Sika-alan edunvalvoja ulottaisi sikojen ulkonapitokiellon koko maahan afrikkalaisen sikaruton torjumiseksi

Suomen sikayrittäjien toiminnanjohtajan Ari Bergin mukaan ulkonapitokielto itärajalle ei ole riittävä keino estää taudin leviämistä.

Kotimaa
Villisiat ruokailemassa
Villisikatarhoille pitää valmistelussa olevan asetuksen mukaan rakentaa kaksoisaidat, jotta luonnossa elävät villisiat eivät pääse kosketuksiin tarhattujen eläinten kanssa.Yle

Suomen sikayrittäjät -yhdistyksen toiminnanjohtaja Ari Berg kannattaa sikojen ja tarhattujen villisikojen ulkonapitokieltoa afrikkalaisen sikaruton torjumiseksi.

Bergin mukaan kielto pitäisi kuitenkin ulottaa laajemmalle kuin sadan kilometrin vyöhykkeelle Suomen itärajalla.

– Villisikakanta on levinnyt koko Suomen alueelle ja tautiriski on ihan yhtä suuri eri puolilla Suomea. Tämän takia ulkonapitokiellon pitäisi olla koko maassa, Berg perustelee.

Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee asetusta, joka kieltäisi sikojen ja tarhattujen villisikojen ulkonapidon itärajan tuntumassa.

Ministeriön tavoitteena on välttää eläinten joutuminen kosketuksiin luonnonvaraisten villisikojen kanssa. Itärajan yli tulevat villisiat voivat levittää sioille vaarallista afrikkalaista sikaruttoa.

Afrikkalainen sikarutto on verenvuotokuumetauti, joka johtaa sian kuolemaan. Tauti ei tartu ihmiseen.

Ehdottaa valtiota aitojen maksajaksi

Mikäli sikoja kuitenkin aikoo pitää ulkona, olisi niille rakennettava kaksinkertaiset aitaukset. Berg ulottaisi myös kaksoisaitojen rakentamisvelvoitteen koko maahan.

– On epäoikeudenmukaista, jos se pitää tehdä tietyssä osassa Suomea. Ja jos yrittäjien pitää maksaa kustannukset yleisen edun nimissä niin valtion pitäisi korvata kustannukset, Berg toteaa.

Vakavin uhka suomalaisen sikatalouden lähihistoriassa

Sikayrittäjät suhtautuvat Bergin mukaan afrikkalaisen sikaruton uhkaan erittäin vakavasti. Taudin tulo Suomeen ja leviäminen tuotantoketjuun halutaan estää.

– Tämä on vakavin uhka, mitä suomalaisen sikatalouden lähihistoriassa on ollut. Tuottajat tiedostavat tämän hyvin, Berg sanoo.

Asetus koskee myös kotieläinpihoja ja eläintarhoja

Miten yleistä sikojen pitäminen ulkotarhoissa sitten on?

Villisikoja pidetään ulkotarhoissa ympäri vuoden. Lisäksi on jonkin verran ulkona pidettäviä sikarotuja, kuten unkarilaisena villasikana tunnettu mangalitza-rotu. Mangalitzoja voidaan pitää ulkona kesät talvet ulkona.

Lisäksi perinteisiä tuotantosikoja ulkoilutetaan jossain määrin erityisesti kesällä.

– Ulkoiluttaminen on ollut hyvinvointituen lisäehto, Berg lisää.

Berg huomauttaa, että ulkonapitokielto tai kaksoisaitaus koskevat myös kotieläinpihoja ja eläintarhoja.