mérite -arvomerkkiMarko Pinola / Yle

– En usein piirrä Ranskasta mutta oikeistopopulistisen Marine Le Penin edesottamukset ovat kuitenkin sellaiset, että saatan niihin tarttua vaalien aikaan. Tällainen tarkempi toisten Euroopan maiden politiikan käsittely, sitä en kovin usein kuitenkaan tee. Suomi edellä koetan mennä.

Pilapiirrosten rinnalla Ranta keskittyy myös ei-poliittiseen tuotantoon sarjakuvakirjojen muodossa. Hän tekee parhaillaan töitä teoksen parissa, jossa päähahmo on kuka muukaan kuin ritari.

– Ritari on miehisen kulttuurin hyvin pitkälle satirisoitu hahmo. Hän elää kunniakäsitysten ja asioiden hierarkkisessa illuusiossa. Kyseessä ei ole pamfletti vaan sarjakuvaromaani, jossa tarina ja henkilöt ovat pääosassa, eivät niinkään yhteiskunnalliset asiat tai satiiri.

– On hyvä olla itsekin ritari, siitä saa ikään kuin sisältäpäin kokemuksen, Ranta lohkaisee vielä loppuun.

Muokattu klo 12:46. Täsmennetty juttuun, että Rannan teoksia ranskankielelle on kääntänyt Kirsi Kinnunen.

Lue seuraavaksi