Pääministeri Sipilä: Maailmanpolitiikan tilanne huolestuttaa

Eduskunnan kevätistuntokausi alkoi toden teolla tänään keskiviikkona, kun pääministeri Sipilä esitteli eduskunnalle hallituksen suunnitelmat tälle vuodelle.

Juha Sipilä
Pääministeri Juha Sipilä antoi pääministerin ilmoituksen eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 8. helmikuuta 2017. Etualalla valtiovarainministeri Petteri Orpo.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) esitteli eduskunnalle hallituksen suunnitelmat tälle vuodelle. Etualalla valtiovarainministeri Petteri Orpo.Markku Ulander / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kiinnitti eduskunnan kevätistuntokauden käynnistäneessä esittelypuheenvuorossaan huomion hallituksen omien toimien lisäksi myös kansainväliseen politiikkaan.

– Tänä vuonna edessä on useita eurooppalaisia vaaleja, joiden tuloksia varmaan harva rohkenee enää ennustaa. Vaalikamppailut, niihin mahdollisesti kohdistuvat vaikutusyritykset ja vaalien lopputulokset voivat vaikuttaa toimintaympäristöömme merkittävästi, Sipilä sanoi puheenvuorossaan.

Sipilä ei eritellyt puheessaan mihin vaaleihin hän viittasi, mutta tänä vuonna käydään esimerkiksi presidentinvaalit Ranskassa, jossa vaaleihin valmistautuu äärioikeistolaisen kansallisen rintaman puheenjohtaja Marine Le Pen. Hollannissa taas parlamenttivaalien mielipidemittauksien kärjessä on oikeistopopulisti Geert Wildersin johtama vapauspuolue.

Maailma on myrskyisä.

Pääministeri Juha Sipilä

Sipilä sanoi maailmanpolitiikan tilanteen huolestuttavan, mutta jatkoi Suomen kunnioittavan vaalituloksia.

– Maailma on myrskyisä. Iso-Britannian kansanäänestyksessä enemmistö valitsi brexitin. Yhdysvalloissa kansa äänesti presidentiksi Donald Trumpin, Sipilä totesi.

– Ystävien kanssa voi olla asioista myös eri mieltä. Se on luonnollista, eikä sitä pidä sen paremmin hätkähtää kuin suurennella.

Eduskunnan kiireinen kevät

Puheenvuorossaan Sipilä luetteli myös hengästyttävän määrän esityksiä, joita hallitus on tuomassa eduskunnan käsiteltäväksi kevätkauden aikana. Hallitus on tuomassa eduskuntaan 121 lakiesitystä ja seitsemän selontekoa.

Suurimpina uudistuksina käsittelyyn tulevat esimerkiksi sote-uudistukseen liittyvät lait sekä ammatillisen koulutuksen reformi.

Sipilä toisti jälleen, että uusia leikkauksia ei tarvita, vaan neljän miljardin säästöpäätökset on nyt tehty.

– Olemme sitoutuneet uudelleen kohdentamisiin, rakenteellisiin uudistuksiin ja työllisyystoimiin, ettei uusia leikkauksia tarvita, Sipilä sanoi.

Pääministerin ilmoituksen eli esittelypuheenvuoron jälkeen kaikki eduskuntapuolueet pitävät ryhmäpuheenvuorot. Niiden jälkeen alkaa edustajien vapaa keskustelu.

Valtiopäivien avajaiskeskustelu on ensimmäinen tilaisuus hallitukselle ja oppositiolle ottaa mittaa toisistaan pitkän tauon jälkeen.