Mediatutkija patistaa päättäjät someen – siellä oltava missä muutkin

Kuntien päättäjät käyttävät sosiaalista mediaa kovin vaihtelevasti, Etelä-Savossa alle puolet kuntapäättäjistä on somessa työnsä puolesta, Pohjois-Karjalassa neljä viidestä.

sosiaalinen media
Kangasniemen kunnanjohtaja Johanna Luukkosen selfie, jossa lisäksi Pälkäneen kunnanjohtaja Janita Koivisto ja Iitin kunnanjohtaja Riku Rönnholm.
Kangasniemen kunnanjohtaja Johanna Luukkosen selfie, jossa lisäksi Pälkäneen kunnanjohtaja Janita Koivisto ja Iitin kunnanjohtaja Riku Rönnholm.Johanna Luukkonen

Kangasniemen kunnanjohtaja Johanna Luukkonen on kova somettaja. Hänellä on omat Facebook-sivut kunnanjohtajana, ja päivityksiä tulee jopa useita kertoja päivässä, viikoittain vähintään. Hän on myös Twitterissä ja Instagramissa.

– Haluan olla kunnanjohtaja, joka kertoo niistä asioista, jotka ovat minun arjessani, Luukkonen perustelee oloaan sosiaalisessa mediassa.

Luukkonen on tyytyväinen kuntalaisten vastaanottoon: joku saattaa vastata kadulla, toinen kommentoi verkossa, peukuttaa tai kertoa omasta arjestansa. On äärimmäisen asiallista vaikka siellä ollaan eri mieltäkin.

- Täytyy olla joku epävirallinen kanava käydä vuoropuhelua. Jos kunnanjohtajan työtä ei tee näkyväksi, se jää kasvottomaksi, hän sanoo.

Luukkonen huomauttaa, että some on nuorten ja nuorten aikuisten kanava, ja jos heihin haluaa yhteyttä, on syytä olla siellä. Luukkonen kuvaa itseään mieleltään nuoreksi, vaikka iän numero on jo yli 50. Facebookissa hänellä on paljon myös ikääntyneempää väkeä tykkääjinä ja ystävinä.

Kunnanjohtaja Johanna Luukkonen seuraa itse somessa sähköistä mediaa, muiden somepäivityksiä ja etenkin Kangasniemeä.

Tutkija patistaa päättäjiä someen

Poliitikkojen ja median suhteita tutkinut professori Pekka Isotalus Tampereen yliopistosta antaa suorastaan ukaasin päättäjille mennä sosiaaliseen mediaan.

– Paikallisten poliitikkojen pitäisi mennä sosiaaliseen mediaan aktiivisemmin. Se on sellainen paikka, jossa päättäjien pitää nykyisellään olla, koska siellä ovat kansalaisetkin.

Sosiaalinen media mahdollistaa keskutelun, mutta aina niin ei käy. Tähän ovat kiinnittäneet huomiota useammatkin tutkimukset, esimerkiksi Kunnallisalan kehittämissäätiö joulun alla: syyllistytään ohipuhumiseen eikä toimita Facebookin ihanteiden mukaisesti eli keskustella.

Pääministerikin tiedottaa, ei keskustele

Professori Isotalus nostaa esimerkiksi pääministeri Juha Sipilän: Sipilä lähettää tiedottavia viestejä Twitterissä mutta ei juuri keskustele.

– Päivä päivältä some on yhä arkipäiväisempi väline kansalaisten ja päättäjien keskustelussa, vuorovaikutuksessa, yhä luontevampi osa sitä. Sitä voi käyttää esimerkiksi uusien ideoiden keräämiseen, kehittelemiseen, niistä keskustelemiseen ja arvioimiseen monella eri tavalla, Isotalus linjaa.

Etelä-Savossa somettajat harvassa

Kunnallisen kehittämissäätiön tutkimus kertoo, että Etelä-Savossa kuntapäättäjät somettavat harvemmin kuin muualla Suomessa. Eteläsavolaisista kuntapäättäjistä 42 % käyttää jotakin soaiaalista mediaa, yleisimmin Facebookia. Koko maassa kuntapäättäjistä somettaa 56 %.

Naapuri Pohjois-Karjala on toista maata. Siellä some-päättäjiä on neljä viidestä.

Toki Etelä-Savossakin some on lisännyt suosiotaan: vielä kolme vuotta sitten 65 % kuntapäättäjistä ilmoitti, ettei käytä sosiaalista mediaa kunnan tehtävien hoitamiseen. Nyt ei-väen prosentti on 58.