Palkkakiista lamaannutti poliisin – brasilialaiskaupunki ajautui väkivaltaan ja ryöstelyyn

Brasilialaista Vitórian kaupunkia ravistelevissa väkivaltaisuuksissa on kuollut kymmeniä ihmisiä.

Brasilia
Poliisien lakkoa vastustavat mielenosoittajat polttivat renkaita tiistaina Vitórian kaupungissa Brasiliassa.
Poliisien lakkoa vastustavat mielenosoittajat polttivat renkaita tiistaina Vitórian kaupungissa Brasiliassa. Gabriel Lordello / EPA

Brasilialaista Vitórian kaupunkia on ravistellut poikkeuksellinen rikosten ja väkivallan aalto. Yli 80 ihmistä on saanut surmansa viidettä päivää jatkuvissa levottomuuksissa.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun paikalliset poliisit lopettivat lauantaina partioimisen palkkakiistan vuoksi. Poliisit vaativat parempaa palkkausta, kuten korvauksia yötöistä sekä vaarallisista tehtävistä, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Poliisien sukulaiset ja ystävät piirittävät poliisiasemia, eivätkä partiot kykene liikkumaan. Poliisit eivät itse saa osoittaa mieltään.

Rikolliset ovat käyttäneet tilannetta hyväkseen ryöstelemällä. Brasilian televisio (siirryt toiseen palveluun) on näyttänyt kuvia ryöstelystä, ammuskelusta, autovarkauksista ja autioista kaduista.

Koulut, pankit ja terveyskeskukset olivat tiistaina kiinni epävakaan tilanteen vuoksi. Tilanne on lamaannuttanut poliisin toiminnan laajemminkin Espirito Santon osavaltiossa.

*Sotilaat partioivat nyt kaupungissa *

Brasilian liittovaltio on joutunut puuttumaan tilanteeseen lähettämällä paikalle tuhat sotilasta ja 200 kansalliskaartin jäsentä.

Puolustusministeri Raul Jungmannin mukaan sotilaat ja kansalliskaarti pysyvät kaupungissa, kunnes tilanne on rauhoittunut.

Oikeus on määrännyt mielenosoittajat lopettamaan piirityksensä. Mielenosoittajat uhmasivat määräystä vielä tiistaina.

Brasilian kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Lähteet: AP, AFP